vane.jpg (302 bytes)

Vääntöä vuokratyöstä

Vuokratyöntekijöiden aseman parantaminen on syksyn neuvottelukierroksen keskeinen tavoite. Sitä ennen asiaa pui vielä kolmikantainen työryhmä, jonka työstä on tulossa vaikea, sillä palkansaajien ja työnantajien näkemykset ovat kaukana toisistaan.

pi-nu.gif (132 bytes)  Pelisäännöt vuokratyölle raportti

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Pelisäännöt vuokratyölle –raporttiin on listattu toimia, joiden avulla vuokratyöntekijöiden asemaa voitaisiin parantaa ja vuokratyövoiman käyttöä rajata.

– Raportti on SAK:n puheenvuoro siitä, miten meidän mielestämme asia pitäisi hoitaa. Olen varma, että toimenpide-ehdotuksemme kirvoittavat myös muita kannanottoja, sanoi SAK:n SAK toivoo vuokratyöstä kirjauksia myös hallitusohjelmaan, sanoo Lauri Lyly. Foto: TUULIKKI HOLOPAINENedunvalvontaosaston johtaja Lauri Lyly raportin julkistamistilaisuudessa helmikuun alkupuolella.

Kannanottoja ei tarvinnutkaan pitkään odotella, sillä jo samana iltapäivänä Henkilöstöpalveluyritysten liitto ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK tyrmäsivät SAK:n esitykset.

Työnantajapuolella katsotaan, että henkilöstövuokrausalan pelisäännöt ovat jo kunnossa. SAK:n vaatimus siitä, että vuokratyöntekijöiden pitäisi olla pääsääntöisesti toistaiseksi voimassaolevissa työsuhteissa, ja heille pitäisi maksaa takuupalkkaa, ei maistu työnantajille.

Vuokratyöntekijöiden käyttö on yleistynyt viime vuosina ripeää tahtia, ja tiedossa on tapauksia, joissa yrityksen työntekijät on korvattu osittain tai jopa kokonaan vuokratyövoimalla. SAK:ssa kiistetäänkin työnantajapuolen väite, että vuokratyövoimaa käytettäisiin yrityksissä pelkästään paikkamaan tilapäistä työvoiman tarvetta.

Pelisäännöt ontuvat

Vuokratyöntekijöiden näkökulmasta alan pelisäännöt ontuvat, vaikka ne henkilöstövuokrausta harjoittavien ja niiden palveluja käyttävien yritysten näkökulmasta ovatkin kunnossa.

– Vuokratyöntekijän työsuhdeturva on heikko. Vakituinen työsuhde asettaisi vuokratyöntekijät yhdenvertaiseen asemaan suhteessa muihin työntekijäryhmiin riippumatta siitä, kuka heidän työnantajansa on. Vakituisen työsuhteen myötä vuokratyöyritys joutuisi muiden työnantajien tapaan kantamaan työnantajavastuuta, selvittää työehtoasiantuntija Nikolas Elomaa SAK:sta.

SAK:ssa katsotaan, että työsopimuslaki kaipaa täsmennystä vuokratyön osalta. Lain nykytulkinnan mukaan vuokratyöntekijöitä voidaan palkata irtisanottujen työntekijöiden tilalle eikä osa-aikatyöntekijöille tarvitse tarjota lisätunteja, vaan niitä tekemään voidaan palkata vuokratyöntekijöitä.

Vuokratyöntekijöiden aseman parantaminen edellyttää myös käyttäjäyrityksen luottamusmiesten oikeuksien lisäämistä. SAK esittää luottamusmiehille oikeutta edustaa myös vuokratyöntekijöitä ja saada tietoa heidän palkkauksestaan ja muista työsuhteen ehdoista.

Työryhmä setvii

Vuokratyön pelisääntöjä sivuttiin myös kolmikantaisessa työministeriön lainsäädäntöneuvoksen Tarja Krögerin vetämässä työryhmässä, jonka tehtävänä oli miettiä keinoja perusteettomien määräaikaisten työsuhteiden kitkemiseksi. Vuokratyö on pääsääntöisesti määräaikaista työtä.

Vastikään työnsä päättänyt työryhmä ehdottaa kolmikantaista työryhmää, joka keskittyisi setvimään pelkästään vuokratyötä. Työryhmän työskentelylle on aikaa tämä kevät.

Työryhmän työstä tuskin tulee helppoa, sillä julkisuudessa käydyn keskustelun perusteella palkansaajien ja työnantajien näkemykset vuokratyöstä ovat varsin kaukana toisistaan. Yksimielisen esityksen aikaansaamista voikin pitää pienenä ihmeenä.

Pirjo Pajunen

Palkkatyöläinen 28.2.2007 nro 2/07

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

ne339999.gif (51 bytes)