vane.jpg (302 bytes)

ajan.jpg (4918 bytes)

Luottamusmiehen asema uhattuna?

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Tamglassin pääluottamusmiehen työsuhteen purkaminen aiheutti Tampereella laajan ulosmarssien vyöryn. Tamperelaiset metallimiehet eivät hyväksyneet pääluottamusmiehen työsuhteen päättämistä. Luottamusmiehen työsuhdeturvaa on pidetty yleisesti vahvana, miltei koskemattomana.

Onko luottamusmiehen asema nyt järkkymässä, SAK:n vastaava lakimies Jorma Rusanen?
– Yleisesti ottaen työnantajien asenne luottamusmiehiä kohtaan ei ole havaittavasti kiristynyt, mutta yksittäisiä ristiriitatilanteita esiintyy silloin tällöin. Luottamusmiehen erityinen työsuhdeturva korostuu nyt, kun työehtosopimuksesta toisin sopiminen paikallisesti on lisääntynyt. Paikallisen sopimisen lisääntyminen korostaa entisestään, että luottamusmiehillä on riittävät resurssit ja riittävä suoja toimia.

Millainen on luottamusmiehen erityisen irtisanomissuoja?
– Käytännössä erityinen työsuhdeturva merkitsee korkeampaa rimaa työsuhteen päättämisperusteissa eli tehostettua perustetta työsuhteen päättämiselle ja työnantajalle tehostettua korvausvelvoitetta. Luottamusmiehen työsuhteen laiton päättäminen käy työnantajan kukkaron päälle.
– Ongelma on se, että suomalainen järjestelmä ei pakota työnantajaa ottamaan takaisin luottamusmiestä, jonka työsopimus on lakkautettu laittomasti. Rahalla pääsee luottamusmiehestäkin eroon.

Millä perusteella luottamusmiehen työsuhteen saa irtisanoa?
– Luottamusmies voidaan irtisanoa tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä tai yksilöperusteisilla syillä. Kun on kyse tuotannollisista ja taloudellisista syistä, luottamusmies voidaan irtisanoa vain, jos hänelle ei voida järjestää hänen ammattitaitoaan vastaavaa työtä tai kouluttaa muuhun työhön. Pääsäännöstä voidaan poiketa vain, jos yhteisesti todetaan, ettei muuta työtä voida järjestää. Pääluottamusmiehellä on vielä erityiskynnys: hän lähtee viimeisenä ja sammuttaa valot.
– Yksilöperusteisilla syillä luottamusmies voidaan irtisanoa, jos on asiallinen ja painava peruste ja sen lisäksi työntekijöiden enemmistön suostumus.

Mitä irtisanomiseen oikeuttavat erityisen painavat syyt voivat olla?
– Kun arvioidaan luottamusmiehen työsuhteen irtisanomiseen oikeuttavaa asiallista ja painavaa syytä tai purkamiseen oikeuttavaa erittäin painavaa syytä, otetaan huomioon luottamusmiesasema. Jos syyt liittyvät luottamusmiestehtävien hoitamiseen, irtisanomis- tai purkukynnys on korkea.

Millä syin luottamusmiehen työsuhde voidaan purkaa?
– Kun arvioidaan työsuhteen purkamiseen oikeuttavaa syytä, luottamusmiesasema otetaan huomioon. Purkukynnys on korkea, jos työsuhteen lopettaminen liittyy luottamusmiestehtävien hoitamiseen. Siinä ei voi vedota esimerkiksi työnantajan ja luottamusmiehen väliseen luottamuspulaan. Luottamusmiehen täytyy nauttia ensisijassa vain valitsijoidensa luottamusta.
– Käytännössä luottamusmiehen työsuhteen purku on mahdollista vain sellaisissa tilanteissa, jotka liittyvät luottamusmiehen henkilökohtaiseen käyttäytymiseen muuna kuin luottamusmiehenä. Esimerkkeinä voisi toimia työtehtävien vakava laiminlyönti, työpaikan käyttäytymissääntöjen vakava rikkominen tai epärehellisyys. Rikkomuksen tai laiminlyönnin on oltava niin vakava, ettei työnantajalta voi kohtuudella edellyttää työsopimuksen jatkamista.
– Luottamusmiehen työsuhdetta ei saa purkaa, ellei siitä ole varotettu.

Millaisia väärinkäytöksiä luottamusmiehen työsuhteen päättämisessä esiintyy?
– Kun työnantaja haluaa päästää luottamusmiehestä eroon, mutta ei saa työntekijöiden suostumusta irtisanomiseen, työnantajat turvautuvat työsuhteen purkuun. Työnantajilla on todistustaakka, että purkuperuste olemassa.
– Työnantajan väärä menettely nostaa korvauksia: työnantaja tuomitaan yleensä maksamaan irtisanomisajan palkka ja luottamusmiessopimusten mukainen korvaus, joka koskee myös villejä työnantajia.

Kuinka suuria korvaukset luottamusmiehen työsuhteen laittomasta päättämisestä ovat?
– Lain mukaan korvaus vähintään kymmenen, enintään 30 kuukauden palkka. Tavallisesti korvaus huitelee 20 kuukauden palkan tuntumassa.

Työntekijän työsuhteen laittomasta päättämisestä työnantaja voidaan määrätä maksamaan 3–24 kuukauden palkan suuruinen korvaus. Miksi korvaukset luottamusmiehen työsuhteen laittomasta päättämisestä ovat suurempia kuin ns. tavalliselle työntekijälle?
– Luottamusmiehen asema halutaan suojata, koska hän on ammattiliiton edustaja työpaikalla.

Tampereella metallimiehet järjestivät ulosmarsseja ja työnseisauksia yrittäessään perua pääluottamusmiehen työsuhteen päättämisen. Ovatko työnseisaukset tällaisissa tapauksissa laillisia?
– Jos työehtosopimus on voimassa, yleensä työtuomioistuin on tuominnut tämän kaltaiset seisaukset laittomiksi. Sakkoihin tuomitaan yleensä ammattiosasto. Jos liitto on laiminlyönyt valvontavelvollisuutensa, liittokin voidaan tuomita sakkoihin. Käytännössä ulosmarssit tapahtuvat nopeasti, eikä liitoilla ole mahdollisuus reagoida ja estää niitä.

Tamperelaiset ovat esittäneet, että luottamusmiehen työsuhdeturvaa pitäisi vankentaa. Miten se tapahtuisi?
– Olennaista se, että luottamusmiehestä ei pitäisi voida päästä rahalla eroon.
Luottamusmiehen asema ei yleisesti ole uhattuna, mutta yksittäisiä ristiriitatilanteita tulee nykyään enemmän paikallisen sopimisen lisääntyessä, arvioi SAK:n vastaava lakimies Jorma Rusanen.

Palkkatyöläinen 4.10.2005 nro 8/05

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)