vane.jpg (302 bytes)

 Ajankohtaista                 

Työllisyysaste yli 70 prosentin

SAK tavoittelee lähivuosina
200 000 työpaikan lisäystä

mine1.jpg (716 bytes)  Suomen pitää nostaa työllisten määrä seuraavan viiden vuoden aikana 2,5 miljoonaan ja työllisyysaste yli 70 prosentin, sanotaan SAK:n edustajakokoukselle esitettävässä yhteiskuntapoliittisessa tavoiteohjelmassa. Samalla järjestö ilmoittaa jatkavansa taistelua työttömyyttä vastaan tavoitteenaan täystyöllisyys.

Tällä haavaa maassa on 2,35 miljoonaa työssäkäyvää ja työllisyysaste noussut lamavuosien 60 prosentista 67:ään. Tänä vuonna työpaikkojen nettomäärän arvioidaan lisääntyvän vajaalla 50 000:lla. Potentiaalista työvoimaa Suomella on ohjelman mukaan noin 2,8 miljoonaa.

Parannettaessa työllisyyttä etusijalle on SAK:n mielestä asetettava kotimaiset työttömät. Rakenteellinen työttömyys pahenee maassa koko ajan ja sen hoito vaatii kunnolla rahoitettua aktiivista työvoimapolitiikkaa.

Kotikutoinen työttömyys on SAK:n mielestä ratkottava myös EU:n laajenemisen oloissa. Tämä merkitsee järjestöstä sitä, ettei uusien jäsenmaiden työvoima voi liikkua vapaasti yli rajojen, vaan vaelluksia on kammitsoitava siirtymäajoilla.

SAK on tyytymätön myös työsuojelupiirien työehtovalvontaan ja vaatii piireihin lisää resursseja ja valtuuksia.

Jotta työllisyysaste nousisi, vahvan talouskasvun pitää jatkua. SAK:n mielestä kasvu saisi mielellään olla keskimäärin 3,5 pros. ainakin kuluvan kymmenluvun puoliväliin saakka. Tälle optimismille on saatavissa perusteita ainakin EU:n lähinäkymistä, mutta toisaalta sen uhkana nähdään lähinnä USA:n taantuma.

Loppusilausta vailla olevassa järjestön sopimuspoliittisessa asiakirjassa tämän vuosikymmenen ilmeisenä keskikasvuna pidetään 2,5 prosenttia, jos ulkomaailma säilyy suunnilleen nykyisellään. Tällä vauhdilla työllisyys paranisi muutamalla kymmenellä tuhannella seuraavat viisi vuotta, mutta jämähtäisi sitten paikalleen.

Jos kasvu jää kuluvalla kymmenluvulla 1,5 prosenttiin, työllisyys kääntyisi laskuun.

Velkaa pois ja verot oikein

Finanssipuolella SAK on valmis siihen, että julkiseen talouteen syntyneestä rakenteellisesta ylijäämästä, joka tekee nyt noin neljä viisi prosenttia, ainakin puolet käytetään valtion velkojenmaksuun. Jos kruunu jatkaa omaisuutensa myyntiä, suurinta osaa tuotoista on järkevää käyttää samaan tarkoitukseen.

Verokannoissaan SAK puoltaa edelleen maltillista työverojen kevennyslinjaa mutta siten, etteivät hyvinvointipalvelut vaarannu.

Koska pääomatulojen osuus kansantulosta kasvaa palkkojen kustannuksella, on seuraavan hallituksen SAK:n mielestä muutettava yhtiöverohyvitystä ja arvioitava uudestaan osinkotulojen verotus. Samaan syssyyn pitää työ- ja pääomaveroja hilata lähemmäksi toisiaan nostamalla yhteisöveroa.

Työpaikkaruokailun SAK haluaa alennettuun 17 prosentin alv-kantaan, mutta varoo muuten peukaloimasta arvonlisäveroa, koska sen tuotto alenee lähivuosina miljardeilla EU:n harmonisoidessa mm. tupakan ja viinan verotusta. Lähes ikiaikaisen vaatimuksensa metsien verotuksesta SAK toistaa tässäkin paperissa.

Ydinvoima etusijalle

Ohjelmaluonnoksen ympäristö- ja energialuvuissa SAK ottaa ydinvoiman mukaan osaksi koko energiapolitiikkaa. Ympäristösyistä ja Kioton ilmastosopimuksen toteuttamiseksi etusijalle on asetettava ydinvoima osana kokonaisvaltaista energiaratkaisua, seisoo paperissa. Seuraavan 15 vuoden aikana uutta voimaa tarvitaan järjestön mielestä 4 000 megavatin verran.

