vane.jpg (302 bytes)

 Ajankohtaista                 

Viestintä ay-liikkeen ihmeellisin asia

Rahoitus pudonnut puoleen
Lähettäjäkeskeisyys yhä vallalla

mine1.jpg (716 bytes)  SAK:laiseen lähettäjäkeskeiseen viestintään on sisäänrakennettu voimakas taipumus epäonnistua. Yksisuuntaisella viestinnällä on yhteys jäsenistön passiivisuuteen, väittää Kemianliiton Tuomo LiljaReaktio-lehden päätoimittaja Tuomo Lilja.

Lilja sai vuoden alussa valmiiksi SAK:laisen ay-liikkeen viestintää 1969—2000 käsittelevän pro gradu –tutkielman ja sanoo saaneensa kollegoiltaan synkkää palautetta tyyliin, "ovatko asiat menneet todella näin huonosti viime vuosikymmeninä?"

– Kun viestinnälliset asiat ovat muuttuneet pikkuhiljaa, ja kaikilla kädet täynnä töitä, suuret kehitystrendit ovat jääneet pimentoon. Ay-liikkeen historiallinen muisti pätkii.

Lilja korostaa, että hänen puheensa ovat keskimääräistyksiä SAK:n koko kentän tilanteesta.

– Liitot ovat erilaisia. On isoja liittoja ja pieniä. On hyvää ja vähemmän hyvää journalismia. Joissain liitoissa puheenjohtaja kannustaa sisäiseen kriittisyyteen. Toinen ääripää on salailu ja ummehtunut ilmapiiri.

Puolet pois resursseista

Liittojen viestintäresursseja on leikattu väkevällä kädellä. Kun 1980-luvun alussa ilmestyi 600 liittolehden numeroa, niin tänä vuonna niitä ilmestyy enää 300. Eikä sivumääriä ole lisätty. Säästöjä syntyy kymmeniä miljoonia markkoja — vuosittain.

Samanaikaisesti liitot ovat tulleet säästäneeksi automaattisesti lehtisetelien käytön voimakkaan vähentymisen vuoksi, koska palkansaajalehtiä on kuollut ja levikit pudonneet. Liittojen tuki palkansaajalehdille on puolittunut verrattuna huippuaikaan, 80-luvun alkuun.

– Karkean arvion mukaan viestinnän rahoitus SAK:n liitoissa on pudonnut puoleen 70-luvulta nykypäivään tultaessa. Säästöt ovat ensisijaisesti tulleet liittolehdistön supistamisesta. Rahat ovat vähentyneet hitaasti, vuosi vuodelta. Lama ei selitä supistuksia, koska ne alkoivat jo ennen 90-lukua.

– Toimittajat ja tiedottajat ovat huonoja tappelemaan raha-asioissa. He häviävät aina järjestö- ja talouspäälliköille. Tiedottajat eivät jaksa jähnätä järjestöjyrien kanssa. Talouspäälliköt saavat sulkia hattuunsa, kun säästöjä syntyy.

– Raharuuvi on myös tehokas tapa ohjata viestintää. Kun toimittajat pidetään pinteessä, he eivät voi olla kovin kriittisiä eivätkä ehdi käydä työpaikoilla jäseniä kuulemassa. Resursseilla ja sisällöllä on selvä yhteys, samoin resursseilla ja kriittisyydellä.

Kun voimavarat ovat vähentyneet ja työn määrä on kasvanut mm. lehtien tietokonetaiton siirtyessä toimitusten huoleksi, ei ole ihme, että SAK:laisten toimittajien ja tiedottajien keskuudessa on käynyt kova kato. 1969—2000 heistä on noin neljännes, ehkä jopa kolmannes joutunut jättämään työnsä kesken usein loppuunpalamisen vuoksi. Liljan tutkielma on omistettu heille.

Passivoiko viestintä?

– SAK:laiselle sisäiselle viestinnälle on tyypillistä lähettäjäkeskeisyys, ylhäältä alaspäin. Se on perua ay-liikkeen alkuaikojen järjestäytymiskamppailusta, jota käytiin 1800-luvun lopulta aina vuoteen 1970.

– Viestintä oli tuolloin valistusta, propagandaa ja agitaatiota, kaikki hyvin lähettäjäkeskeisiä viestinnän lajeja. Tietoinen eliitti selitti asioita vähän valistumattomalle, järjestäytymättömälle joukolle. 80 vuoden vahva traditio vaikuttaa edelleen.

– Niin kauan kuin liittojen viestintä on yksisuuntaista, niin kauan se on tuomittu epäonnistumaan. SAK:laiseen sisäiseen viestintään on näin sisäänrakennettu voimakas taipumus epäonnistua, tämä koskee sekä liitto- että ammattiosastotasoa. Ihmiset eivät suostu ottamaan vastaan lähettäjäkeskeistä informaatiota, he jopa torjuvat sitä aktiivisesti.

Ilmiö ei Liljan mukaan ole pelkästään suomalainen eikä koske pelkästään ay-liikettä. Esim. Ruotsin LO on asettanut "jäsenten kuuntelemisen" viestinnän ykköstavoitteeksi.

– Se on hyvä ja samalla hankala juttu. Mutta niin pitäisi täälläkin tehdä. Yksisuuntaisuus kuvaa muutenkin SAK:n toimintaa. Ay-liikkeessä pitäisi olla enemmän liikettä alhaalta ylöspäin. Silloin SAK olisi hyvin toisenlainen järjestö.

