vane.jpg (302 bytes)

liitto.jpg (4494 bytes)

Sukupolvenvaihdos sujuu

Palkat ja vuokratyö hiertävät pamilaisia

pi-nu.gif (132 bytes)  Joulurauha myös myyjille
pi-nu.gif (132 bytes)  Poimintoja PAMista

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Ay-liikkeen vallanpaikat houkuttavat myös nuorta polvea, todisti Palvelualojen ammattiliiton PAMin edustajiston kokous marraskuun lopulla. Vaaleilla valitun edustajiston 120 jäsenestä vajaa puolet oli uusia kasvoja, hallitus uusiutui yli puolella.

Liiton vanha johto jatkaa. Pj Ann Selin toivoo, että 2kokkibuumi" leviäisi koko palvelukenttään. Alan ammattien suosio on paljolti liinni siitä, pystyvätkö palvelut tarjoamaan kokoaikaista työtä reilulla palkalla. Foto: PIRJO MAILAMMINuoret ja naiset voittivat vaaleissa, ja se näkyi paitsi kokouksessa, myös valintojen lopputuloksessa. Kokoussalissa nuoren äidin vieressä jokelsi ja välillä kitisi pieni vauva vaunuissaan. Yleisilme kokoussalissa oli muutoinkin varsin nuorekas, ja puheenparressakin sointuivat uudet saundit.

Hallitukseen valituista nuorin on 20-vuotias oululainen pätkätyöläinen Heidi Kangasluoma, joka on myös SAK:n valtuuston jäsen. Muitakin kolmenkympin tietämissä olevia nuoria mahtui hallitukseen muutama.

Päättäjän paikoille oli tyrkyllä peräti 140 ehdokasta. Edustajisto ei tyytynyt ennakkoon valmisteltuihin päättäjälistoihin, vaan esitti ja äänestytti hallituksen kokoonpanosta. Edustavuutta toivottiin milloin ammattiin, milloin alueelliseen tai yritysryppäiden edustavuuteen vedoten.

Lopputuloksena edustajisto kuitenkin hyväksyi vaalivaliokunnan tarkkaan sommitteleman kokoonpanon.

Kokemuksesta palkittava

Kentän terveisiä leimasi huoli vuokratyövoiman räikeästä käytöstä, kiireestä, paineista ja palkkojen kehnoudesta. Sirpa Laakso kaipasi kokeneiden myyjien kunnioittamista myös palkitsemisessa. Alalla kuin alalla korostetaan kouluopintojen ja todistusten merkitystä, mutta palkkausuudistuksissa iän tuoma kokemus on jätetty taka-alalle. Laakso ei haikaillut ikälisien perään, vaan toivoi varttuneelle väelle esimerkiksi pidempiä lomia, jotka edistäisivät työssä jaksamista ja jatkamista.

Kahden koulupojan äiti Leila Tilvis esitti, että sairaan lapsen hoito pitäisi ulottaa 12-vuotiaisiin ja tehdä palkalliseksi eduksi. Lapset ovat joutuneet kvartaalitalouden uhreiksi, kun vanhemmilla on entistä vähemmän aikaa hoitaa heitä edes sairaina, Tilvis huomautti.

Eetu Komsi puolestaan kehotti ay-liikettä katsomaan peiliin ja toimimaan kuten puhuu. Komsi oli ottanut selvää, että PAMin T-paidat on valmistettu Turkissa, viikonloppulaukku Kaukoidässä. Ay-liikkeen pitäisi tukea kotimaista työtä. Palvelualojen ammattiliittona PAM voisi antaa lahjoiksi suomalaista palvelua, Komsi ehdotti.

Palveluohjelmalla potkua arvostukseen

PAMin puheenjohtajina jatkavat Ann Selin (46), Anssi Vuorio (41) ja Kaarlo Julkunen (51). Vuorio ja Julkunen vakuuttavat, että pamilainen väki on kuuden vuoden aikana hitsautunut hyvin yhteen ja keskinäistä tukea löytyy eri työehtosopimusryhmille PAMin sisällä ja tarvittaessa myös SAK:laisista liitoista.

