vane.jpg (302 bytes)

kol.jpg (3306 bytes)

lehto-komulainen-katja.jpg (10737 bytes)

Katja Lehto-Komulainen

Työaikatili ja palkansaajan työaika-autonomia

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Työaikatili oli osa työhyvinvointia ja työssä jaksamista koskevia SAK:n tulopoliittisen sopimuksen tavoitteita vuosille 2003—2004. SAK:n tavoitteena oli, että keskusjärjestöjen välillä sovitaan työaikatilejä koskevasta, yhteisesti sovittujen periaatteiden pohjalle rakentuvasta mallista, joka on jäsenliittojen käytettävissä työpaikkakohtaisia neuvotteluja varten.

SAK:n esitys oli, että työaikatiliin voi kerryttää esimerkiksi lisä- ja ylityöstä, pitämättömästä vuosilomasta, pitämättömästä työajan lyhennysvapaasta tai erikseen sovitusta säännöllisen työajan ylittävästä työajasta kertynyttä aikaa.

Lähtökohtana oli ja on se, että työntekijän voi itse päättää työaikatiliin menevästä ajasta sekä sen käyttöajankohdasta. Työnantajan ja työntekijän on lähtökohtaisesti sovittava vapaasta ja sen käyttämisestä. Jos asiasta ei sovita, työntekijä määrää vapaan ajankohdan. Työntekijän on kuitenkin ilmoitettava vapaan pitämisestä riittävän ajoissa ennen vapaan alkamispäivää.

Tulopoliittisessa sopimuksessa ei päästy ratkaisuun työaikatilistä, mutta asiaa kartoittamaan perustettiin työryhmä. Neuvoteltaessa tulopoliittisesta sopimuksesta vuosille 1998—1999 kysymys työaikatilistä oli ollut esillä säästövapaan muodossa. Siinä yhteydessä perustettu tupo-työryhmä ei saanut aikaan yhteisiä toimenpide-ehdotuksia. Työaikatilistä sopiminen ei siis ole ollut helppoa.

Nyt asetetun työryhmän määräaika päättyy 30.9.2003.Tupon osapuolet olivat yhtä mieltä siitä, että työaikajärjestelmien kehittämisen tehtävänä on tukea yritysten ja työyhteisöjen tuottavuutta ja kilpailukykyä sekä työntekijöiden yksilöllisten työaikatarpeiden huomioon ottamista, työviihtyvyyttä ja hyvinvointia. Osapuolten mukaan tavoitteita voidaan edistää ottamalla käyttöön työajan pitkäaikaiseen tarkasteluun tähtäävä työaikatili/työaikapankkijärjestelmä.

Työryhmän tulee kartoittaa työajan säästö- ja lainausjärjestelyjen toteuttamismahdollisuudet ja mahdolliset rajoitukset yhden kalenterivuoden tasoittumisjakson puitteissa. Työryhmän tulee selvittää muun muassa sopimismenettelyä, jolla järjestetään työntekijän oikeus säästää ja pitää vapaat; tiliin/pankkiin kerättävän vapaan ylin ja alin tuntimäärä; erät, joilla vapaa mahdollisesti voidaan kerryttää; järjestelyt työsuhteen päättymistilanteissa sekä työnantajan maksukyvyttömyystilanteessa.

Työryhmän tulee tehdä myös ehdotukset ratkaisuvaihtoehdoiksi työaikatilin/työaikapankin käytön tukemiseksi sekä ehdotukset niiden edistämiseksi tarvittavista muutoksista lainsäädäntöön.

Miten yleisiä työaikatilit ovat? Työaikatilejä/pankkeja on olemassa esimerkiksi teollisuudessa metallin ja kemian työpaikoilla. Työehtosopimusten paikallista sopimista koskevat määräykset ovat mahdollistaneet ne. Kuljetuksen puolella mm. rautateiden kunnossapidon työehtosopimukseen on otettu työaikapankkia koskevia määräyksiä.

Myös vaalikauden 2003—2007 painopisteeksi työaikakysymyksissä SAK on asettanut sopimusalakohtaisesti toteutettavat, yksilöllisesti joustavat työaikaratkaisut. Työaikoja työpaikoilla kehitettäessä on otettava huomioon työntekijöiden elämäntilanteesta johtuvat tarpeet ja tältä pohjalta on tarkasteltava mm. työajan sijoittelua. Yksilöllisiä tarpeita varten on syytä kehittää säästö- ja sapattivapaajärjestelmiä, työaikapankkeja tai Ranskan ja Saksan mallin kaltaisia työaikatilejä.

Esimerkiksi Saksassa työaikatilin ylin saldo voi olla jopa 600 tuntia ja alin saldo jopa 170 tuntia miinuksella. Työaikatiliin kertyneet vapaat otetaan ulos vapaina, vain konkurssin ja työsuhteen päättymisen tapauksessa rahana. Työaikatiliä ei voi siirtää toiseen yritykseen.

Tupo-työryhmä on juuri aloittanut työskentelynsä. SAK:ssa on myös perustettu taustaryhmä, jossa ovat mukana eri sektorit: palvelut, teollisuus, kuljetus sekä valtio- ja kuntasektori. Syksyyn mennessä tiedetään, mitä tässä asiassa tapahtuu.

Kirjoittaja työskentelee
SAK:n työympäristöosastolla lakimiehenä

Palkkatyöläinen 2.4.2003 nro 3/03

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 3/2003

PT:n 3/2003 etusivulle

vn-pa.gif (131 bytes) Pääkirjoitus
vn-pa.gif (131 bytes) Teema
     Hanttihommissa
vn-pa.gif (131 bytes) Kolumnit ja pakina

Marja-Liisa Hentilä;
Kätilö oli ennen itsenäinen yrittäjä
Katja Lehto-Komulainen;
Työaikatili ja palkansaajan työaika-autonomia
Simo Hämäläisen pakina;
Pelottoman elämän ohjeet

vn-pa.gif (131 bytes) Ajankohtaista
vn-pa.gif (131 bytes) Liittouutiset
vn-pa.gif (131 bytes) Tilastot
vn-pa.gif (131 bytes) Ulkomailta
vn-pa.gif (131 bytes) Tauolla
vn-pa.gif (131 bytes) Ymmällä