Viiden vuoden takaisessa 15. edustajakokouksessa energiapolitiikka oli yksi kiivaimman väittelyn salissa nostattaneista kysymyksistä ja samaa on odotettavissa nytkin. Viime keralla atomien ohella esillä oli myös Vuotoksen allas. Kokouksen julkilausumaan energiasta otettiin vain maininta, että sen lisärakentamisesta on talouskasvun nimissä päätettävä.

Paperissa lupaillaan ylisummaan, että ay-liike ottaa puhtaan ympäristön ja kestävän kehityksen tosissaan vastaisuudessa. Jotta saasteet saataisiin kuriin ja tulevien sukupolvien elämälle mahdollisuus, tuotanto ja kaikki yhteiskunnallinen toiminta on perustettava kestävän kehityksen pohjalle. On suosittava ympäristölle ystävällistä teknologiaa, säästettävä energiaa ja raaka-aineita, siirryttävä uusiutuviin luonnonvaroihin ja kierrätykseen, ohjelmassa sanotaan.

Köyhien velat anteeksi

Kansainvälinen ay-yhteistyö ja kansojen keskinäinen riippuvuus lisääntyvät SAK:n mukaan merkittävästi lähivuosina. Tärkeimmäksi rajojen takaiseksi vaikutuskanavaksi paperi nimeää EAY:n.

Järjestö povaa, että euron käyttöön tulo ensi vuoden alussa lisää entisestään painetta ja mahdollisuuksia Eurooppa-tason sopimustyölle.

EU:n sosiaalinen ja poliittinen ulottuvuus kaipaa SAK:n mielestä roimasti vahvistusta. Unionin tulevaisuudesta on saatava aikaan avoin, tavallisia kansalaisia koskettava keskustelu ja unionin päätöksentekoa on selkiytettävä.

Maailmankauppaan on saatava reilun pelin säännöt, ei kuitenkaan kauppajärjestö WTO:ta romuttamalla vaan sen toimintaa kehittämällä. Yli miljardille nälkärajan partaalla elävällä maapallon kansalaiselle on annettava elinmahdollisuus pyyhkimällä pois köyhimpien maiden velat, SAK vaatii.

24/7-malli täällä

Yksityiskohtaiset tavoitteensa työelämässä ja sopimuspolitiikassa SAK määrittelee tämän kuun puoliväliin saakka liitoissaan hiottavassa sopimuspaperissa.

Yleisellä tasolla järjestö näkee, että työn maailma paitsi teknologisoituu myös globalisoituu voimakkaasti. SAK:laisille erityisen uhan muodostavat aina vain osittuneemmat ja yksitoikkoistuvat työt.

Työaikojen joustossa on paperin mukaan ylitetty jo sietoraja, mikä näkyy jo heikentyneenä työterveytenä ja -turvallisuutena. Päivätyötä tekee enää puolet SAK:laisista ja epämukavat työajat yleistyvät sekä naisilla että miehillä. Yhteiskunta pyörii ns. 24/7-mallilla yhä kiivaammin vuorokaudet ja viikot ympäri.

Jotta työpaikkojen paineita voitaisiin helpottaa, SAK esittää, että paikallista sopimista ja yt-menettelyä laajennettaisiin työn organisointiin, töiden sisältöihin ja järjestelyihin, koulutukseen työssä ja työaikoihin. Ehtona kuitenkin on, että luottamusmiesjärjestelmä saadaan kaikille työpaikoille.

Järjestö ajaa kaikille työntekijöille kokoaikaisia, pysyviä työsuhteita ja pelisääntöjä erilaisille työvoiman käyttötavoille.

Jatkuvasti heikentyvää SAK:n naisten työmarkkina-asemaa on parannettava työyhteisöjä kehittämällä. Myös edunvalvonnassa tulee korostaa entistä painavammin sukupuolen mukaisia vaikutuksia.

Sosiaaliturvassa SAK ilmoittautuu nykyisen järjestelmän kannattajaksi. Järjestö hylkää ainakin tähän mennessä esitetyt perus- tai kansalaistulomallit kalliina.

Eero Kosonen

Palkkatyöläinen 6.3.2001 nro 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)