vane.jpg (302 bytes)

ulko.jpg (4072 bytes)

uni-global-union.jpg (4024 bytes)UNI ei unta näe

Monikansallinen todellisuus
yhdisti palvelualat samaan liittoon

pi-nu.gif (132 bytes)  "Me osoitamme tukea täällä toisille"
pi-nu.gif (132 bytes)  UNI

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  UNIn elokuinen kokous Chicagossa osoitti epäilijöille, että palvelualojen yhdistäminen oli onnistunut. Uusi liitto oli silmiinpistävän yhtenäinen, mikä yllätti jopa hankkeen innokkaimmat kannattajat.

Pamin iskujoukko Chicagossa köyhyyden vastaisessa mielenosoituksessa: Jaana Manninen Oulusta (vas.), Päivi Arhenius Tampereelta, ex-puheenjohtaja Maj-Len Remahl, joka mm. toimi pari vuotta UNIn puheenjohtajana. PAMin puheenjohtaja Ann Selin (oik.) valittiin nyt UNIn hallitukseen. Foto: HILKKA JUKARAINENUNI, United Network International, "yhdistynyt kansainvälinen ay-verkosto" perustettiin vain viisi vuotta takaperin. Silti se on jo vakiinnuttanut paikkansa globaalina liittona. Maailman ay-järjestön VAKL:n pääsihteeri Guy Ryder yltyikin Chicagossa asettamaan UNIn esimerkiksi VAKL:n ja kristillisen ay-liikkeen meneillään olevalle eheytymiselle.

Konkreettisempi todistus UNI:n onnistumisesta uutena edunvalvojana oli kuitenkin jäsenmaksupäätös. Korottaminen kun hyväksyttiin miltei läpihuutojuttuna, mikä kertoo, että UNI on jo tullut jäsenilleen tarpeelliseksi.

Chicagossa ei ujosteltu puhua unelmista. Kohonnutta tunnelmaa pidettiin yllä kaiuttimista tulvivalla John Lennonin kappaleella "Imagine all the people..", "kuvittele, että kaikki kansat jakavat yhdessä maailman".

Myös UNIn pääsihteeri Philip J. Jennings vaati ay-liikkeeltä lisää mielikuvitusta, jotta sitä voitaisiin edelleen rakentaa perinteisille oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon peruspilareille, vaikka köyhyys ja riisto maailmassa lisääntyvätkin.

Järjestäytyminen luo globaalin ay-liikkeen

Chicagon keskeisimpiä kysymyksiä olivat globaali järjestäytyminen, säällinen työ ja ay-oikeuksien turvaaminen etenkin monikansallisissa yrityksissä.

Maailman suurin vähittäiskauppa, puolitoista miljoonaa työntekijää työllistävä Wal-Mart, oli kokouksen erityisteemana.

Korkealentoiseksi helposti ryöstäytyvä globalisaatiokeskustelu onnistuttiin hallitsemaan viipaloimalla ay-tehtäviä eri tasoille.

Kansallisen tason ruisleipää ovat edelleen sopimukset ja työntekijöiden turva.

Globaalitasolla UNIn tehtäviksi muotoiltiin mm. ay-oikeuksien maailmanlaajuinen levittäminen ja puitesopimukset monikansallisten yritysten kanssa. UNI pyrkii torjumaan myös töiden ulosliputtamista halvempien työvoimakustannusten maihin kehittämällä niiden ay-liikkeitä. Kasvavista talousalueista Intian ja Kiinan ay-järjestöjen kanssa tehtävää yhteistyötä pidettiin erityisen tärkeänä.

Kiina-kysymyksessä mielipiteet kuitenkin jakautuivat. Päätökseksi kirjattiin lopulta yhteistyö sekä virallisen että riippumattoman ay-liikkeen kanssa.

UNI nostaa järjestäytymisen ay-liikkeen tehtävien kärkeen. Uusien jäsenten hankkiminen on sen mielestä tärkeämpää kuin pelkästään saavutettujen etujen puolustaminen.