Viestinnän ja SAK:n haasteet

Liljan mielestä yksisuuntaisella viestinnällä on yhteys jäsenistön passiivisuuteen. Ja jäsenistön passiivisuudella saattaa olla kohtalokas yhteys ay-liikkeen tulevaisuuteen.

– SAK:n tuore järjestötutkimus kertoo ay-liikkeen olevan syvän muutoksen edessä. Alle kymmenen vuoden kuluessa yli puolet SAK:n joukoista poistuu työelämästä. Luottamusmiesten enemmistö lähtee vielä rivakammin. Mistä SAK saa puoli miljoonaa uutta jäsentä, mistä löytää tuhansia uusia luottamusmiehiä?

– Luottamusmiehet tekevät tärkeää tiedostustyötä. Mutta tutkimukset kertovat, että jo nyt heihin kytkeytynyt tiedotusjärjestelmä yskii. Työpaikat ovat yhä pienempiä, ja yhä harvemmalla luottamusmies. Puuliiton tutkimuksen mukaan jäsenten viestinnällinen lähiverkko on rapautumassa.

Liljan mielestä tulevaisuuteen pitäisi varautua jo nyt. Järjestölliset ja viestinnälliset haasteet kietoutuvat yhteen.

– Kaikki järki puhuisi sen puolesta, että liittolehtiä vahvistettaisiin. Verkkoviestinnän kehittäminen ei riitä. Liittolehti on edelleen tärkeä kanava jäsenten luo. Se on sadoissa tuhansissa tapauksissa ainoa konkreettinen side jäsenistöön, kun työpaikat pienenevät.

– Ay-lehdillä on muutoinkin selkeä markkinarako työelämässä. Ne seuraavat asioita, joita muu media ei seuraa. Sosiaalinen tilaus on selvä ja se voimistuu koko ajan, kun valtamedia pinnallistuu ja viihteellistyy.

– Ay-liikkeessä puhutaan paljon, miten tärkeää viestintä on. Monet liitot ovat vauraita, niillä olisi hyvät edellytykset nykyistä paljon tehokkaampaan tiedottamiseen, jos vain olisi todellista halua.

Eikä se edes olisi kallista.

– Lehtien kuljetus on tyyristä, mutta kun se on jo olemassa oleva kulu, niin varsin vähäiset resurssien lisäykset kohottaisivat lehtien laatua roimasti. Välttämättä ei tarvitsisi edes palkata uusia toimittajia, lihavampi avustajabudjettikin riittäisi.

Tästä on puhuttu SAK:ssa 20 viime vuotta, mutta toimittajat ovat aina lyöneet päänsä seinään. Miksi muuri tulee vastaan?

– Tässä törmätään vallankäytön kuvioihin. Jokaisessa liitossa on eliitti, jossa on myös kentän väkeä mukana. Eliitti uskoo vilpittömästi, että asiat ovat hyvin.

– Journalistinen vapaus on lisääntynyt, kun poliittinen paine on vähentynyt, mutta oligarkian eli harvojen vallankäytön paine on korvannut politiikan paineen.

Mediapolitiikka onnistunutta

Lilja vetoaa tutkimuksiin, kun hän sanoo hieman yllättäen, että SAK:n ja liittojen mediapolitiikka, julkiseen sanaan vaikuttaminen, on ollut menestyksellistä.

– Uskomme, että valtamedia suosii työnantajia, mutta se on tutkimusten valossa myytti. Ay-liike pärjää hyvin uutispuolella mutta pääkirjoituksissa työnantajat voittavat. Jos ay-liike hoitaa tiedotuksen kunnolla neuvottelujen ja lakkojen aikana, se saa sanomansa työnantajia paremmin läpi.

– Uskomatonta kyllä, media ei ota päällä olevissa kriisitilanteissa useinkaan kantaa asian puolesta tai sitä vastaan. Media kyllä ottaa kantaa, mutta toisella tavalla kun ay-liikkeessä kuvitellaan. Media ajaa konsensusta ja osapuolia sopuun. Tätä ei vielä oivalleta eikä osata käyttää hyväksi.

– Jos ay-liikkeellä on ammattitiedottajia ja kunnon suhteet mediaan, se pärjää kriiseissä.

Yhteistyö klikkaa

80-luvulta lähtien SAK:n viestintävaliokunnan jäsenenä vaikuttaneella Liljalla ei ole kovin korkeaa kuvaa SAK:n johtotason viestintäyhteistyöstä.

– SAK:n hallituksen, viestintävaliokunnan ja SAK:n koulutus- ja tutkimuspuolen välinen yhteistyö on yhtä kuin nolla. Viestijöiden ja SAK:n hallituksen yhteistyö on samoin lähes olematon.

– Olisi järkevää, että pari kertaa vuodessa istuisimme yhdessä ja tarkastelisimme isoja yhteiskunnallisia trendejä, miettisimme, mitä on tehtävä, millaista strategiaa paras soveltaa. Mutta sitä ei tehdä. Päälliköillä on niin pirun kiire.

Viestintä on maailman ihmeellisin asia, totesi eräs tutkija jo 1900-luvun alussa.

– Kun tutkii ay-liikkeen viestintää, päätyy siihen, että viestintä on liikkeen ihmeellisin asia. Siinä on niin monia ja monenlaisia vaikuttajia ja vaikutusketjuja, siihen liittyy niin paljon kuvitelmia, mielikuvia, mielipiteitä ja voimakaita kokemuksia.

Veikko Tarvainen

Palkkatyöläinen 6.3.2001 nro 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)