vane.jpg (302 bytes)

Kristiina Karaman
Espoon kaupungin 1 600 JHL:n jäsenen pääluottamusmies.

Samasta työstä sama palkka

Meillä on pisteytykset ja samasta työstä pitää maksaa samaa palkkaa. Otin asian hoitaakseni, koska tapaus oli mielestäni selvä. Foto. TUULIKKI HOLOPAINEN  "Kahdelle suunnitteluavustajalle oli maksettu eri palkkaa kuin muille samaa työtä tekeville. Vaikka he olivat teknisen sopimuksen piirissä, jota minä tunnen huonosti, niin he ottivat yhteyttä minuun, koska olin ainoana yhteisjärjestön pääluottamusmiehenä paikalla. Kutsuin tytöt tänne toimistolle ja he kertoivat tehtävästään ja kollegoista, jotka tekevät samaa työtä. Tyttöjen työn pisteet oli kuitenkin arvioitu pienemmiksi kuin toisten samaa työtä tekevien.

Meillä on pisteytykset ja samasta työstä pitää maksaa samaa palkkaa. Otin asian hoitaakseni, koska tapaus oli mielestäni selvä.

Asiaa oli hoitanut aiemmin jo ammattialakohtainen luottamusmies ja hän oli saanut sovittua, että korjattua palkkaa maksettaisiin viime syyskuun alusta. Sitten luottamusmies oli yrittänyt saada palkkaa taannehtivasti vuoden 2008 alusta. Tämä ei onnistunut ja tytöt olivat jääneet vaille palkankorostusta. Tässä vaiheessa he viime syksynä ottivat yhteyttä minuun.

Sovin neuvottelun työnantajan kanssa ja itse asiassa olin varautunut vaikeampiinkin neuvotteluihin. Asia saatiin sovittua yhdellä neuvottelulla ja työnantaja taipui mukisematta maksamaan myös taannehtivat palkat viivästyskorkoineen. Maksun piti olla tyttöjen tilillä vuoden loppuun mennessä.

Vuoden ensi päivinä sain puhelun, etteivät rahat olleet tulleet tilille.

Otin yhteyttä palvelussuhdepäällikköön. Tein vielä kirjallisen pyynnön korkojen laskemisesta uudelleen. Nyt tytöt ovat saaneet rahansa, koska mitään ei ole kuulunut.

Kysymys ei ollut suuresta summasta, noin 60 eurosta kuukaudessa. Mutta kysymys on minusta periaatteellisesti tärkeä. Jos työt pisteytetään, niin samanlaisista töistä pitää tulla samat pisteet ja sama palkka."

Aino Pietarinen
kuvat Tuulikki Holopainen

 

Palkkatyöläinen 15.2.2011 nro 1/11

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)