Kokouksen hengen mukaisesti UNI peräänkuuluttaa mielikuvitusta ja luovuutta, jotta 2000-luvun ay-liike säilyisi tarkoituksenmukaisena ja elävänä. Sitä silmällä pitäen nuoriin ja naisiin on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Köyhyyttä poistamalla säällisiä työpaikkoja

UNI vaatii ILOn työelämän perusoikeuksien ulottamista kaikille palkansaajille. Se haluaa myös ILOlle enemmän kansainvälistä arvostusta ja parempia toimintamahdollisuuksia säällisen työn puolesta. Myös maailmankomission tai "presidentti Halosen komission" ehdotukset globalisaation sosiaalisen ulottuvuuden vahvistamisesta löytyvät UNIn työlistalta.

Säällisen työn edellytyksiä huonosti palkatuilla palveluammattien naisilla on etenkin elinikäinen oppiminen.

Yhtenä sovellutuksena luovasta ay-toiminnasta nousi kokouksessa esille UNIn postisektorin eli UPU:n onnistunut edunvalvonta siirtotyöläisten palkkarahojen postimaksujen alentamiseksi. Asia ei ole suinkaan vähäpätöinen, sillä palkkarahoja kulkee vuosittain postin kautta reilut 110 mrd. US-dollaria eli 92 mrd. euroa.

UNI on muutoinkin tarttumassa siirtotyöläisten olojen ja työehtojen parantamiseen, sillä palvelualoilla heidän ongelmansa kasvavat koko ajan.

Säällisiä työpaikkoja luomalla UNIn ja muu kansainvälinen ay-liike katsovat myös poistavansa köyhyyttä.

UNI haluaa kampanjoida köyhyyden poistamiseksi kansalaisjärjestöjen rinnalla. Kokouksen suuri enemmistö kannatti laajaa yhteistyötä näiden kanssa, mutta muutama soraääni vaati UNIa pysymään tiukemmin edunvalvojan roolissa.

Edustajakokous kantoi kuitenkin VAKL:n lailla köyhyyden vastaisen kampanjan valkoisia tunnuksia ja jalkautui Chicagon keskustaan mielenosoitukseen. Sen pääpuhuja oli kansainvälisen kampanjan Global Call for Action Against Poverty –liikkeen keulahahmo Kumi Naidoo.

Monikansalliset suitsiin

Kansainvälinen ay-liike on solminut reilut 50 puitesopimusta monikansallisten suuryritysten kanssa. UNIn toimialoilla sopimuksia on kymmenkunta, mikä jo kertoo työmarkkinaneuvotteluja käytävän myös globaalilla tasolla.

UNIn piirissä hyvänä esimerkkinä mainittiin Skandia, jossa yritys ja ay-liike ovat laajentaneet eurooppalaisen yritysneuvostonsa maailmanlaajuiseksi. Myös vartiointiliike Falck on omaksunut samankaltaisen mallin.

Vaikka Suomi sijoittuukin globaalissa sarjassa erinomaisesti, huomautti PAMin puheenjohtaja Ann Selin puheessaan, että suomalaisten yritysten sopimuskulttuurissa muissa maissa on paljonkin toivomisen varaa.

Suomessa koettelee myös siipiään monikansallinen siivousfirma, jossa siivoojat ovat yrittäjiä, joilla on käytössään valmis asiakaskunta. Meillä normaalin työsuhteen takaamaa turvaa heillä ei ole lainkaan.

Kaupan alalla on jo solmittu monia sopimuksia monikansallisten yritysten kanssa. Suomessa toimivista sopimus on jo H&M:llä. Zaran neuvotteluissakin on jo pääperiaatteista päästy yksimielisyyteen, muodollista sopimusta ei kuitenkaan ole vielä allekirjoitettu.

