Iittalassa sijaitsevassa Kultasuklaassa suklaan valmistus on
vielä käsityötä. Yrityksessä suklaasta muovataan melkeinpä mitä tahansa
asiakas toivoo. Suklaasta on syntynyt
mm.Hereford-rotuisia lehmiä, mootoripyöriä ja numerosarjoilla ja logolla varustettuja
pankkikortteja. Tämän kevään uutuus ovat pikku pienet uudet perunat, jotka paljastuvat
suussasulavaksi täytesuklaaksi.
Haastavin tilaus on ollut suklainen paperikoneen pienoismalli, kertoo
Kultasuklaan omistaja, yrittäjä Tapani Korpi.
Korpi on vaimonsa kanssa vetänyt vuonna 1990 perustettua suklaatehdasta vuodesta 2002.
Vakituisia työntekijöitä on omistajaparin lisäksi kymmenen. Heistä monet ovat
työskennelleet tehtaalla sen perustamisesta lähtien.
Ammattitaito kunniassa
Minna Virtanen kertoo opetelleensa suklaan valmistuksen tullessaan töihin
yritykseen 15-vuotta sitten. Suklaaseen Virtasella on ajan myötä syntynyt
"näppituntuma", jonka avulla tietää, milloin suklaa kussakin
valmistusvaiheessa on oikeanlaista.
Työntekijöiden työskentelyä voi seurata tehtaan yhteydessä olevan myymälän
puolelta. Avonaisissa suklaakoneissa pyörii maito-, valko- ja tummaasuklaata. Suklaa
puristetaan pursottimen avulla käsin erilaisiin muotteihin, jonka jälkeen siitä
poistetaan ilmakuplat "tärisyttämällä". Sen jälkeen vuorossa on uuni, joka
jäähdyttää suklaan.
Ammattitaitoiset työntekijät ovat tällaiselle käsityöyritykselle elinehto.
Itse olen vasta opiskelemassa suklaan valmistusta, Tapani Korpi kertoo.
Virtaselta ja hänen työtovereiltaan suklaan pursottaminen muotteihin käy nopeasti ja
siististi. Korpi sanoo itse saavansa pursottaessa aikaiseksi huomattavasti enemmän
sotkua.
Joustavuus valttina
Marita Rakkolainen siirtyi suklaan valmistukseen ompelijan työstä 90-luvun
alussa. Hänen mielestään parasta suklaan valmistuksessa on työtehtävien vaihtelevuus
ja se, että kahta samanlaista päivää ei ole. Myös sesongit eri tuotteineen tuovat
työhön mukavaa vaihtelua.
Ehdoton sesonki on joulu, joka suklaatehtaassa alkaa jo syyskuussa. Silloin
työntekijät painavat pitkää päivää ja lisätyövoimaa palkataan mm. pakkaamoon.
Toinen sesonki sijoittuu heinäkuulle, jolloin turistit valtaavat Iiittalan. Kultasuklaa
sijaitsee Iittalan lasitehtaan myymälän ja museon naapurissa.
Kultasuklaassa työntekijöiden työajat joustavat sesongin mukaan.
Joustavuus on pienelle valmistajalle tärkeää. Isoissa tehtaissa suklaa
tehdään koneellisesti, mutta pienillä tuotantomäärillä käsin tekeminen on
kannattavinta. Se myös mahdollistaa monipuolisen valikoiman ja nopean reagoimisen
tilauksiin, Korpi sanoo.
Hänen suunnitelmissaan on toimitilojen laajentaminen ja mahdollisesti myös
valmistuksen osittainen koneellistaminen.
Käsin tekemisestä emme kuitenkaan luovu. Se on tärkeää jo siksikin, että
asiakkaat voivat myymälän puolelta seurata suklaan valmistusta.
Jatkuvaa tuotekehittelyä
Kultasuklaan käyttämät perussuklaat ostetaan tehtaaseen valmiina, mutta sisuksiin
käytettäviä täytteitä kehitellään yrityksessä porukalla. Yhdessä maistellen
valikoidaan yhdistelmät, jotka kelpuutetaan myyntiin. Myymälän hitti on mansikalla
maustettu valkosuklaa. Toukokuun kuukauden suklaalevy salmiakkisuklaa osoittautui niin
suosituksi, että se todennäköisesti otetaan pysyvästi valikoimiin.
Marita Rakkolainen nimeää miettimisen jälkeen suosikikseen tumman täytesuklaan.
Hän tosin myöntää, entä viisitoista vuotta suklaatehtaalla on saanut aikaan sen,
että suklaata ei juuri tule syötyä.
Työntekijät vaihtavat pienessä tehdassalissa paikkaa työtehtävien mukaan. Minna
Virtanen siirtyy maitosuklaisten konvehtien "kuorien" muotittamisesta
irrottamaan uunista tulevia suklaita muoteistaan. Vuorossa on jakoavaimia, jotka
siirtyvät sutjakkaasti pelleille odottamaan siirtoa pakkaamon puolelle.
Pakkaamossa Marianne Merimäki asettelee varovaisesti valkoiset hansikkaat
kädessä ruusunmuotoisia täytesuklaita ruskeisiin paperivuokiin. Sen jälkeen konvehdit
pakataan - käsityönä sieviin ruusukuvioisiin metallirasioihin.
Pirjo Pajunen