vane.jpg (302 bytes)

kol.jpg (3306 bytes)

Reijo Paananen, SAK:n järjestöpäällikköPaananen Reijo

Tekemisen tuntua

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Ruotsin ammattikeskusjärjestö LO päätti kahden vuoden takaisessa kongressissaan, että ainaisten selvitysten ja jahkailun aika on ohi, nyt aletaan tekemään tosissaan. Useiden vuosien ajan ammattiyhdistysliikkeessä oli käyty keskustelua, kuinka nuoret sekä epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevät tavoitetaan, saadaan jäseniksi ja vielä pidetään olemassaolevat jäsenetkin mukana. Päätöksiä oli toki matkan varrella tehty runsaasti. Niiden yhteinen piirre on, ettei kenelläkään ollut aikomustakaan ryhtyä muuttamaan toimintaansa niiden mukaiseksi.

Suomestakin tuttu tilanne on, että on helpompi keskustella siitä, kuinka asiat tehdään kuin päättää, mitä halutaan saada aikaan. Jälkimmäisessä vaihtoehdossahan on se vaara, että huomataan tällä hetkellä tehtävän jotain aivan muuta kuin mitä tavoitellaan. Tämä ajattelutapa murrettiin ja ryhdyttiin työryhmissä pohtimaan viittä keskeistä tekijää: sopimusrakenteita, ay-liikkeen näkymistä työpaikoilla, kansainvälistä toimintaa, keskusjärjestösuhteita sekä LO:n roolia ja sääntöjä. Tuloksiin sitoutumisen varmistamiseksi pohdinta on tehty puheenjohtajatasolla.

Tuloksista valmistellaan parhaillaan ensimmäistä raporttia, jonka LO:n hallitus käsittelee vielä tässä kuussa. Keskeiset johtopäätökset tullevat olemaan, että kaikille tarjotaan ay-jäsenyyttä, jäseneksi liittymisen pitää olla helppoa ja että vastuu tästä on yhteinen.

Helpolta kuullostavia periaatteita, joiden toteuttaminen kuitenkin vaatii valtavan määrä työtä. Ay-liikkeen täytyy lisätä selvästi tavoitettavuuttaan työpaikoilla ja kehittää paikallista yhteistyötä, jotta uudet ihmiset tavoitetaan. Liittojen erilaiset jäsenrekisterit täytyy saada keskustelemaan keskenään, jotta useilla sopimusaloilla työskentelevän henkilön asiat hoituvat joustavasti. Vastuu järjestäytymisen edistämisestä kuuluu kaikille, eikä se ole vain heikoimmin järjestäytyneiden alojen liittojen päänsärky.

Suomessa on toimittu pitkälti samojen asioiden äärellä, vaikkei niitä olekaan koottu yhdeksi suureksi projektiksi. Liikkeessä!-toiminta on jalkauttanut ammattiyhdistysliikettä työpaikoille samalla kun Kesäduunarikiertueella on tavoitettu uusia nuoria. Työttömyyskassat ovat pohtineet, kuinka yhteistyötä parannetaan ja vuokratyöhankkeella haetaan keinoja parantaa pätkätyöläisten asemaa.

SAK:n edustajakokous edellytti paikallis- ja aluetasolla parantuvaa yhteistyötä, jotta tulevia muutostilanteita voidaan ennakoida ja ohjata haluamaamme suuntaan. Se antoi myös SAK:n hallitukselle ohjeen käynnistää ensi tilassa jäsenliittojen kanssa laaja keskustelu sopimus- ja järjestörakenteiden muutoksista, samalla kun järjestömme pyrkii yhdessä muiden palkansaajakeskusjärjestöjen ja työnantajapuolen kanssa ehkäisemään ja ratkaisemaan järjestäytymis- ja sopimusrajakiistoja.

Kun viemme omat projektimme loppuun, saamme parantuvan edunvalvonnan ja kehittyvän toiminnan mukana uusia jäseniä kaikenikäisistä työntekijöistä ja toimihenkilöistä. Ja onhan sitäpaitsi mukavampi toimia ja tehdä työtä, jos ei tarvitse omien kavereiden kanssa kähistä.

Kirjoittaja on SAK:n järjestöpäällikkö

Palkkatyöläinen 5.9.2006 nro 7/06

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)