Puheenjohtaja Ann Selin kaipaa palvelualojen arvostuksen ja kehittymisen tueksi seuraavalta maan hallitukselta palvelujen politiikkaohjelmaa, joka on myös SAK:n tavoitelistalla. Yksityinen palvelusektori on Selinin mukaan leimattu alhaisen tuottavuuden matalapalkka-aloiksi, joka on suorastaan loukkaavaa. Kansallinen palveluohjelma voisi kartoittaa, miten alan tuottavuuden kehitystä tuetaan, houkuttavuutta työpaikkana nostetaan ja koulutusta kehitetään.

PAM ei ottanut kantaa tupoon, mutta puheenjohtaja Selin korosti, että monet palvelualojen ongelmat eivät ratkea neuvottelupöydässä työnantajaliittojen kanssa, vaan vaativat kokonaisratkaisuja ja poliittisia päätöksiä.

- Maan hallituksen samapalkkaisuusohjelman tavoite toteutuu vasta noin 40 vuoden kuluttua, jos palkkaeroja kavennettaisiin viidellä prosenttiyksiköllä vuoteen 2015 mennessä. Naisvaltaisten palvelualojen palkkoja on nostettava vuosittain liki prosenttiyksikön teollisuuden palkkoja enemmän, jotta tavoite toteutuisi, Selin huomautti.

Hänen mukaansa PAM ei voi olla mukana tupossa, johon ei liity solidaarisia palkankorotuseriä.

Vuokratyön suitsimiseen Selin kaipaa täsmennettyä lainsäädäntöä. Vuokratyö pitäisi rajata vain todellisiin tilapäisiin työvoimantarpeisiin.

Leena Seretin

Joulurauha myös myyjillejutun alkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  PAM on vedonnut kaupan alan yrityksiin, että ne antaisivat työntekijöillensä vapaan jouluaaton pitämällä kaupat silloin kiinni. PAM on pyytänyt tietoja kaupoista ja kauppaketjuista, jotka ovat jouluaattona kiinni. Ilmoituksia kiinni olevista kaupoista oli 30.11. mennessä tullut 323 .

Suurimpia yrityksiä, joiden myymälät ovat kiinni, ovat Lidl, Ikea, Gigantti, Osuuskauppa Ympyrä, Kokkolan Halpa-halli, Veljekset Halonen, Carlson, Veljekset Keskinen, Asko, Sotka, Eurokangas, Etola ja Muotitalo Hokkanen.

PAM vetoaa edelleen kaikkiin kaupan alan yrityksiin, että ne pitäisivät kaupat kiinni jouluaattona. Taloustutkimus Oy:n PAMille tekemän tutkimuksen mukaan 66 prosenttia suomalaisista haluaa kauppojen olevan kiinni jouluaattona.

Kauppa kiinni jouluaattona! Yksittäiset henkilöt voivat lähettää vetoomuksensa kauppiaalleen PAMin verkkosivuilla www.pam.fi. Lista jouluna kiinni olevista kaupoista on esillä samassa osoitteessa.

Poimintoja PAM:stajutun alkuun

  • SAK:n toiseksi suurin liitto: 205 517 jäsentä
  • sisääntuloliitto ay-liikkeeseen, vuosittain liittyy noin 20 000 ihmistä, poistuu hieman vähemmän, nettokasvu viime vuonna 4 300 jäsentä
  • naisia 80 %, alle 30-vuotiaita neljännes jäsenistä
  • luottamushenkilöitä yli 5 000
  • työehtosopimuksia lähes 50, useita pöytäkirjoja
  • järjestäytymisaste majoitus- ja ravintola-alalla 70 %, kaupanalalla 65 %, vartioinnissa 60%, siivous- ja kiinteistöalalla 55 %
  • Liiton vanha johto jatkaa. Puheenjohtaja Ann Selin toivoo, että "kokkibuumi" leviäisi koko palvelukenttään. Alan ammattien suosio on paljolti kiinni siitä, pystyvätkö palvelut tarjoamaan kokoaikaista työtä reilulla palkalla.
  • PAMissa sukupolvenvaihdos tuntuu luonnistuvan. Kokousväestä puolet oli uusia kasvoja.

 

Suitset vuokratyölle

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  – PAMin tärkein työsarka lähivuosina on saada vuokratyölle pelisäännöt. Arki ainakin ravintola-alalla alkaa olla aika villiä. Luottamusmies ei aina tiedä, mihin voi ja saa puuttua, koska vuokratyöntekijät eivät kuitenkaan ole talon väkeä. Ihminen itse ei voi puuttua ongelmiin, koska työt voivat loppua, Jari Eteläniemi (29) sanoo.

