vane.jpg (302 bytes)

kol.jpg (3306 bytes)

kauhanen-merja2.jpg (9401 bytes)

Merja Kauhanen

Tasa-arvoa kohti

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Viime vuoden marraskuussa ilmestyi järjestyksessään kolmas tasa-arvobarometri, joka luotaa suomalaisten naisten ja miesten kokemuksia ja asenteita sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Yhtenä osa-alueena tasa-arvobarometri selvitti naisten asemaa työmarkkinoilla suhteessa miesten asemaan. Sen tiedoista käy ilmi, että suuri enemmistö naisista ja puolet miehistä ei näe naisten mahdollisuuksia työmarkkinoilla yhtä hyvinä kuin miesten mahdollisuuksia. Positiivista tuloksissa oli, että palkkausta, ammattitaidon arvostusta, uralla etenemistä ja työpaineiden jakautumista koskevat haitat näyttivät naispalkansaajilla vähentyneen edellisestä (vuoden 2001) tutkimusajankohdasta. Silti edelleen joka neljäs naispalkansaaja koki sukupuolestaan olevan paljon tai jonkin verran haittaa palkkauksessa.

Näitä barometrin tuloksia ei voi pitää yllätyksenä. Tilastojen perusteella naisten ja miesten palkkaerot ovat edelleen merkittäviä Suomessa, eivätkä erot juuri ole osoittaneet merkkejä kaventumisesta. Naisten keskipalkkojen suhde miesten keskipalkkoihin on meillä pysytellyt 1990-luvun puolivälistä lähtien samalla tasolla eli hieman yli 80 prosentissa.

Osin tässä erossa näkyy se, että ammatillinen ja toimialoittainen segregaatio on Suomessa kansainvälisesti katsottunakin suurta. Naiset ja miehet ovat valikoituneet eri ammattiryhmiin, yrityksiin ja toimialoille. Palkkasyrjinnästä kertoo ns. selittämätön palkkaero, joka ei selity yksilöllisillä ominaisuuksilla tai valikoitumisella eri ammatteihin ja toimialoille. Toisin sanoen samanikäiset, saman koulutuksen saaneet ja samoissa ammattinimikkeissä toimivat naiset saavat alhaisempaa palkkaa kuin miehet. Tällaista selittämätöntä palkkaeroa on Juhana Vartiaisen tutkimuksen mukaan noin puolet havaitusta 20 prosentin palkkaerosta.

Palkkaerojen kaventaminen on keskeinen tavoite, kun halutaan edistää naisten ja miesten tasa-arvoa työmarkkinoilla. Siinä suhteessa tämä vuosi on tuonut mukanaan parannuksiin tähtääviä uudistuksia. Kesäkuun alusta astui voimaan uusi tasa-arvolaki, joka velvoittaa työpaikat laatimaan tasa-arvosuunnitelman sakon uhalla. Määräys koskee kaikkia vähintään 30 hengen työpaikkoja. Uutta aiempaan verrattuna on se, että nyt suunnitelmien osana on tehtävä myös kartoitus naisten ja miesten palkoista ja palkkaeroista. Uudistuksen odottaisi helpottavan palkkaerojen valvontaa ja samapalkkaisuuden edistämistä.

Tämän vuoden keväällä valmistui myös kolmikantayhteistyönä naisten ja miesten palkkaerojen kaventamiseen pyrkivä samapalkkaisuusohjelma. Sen tavoitteena on kaventaa naisten ja miesten välistä säännöllisen työajan palkkaeroa vähintään viidellä prosenttiyksiköllä vuoteen 2015 mennessä. Ohjelmassa esitetään toimenpiteitä useilla eri aihealueilla, mm. segregaatio, naisten urakehitys, määräaikaistyöt, tasa-arvosuunnitelmat, perheen ja työn yhteensovittaminen sekä palkkausjärjestelmät.

Ohjelman tärkeänä tavoitteena on tukea palkkausjärjestelmien kehittämistä naisten ja miesten samapalkkaisuuden edistämiseksi. Sillä halutaan myös edistää naisten urakehitystä. Vaikka naisten osuus johtotehtävissä onkin viime vuosina kasvanut, miehiä on edelleen selvästi enemmän johtopaikoilla. Ohjelma huomioi määräaikaiset työsuhteet, joita naiset tekevät selvästi miehiä enemmän ja jotka voivat hidastaa naisten palkka- ja urakehitystä.

Ohjelma puuttuu myös keskeiseen miesten ja naisten tasa-arvoon työmarkkinoilla vaikuttavaan alueeseen eli perheen ja työn yhteensovittamiseen. Nykyisellään naiset käyttävät miehiä enemmän perhevapaita ja naisten työnantajat kantavat suuremman taakan perhevapaista koituvista kustannuksista. Tämä lisää eriarvoisuutta. Naisten ja miesten tasa-arvoa parantaisi, jos tällaiset kustannukset voitaisiin tasata molempien vanhempien työnantajien kesken. Parhaillaan selvitetään, kuinka erityisesti isien osallistumista lasten hoitoon voitaisiin edistää ja minkälaisia kehittämistarpeita liittyy perhevapaista koituviin kustannuksiin.

Samapalkkaisuusohjelman tavoitteet ovat hyviä. Toivottavasti ne myös toteutuvat.

Kirjoittaja on
Palkansaajien tutkimuslaitoksen
erikoistutkija

Palkkatyöläinen 4.10.2005 nro 8/05

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)