vane.jpg (302 bytes)

Viidennes veroista

Tällä vaalikaudella veronkevennykset ovat tuoneet noin viidenneksen pieni- ja keskituloisten nettoansioiden noususta.

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Valtionvarainministeriö on laskeskellut, millainen veronkevennysvara hallituksella on seuraavalla vaalikaudella käytössään. Päättyvän vaalikauden ensimmäinen vuosi eli vuosi 2004 oli vielä edellisen tupokierroksen ja myös edellisen hallituksen veropäätösten aikaa. Ansiotaso nousi edellisvuodesta lähes neljä prosenttia.

Verotuksen keventäminen tuotti sen, että edellisvuonna noin 1500 euroa kuukaudessa tienannut sai runsaan viidenkympin palkannousun kokonaan käteen. Jos verotusta ei olisi kevennetty, verottaja olisi vienyt korotuksesta neljäsosan. Keskituloisen suomalaisen 75 euron kuukauden nettoansion noususta viidesosa tuli veronkevennyksistä.

Viinaveron alennuksen vuoksi inflaatio painui nollaan, joten korotuksen ostovoimakin säilyi.

palkka-vero.gif (14050 bytes)

Aluksi verotus kiristyi

Vanhasen hallituksen ensimmäiselle budjettivuodelle eli vuodelle 2005 verotus oli kiristymässä, sillä palkansaajien työttömyysvakuutusmaksua oli tarkoitus nostaa, samoin yli 53-vuotiaiden työeläkemaksua. Monien kuntien tiedettiin nostavan veroprosenttiaan.

Mutta hallitus ilmoitti olevansa valmis ostovoiman kehitystä turvaaviin veroratkaisuihin, mikäli kattava tuporatkaisu saadaan aikaan. Tuporatkaisun syntyessä loppuvuodesta hallitus päättikin keventää tuloverotusta yhteensä 1,7 miljardia euroa seuraavien kolmen vuoden aikana.

Hallituksen veronalennuspotista vain 350 miljoonaa euroa kohdistui vuoteen 2005. Niinpä lopputuloksena verotus kiristyi. Ansiotaso nousi edelleen lähes neljä prosenttia, mutta myös pieni ja keskituloisten veroprosentti kohosi prosentin verran. Edellisenä vuonna keskimäärin 1 570 euroa tienannut sai viidenkympin palkankorotukset, joista verotuksen kiristyminen vei viitisen prosenttia eli kolme euroa.

Nyt purevat kevennykset

Viime vuonna ansioiden nousu hidastui, mutta oli Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin mukaan vielä syksyn alkaessa runsaan kolmen prosentin nousuvauhdissa. Sillä vauhdilla 1620 euron kuukausiansioihin tuli vajaan viidenkympin korotus, mutta verotuksen keventymisen vuoksi nettotulot kasvoivat hieman enemmänkin.

Hallituksen veropaketin satsaus viime vuodelle oli kaikkiaan 810 miljoonaa euroa, josta osalla korvattiin sairausvakuutusmaksun nousua.

Tänä vuonna talousennustajat arvioivat ansiotason nousevan noin 2,5 prosenttia. 1 670 euron palkkaan viime vuodelta tulee sillä vauhdilla lisää runsaat viisi kymppiä. Nettoansiot nousevat keskimäärin 45 euroa, josta veronkevennysten osuus on kolmannes. Keskituloisen suomalaisen kuudenkympin nettoansioiden noususta tänä vuonna veronkevennysten osuus on noin neljännes.

Inflaatiokaan ei ole purrut

Neljän vuoden aikana vuonna 2003 1 500 euroa tienanneen bruttopalkka on noussut runsaat 200 euroa. Veroja hän maksaa kuitenkin vain kympin verran enemmän kuin vuonna 2003 eli käteen jää vajaat 200 euroa enemmän kuin vuonna 2003. Hänen veroprosenttinsa on laskenut 2,5 prosenttiyksikköä. Jos se olisi pysynyt vuoden 2003 tasolla, käteen jäisi kuussa neljä kymppiä eli viidesosa vähemmän.

Tilastokeskuksen mukaan keskivertosuomalainen ansaitsi vuonna 2003 2 270 euroa. Hän maksoi tuloistaan erilaisia veroja 32,0 prosenttia. Tänä vuonna Veronmaksajat ry arvioi hänen veroprosenttinsa olevan 30,2.

Keskimääräisellä ansiokehityksellä hänen kuukausitulonsa ovat tänä vuonna runsaat 300 euroa korkeammat ja käteen jää 250 euroa enemmän kuin vuonna 2003. Veroprosentin pudotuksen vaikutus on hänellä runsaat 40 euroa eli vajaa viidesosa lisätulosta.

Hintojen nousu oli etenkin vaalikauden alussa hidasta, joten nettoansioiden nousun ostovoimakin on säilynyt hyvin. Valtionvarainministeriö arvioi, että tämä vuosi mukaan luettuna kuluttajahinnat nousevat vuodesta 2003 runsaat neljä prosenttia, ansiotasoindeksi vajaat 14 prosenttia.

Heikki Lehtinen
grafiikka Marjut Vainio

Palkkatyöläinen 31.1.2007 nro 1/07

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

ne339999.gif (51 bytes)