Hän työskentelee hovimestarina Ikaalisten kylpylässä. Jari on myös ammattiosastonsa puheenjohtaja.

Ratkaisuksi ongelmaan Jari ehdottaa, että vuokratyöntekijä pitäisi palkata talon kirjoille, jos hän tekee vuokrafirman kautta useita kuukausia töitä samaan taloon.

– Kyllähän työnantajankin pitäisi ymmärtää, että ihminen sitoutuu työhönsä aivan eri tavalla, jos hänellä on tieto työn jatkuvuudesta.

 

Yötyöhön lepotaukojajutun alkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Piia Taiminen (25) toivoo PAMin pureutuvan yötyön lepotaukoihin. Piia työskentelee logistiikkatyöntekijäna Inex Partnersilta Espoossa ja tekee omasta tahdostaan pelkkää yövuoroa. Työn ohessa hän aikoo suorittaa loppuun aikoinaan aloitetun merkonomin tutkinnon.

– Työtä saattaa olla kuusi yötä putkeen, sitten yksi vapaa ja taas yötyötä. Tasoitusjaksolla saa kolme vapaata, mutta tasoitus ei välttämättä tule kuuden yön jälkeen, Piia sanoo.

Edustajiston vaalit ja kokous olivat Piialle ensikosketus ay-liikkeeseen.

– Ehkä kokouksesta jäi kipinä jatkoon.

 

PAMin eheytys keskenjutun alkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  PAM:in sisällä pitää tasavertaistaa eri alat eli pyrkiä kauppa- ja ravintolavetoisuudesta pois ja tunnustaa, että meillä on paljon erityisaloja. Eheytysprosessi on kesken, kommentoi siivooja Karri Kalpio (30). Hän toimii SOL Palveluiden pääluottamusmiehenä.

Karri toivoo SAK:lta tukea palvelualoille.

– Moni palvelualan työntekijä elää köyhyysrajan alapuolella tai sen tuntumassa. SAK:n pitäisi rajata tavoitteensa kaikkein huono-osaisimpien puolustamiseen. Kaikille samansuuruiset korotukset eivät nosta heikoimmassa asemassa olevia ylös kuopasta.

Siivousalan palkkatasoa nakertaa alan huono maine ja käypäläisyys. Osa työntekijöistä on opiskelijoita, jotka eivät edes aio jäädä alalle. Siksi myös järjestäytymisaste on kehno.

– Onneksi työnantajatkin nyt toivovat pysyvää henkilöstöä ja tunnustavat, että kouluttaminen ja tiuha vaihtuvuus maksavat. Toisaalta on valitettavan paljon esimerkkejä, että yritykset jopa pyrkivät suosimaan käypäläisiä, jotta työn hinta saadaan pidettyä alhaalla.

 

Nuorille tilaajutun alkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Heidi Kangasluoma (20) halusi ja sai nuorten äänen kuuluviin PAMissa. Heidi valittiin liiton hallitukseen.

– Kaupan ala on paljolti nuorten ala, tarvittaessa työhön kutsuttavana Oulun Euromarketissa työskentelevä Heidi sanoo.

Hän opiskelee merkonomiksi ja työskentelee vähintään pari päivää viikossa Euromarketissa. Kaupan ala kiinnostaa jatkossakin, mutta merkonomin papereilla pitäisi saada vähintäänkin kokoaikainen työpaikka.

– PAMin kärkiasia on ehdottomasti osa-aikatyön vähentäminen. Työnantajamaksuja täytyy korottaa niille, jotka eivät lain mukaan anna lisätunteja olemassa oleville osa-aikaisille, Heidi ehdottaa.

Joulukauppa hiertää Heidin mieltä. Oulun Euromarket on avoinna jouluaattona.

– En haluaisi mennä töihin, mutta menen, jos tunteja tarjotaan. Muutoin voi käydä niin, ettei jatkossa enää tarjota. Toivottavasti joku perheenäiti saisi vapaan joulun, jos minut kutsutaan töihin.

Palkkatyöläinen 12.12.2006 nro 10/06

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

ne339999.gif (51 bytes)