vane.jpg (302 bytes)

paaki.jpg (4718 bytes)

Käsityö taas arvoonsa

Maineikkaassa Vallilan ammattikoulussa, siis nykykielellä Helsingin tekniikan alan oppilaitoksessa, puualan opintoja ohjaava Marja-Leena Vanninen kehottaa oppilaitaan sukua myöten juhlimaan valmistumistaan ammattiin. Se on yhtä tärkeä asia kuin ylioppilaaksi pääsy, hän sanoo tämän lehden haastattelussa (s.22–23).

Makeaa mahan täydeltä. Foto: TUULIKKI HOLOPAINENJos lähivuosina nähtävissä olevista työmarkkinoiden suurmuutoksista vähänkin tietää, huomaa opo-Vannisen nakuttelevan naulan kantaan. Ammattinsa ja käsillä tekemisen taidon osaavista on jo nyt suurimmilla paikkakunnilla pulaa, eikä kokeneimpia heistä tahdo saada palvelukseensa sesonkeina edes rahalla. Myös käsistään kätevät ammattinuoret pääsevät koulunsa jälkeen työn syrjään usein sujuvammin kiinni kuin korkeammasta koulutuksesta valmistuneet teoriaherrat.

Opetushallitus laskee, että jo viiden vuoden kuluttua uuden työvoiman tarve on noussut miljoonan pintaan, kun heti sotien jälkeen syntyneet vyöryvät eläkkeelle. Tällainen työn visio, jos se edes osittain nykyisen maailmanmenon keskellä toteutuu, on jo juhlan väärtti sinällään ja antaa pätevälle ammattiosaajalle vankkoja tulevaisuuden rakennuspuita.

Kuluvaa vuotta on vietetty meillä ammattiosaajan teemavuotena. Sen huipennus on paraikaa meneillään, kun seitsemisen sataa nuorta 38 maasta kilpailee Helsingissä ammattitaidon MM-titteleistä.

Kun kisoja seuraamaan odotetaan jopa yli sataa tuhatta katsojaa ja tapahtuma nauttii epäilemättä runsaasti muutakin julkisuutta, ammatillinen koulutus ja käsityöläisyys saavat ansaitsemaansa nostetta tässä yhä vahvassa lukiohakuisuuden ja julkkishaihattelun leimaamassa yhteiskunnassa.

Toivottavasti tämän teemavuoden mittaan myös kuva ja tieto ammattitaitoisen työntekijän työn vaativuudesta saadaan irti urautuneesta ja vanhakantaisesta ajattelusta, eli keskinkertaisuudesta likaisissa haalareissaan meluisan verstaan nurkassa.

Tutkijat ovat löytäneet älykkyydestä kaikkiaan kahdeksan eri ulottuvuutta: kielellisen, matemaattisen, musikaalisen, visuaalisen, kehollis-kinesteettisen, sosiaalisen, itsetuntemuksellisen ja luonnontieteellisen.

Perinteisen ajattelutavan mukaan juuri yhtäkään näistä älykkyyden lajeista ei ole totuttu kytkemään käsillä tehtävään työhön. Kuitenkin kaikkia niitä ammattinsa osaava käsityöläinen tarvitsee, yhtä enemmän, toista vähemmän.

Miten pärjää vaikkapa kirvesmies, jos hän ei osaa hahmottaa esineitä eri asennoissa, eri värisinä, eri suhteessa toisiinsa, kolmiulotteisesti? Ei mitenkään. Hän sen kuitenkin osaa ja on siis hyvinkin visuaalinen ja matemaattinen, vaikka harvoin noiden laatusanojen yhteydessä mainitaankin.

Luonnontieteellisesti älykäs taas osaa tunnistaa ja luokitella elämän ilmiöitä. Tämä kyky on tarpeen paitsi puutarhurille ja poliisille, myös työelämän pahnanpohjimmaiseksi tavallisesti poljettavalle siivoojalle.

Palkkatyöläinen 1.6.2005 nro 5/05

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 5/2005

PT:n 5/05 etusivulle

vn-pa.gif (131 bytes) Pääkirjoitus

Käsityö taas arvoonsa
Henkilöstö hunningolla

vn-pa.gif (131 bytes) Teema
     Kädentaidot
vn-pa.gif (131 bytes) Ajankohtaista
vn-pa.gif (131 bytes) Kolumnit ja pakina
vn-pa.gif (131 bytes) Liittouutiset
vn-pa.gif (131 bytes) Ulkomailta
vn-pa.gif (131 bytes) Nettivinkit