Kannoin minä hyppysissäni yhteen aikaan kuusikin
lautasta. Toisessa kädessä oli neljä ja toisessa kaksi, legendaarisen Tillikan
tarjoilija Liisa Tammelin-Tolvanen muistelee.
Ja kun keittiöstä salin puolelle tultaessa
potkaistiin heiluriovi auki, ei lautasten sopinut kallistua.
Enää en viitsi taiteilla tasapainoni kanssa. Olen siirtynyt tarjottimeen.
Siinä kulkee kätevästi jopa seitsemän annosta.
Liisa Tammelin-Tolvaselle on tullut täyteen jo 32 vuotta yhdessä ja samassa
ravintolassa.
Hän tuli taloon aikanaan tiskaajaksi lehti-ilmoituksen perusteella, eteni sitten
viinakassaksi, pääsi salin puolelle harjoittelemaan ja yleni lopulta täysivaltaiseksi
tarjoilijaksi.
Tarkkuutta vaatii viina-annoksen mittaaminen, erityisesti kiireessä. Jos se on
neljän senttilitran jaloviinapaukku, niin siinä ei sitten saa olla yhtään enempää
eikä vähempää. Jos lasiin lurahtaa liikaa, tulee vaikeuksia inventaarion kanssa. Jos
liian vähän, saattaa asiakas hermostua.
Oikealla eikä vasemmalla
Liisa Tammelin-Tolonen kantaa tarjotinta oikealla kädellä eikä vasemmalla kuten
useimmat muut tarjoilijat. Hän rikkoo myös ikivanhaa sääntöä "ota aina
oikealta, tarjoile vasemmalta".
Niin rikon, mutta minä pyydän asiakkaalta siihen aina luvan, hän muistuttaa.
Monet asiat ovat tarjoilijan työssä muuttuneet sen jälkeen kun Tammelin-Tolonen
aloitti ravintolatyöntekijän uransa. Esimerkiksi lautasliinojen taiteellinen
laskostaminen on jäänyt kun on siirrytty kertakäyttöservietteihin.
En tiedä, osaisinko vielä tehdä lautasliinasta sellaisen viuhkan. Ehkä, jos
oikein yrittäisin. Nykyään on valmiit servietit, jotka on pinottu kulhoon asiakkaan
käden ulottuville.
Oma taiteenlajinsa tarjoilijalle on oluttuoppien kantaminen. Entisaikoina
Tammelin-Tolonen rahtasi olutta janoisille asiakkaille isoilla neliönmuotoisilla
tarjottimilla, joihin mahtui viisitoistakin tuoppia. Nykyisin käytössä olevalla
tarjottimella voi viedä maksimissaan "vain" kymmenen tuoppia.
Se on tarkkaa puuhaa kun niitä tuoppeja nostelee asiakkaiden pöydälle.
Pitää koko ajan olla valppaana, ettei kukaan tule ja tönäise
Prosenteista kuukausipalkkaan
Kun Liisa Tammelin-Tolonen aloitteli uraansa, työskentelivät tarjoilijat
henkilökohtaiselle kuukausipalkalla. Arkisin maksettiin 14 ja viikonloppuisin 15
prosenttia sen mukaan, kuinka paljon kukin oli asiakkaille pystynyt myymään.
Oli meillä jonkinlainen takuupalkkakin hiljaisten aikojen varalle. Mutta
Tillikassa kävi paljon väkeä ja prosenteista kertyivät mukavat ansiot.
Aikanaan sitten siirryttiin kollektiivisiin prosentteihin eli kokonaismyynnin
prosentit jaettiin tasan kaikkien tarjoilijoiden kesken. Nyt ollaan kuukausipalkassa.
Aikanaan se ei tuntunut oikealta ratkaisulta, mutta nyt minusta kuukausipalkka on
sittenkin paras.
Ammattiliittoon Tammelin-Tolonen liittyi heti töihin tultuaan, 17-vuotiaana.
Luottamustehtäviä hän ei ole ottanut hoitaakseen, mutta osaston kokouksissa hän käy
säännöllisesti.
Ja kun uusi työntekijä tulee, niin kysyn häneltä ensimmäiseksi, että
kuulutko liittoon. Ja ellei kuulu, tarjoan liittymistä.
Tammelin-Tolonen täyttää tänä vuonna vasta 50 vuotta, mutta silti hän on Tillikan
tarjoilijoista vanhin. Aikaisemmin hän oli joka paikassa nuorin.
Tämä on raskasta työtä. Siksi ihmetyttää kun eläkeikää on koko ajan
nostettu. Ei tässä hommassa monikaan jaksa kuusikymppiseksi asti. Vaikka tunnen minä
yhden tarjoilijan, joka äskettäin jäi eläkkeelle 65-vuotiaana ja on yhä pirteä ja
hyväkuntoinen.
Lisää tarjoilijoita
Tarjoilijan työ on vuosien varrella muuttunut Liisa Tammelin-Tolosen mukaan
kiireisemmäksi. Kun Tillikka kuului ravintolaketjulle, oli olo kuin lintukodossa. Nyt kun
sen omistaa yksityishenkilöiden yhtiö, ovat isännät kovine tulostavoitteineen tulleet
lähemmäksi.
Meitä oli ennen vanhaan töissä paljon enemmän. Hovimestarin lisäksi saattoi
iltavuorossa olla seitsemänkin tarjoilijaa sekä vielä muutama astioita keräävä
nisse. Nyt viikonlopun iltavuorossa tullaan toimeen kolmella tarjoilijalla. Mitään
nissejä, hovimestareista puhumattakaan, ei enää ole. Vahtimestareistakin on luovuttu ja
korvattu heidät ulkopuolisella vartijalla.
Tammelin-Tolosen mielestä tarjoilijoita pitäisi olla enemmän. Asiakkaille tulisi
tarjoilla pöytiin, mutta nyt ei aina ehdi: monet varsinkin nuoremmista asiakkaista
hakevat juomansa itse tiskiltä.
Työllistäisihän se kun tarjoilijoita palkattaisiin sen verran, että kaikkia
ehtisi palvella pöytiin. Silloin voisi vaihtaa jonkun sanan asiakkaidenkin kanssa.
Tillikka tunnettiin aikanaan opiskelijoiden ja taiteilijaboheemien kohtaamispaikkana.
Nykyään asiakaskunta on tasapäistynyt.
On hienoa kun joskus 1970-luvulla täällä iltojaan istuneet opiskelijat
tulevat Tampereen-reissullaan käymään ja muistavat vielä meikäläisen.
Esa Tuominen