Pari viikkoa ennen Chicagon kokousta UNI ehdotti Wal-Martille neuvottelujen aloittamista. Kokouksen päätöspäivänä vähän yllättäen Wal-Mart ilmoitti ottavansa kutsun vastaan.

UNIn kokouksessa osoitettiin erityisesti solidaarisuutta Kolumbian, Burman, Zimbabwen ja myös Kuuban ay-järjestöille.

Indonesian kokousedustaja kiitti UNIa ja SASKia toiminnanjohtajan Hannu Ohvon nimeltä mainiten projektin aloittamisesta tsunamin tuhoalueella Acehissa.

Hilkka Jukarainen
Chicago

 

"Me osoitamme tukea täällä toisille"alkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Lahtelainen siivooja Inkeri Seppälä, 52, pitää UNIn tärkeimpänä tehtävänä järjestäytymisen edistämistä.

PAMin Inkeri Seppälä piti mielenosoitusta köyhyyden poistamiseksi tärkeänä. Hänen mielestään ay-liikkeen pitää näkyä kaduilla, netti yksin ei riitä. Foto: HILKKA JUKARAINEN– PAMilla ja täällä on samat ongelmat, on saatava uusia jäseniä. Myös UNIn on nostettava jäsenmääräänsä, pohtii Lassila&Tikanojalla työskentelevä luottamusmies.

– Nuoriin on syytä luottaa. Heille on annettava tehtäviä ay-liikkeessä, jotta he kiinnostuisivat siitä. Täälläkin eräs nuori sanoi, että antakaa meidän tulla mukaan.

Keskustelu säällisestä työstä on UNIn kokouksessa avannut Inkerin silmiä. Ehkä, hän pohtii, me marisemme liikaa ja turhasta. Me pohjoismaalaiset taistelemme omassa sarjassamme, mutta me tuemme myös muita. Köyhemmille maille on tärkeää, että me olemme täällä.

– Kuuntelemalla me autamme, se on jo tukea, sanoo Inkeri Seppälä. Me tuemme muita, kun kuulumme UNIin.

Inkeri kertoo myös, että muualla - myös pienissä maissa – tunnetaan suomalainen PAM. Se tuntuu hienolta.

– Me olemme UNIn sisällä. Me olemme pieni piste ja UNI on kaikkialla ympärillämme, kuvailee hän tunnettaan globaalin ay-liikkeen jäsenenä.

Hilkka Jukarainen

 

  UNIalkuun

  • Palvelualojen maailmanjärjestön UNIn (United Network Intenational) toinen edustajakokous pidettiin Yhdysvalloissa Chicagossa elokuun viimeisellä viikolla.
  • UNI perustettiin vuoden 2000 alussa yhdistämällä neljä palvelualan kansainvälistä liittoa maailman suurimmaksi sektorikohtaiseksi ammattijärjestöksi.
  • UNIin kuuluu 900 ammattiliittoa 150:stä maasta. Henkilöjäseniä on noin 15 miljoonaa.
  • UNIssa on suomalaisia jäsenliittoja kaikista keskusjärjestöistä. SAK:stä siihen kuuluvat PAM, Viestintä ja PAU.
  • STTK:laisista liitoista siihen kuuluvat mm. vakuutus- ja rahoitusalojen liitot ja Toimihenkilöunioni. AKAVA:laisista UNIin kuuluvat osin Insinöörit ja Tekniikan akateemiset.
  • UNIn Chicagossa pidetyssä hallituksen kokouksessa myös osin Ekonomiliitto hyväksyttiin jäseneksi.
  • Chicagossa valittiin UNIn puheenjohtajaksi edelleen USA:n elintarvike- ja kaupanalan liiton puheenjohtaja Joe Hansen. UNIn pääsihteeri on britti Philip J.Jennings.
  • UNIn seuraava edustajakokous pidetään Nagasakissa Japanissa 2010.

 

Palkkatyöläinen 4.10.2005 nro 8/05

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)