vane.jpg (302 bytes)

SAK:n luottamushenkilöpaneeli:

Luottamusmies on jäsenten etujen puolustaja

  Jäsenten etujen puolustaminen on SAK:n luottamushenkilöpaneelin mielestä luottamushenkilön tärkein tehtävä. Näin arvioi 57,5 prosenttia vastaajista. 37,5 prosenttia vastaajista piti tärkeimpänä tehtävänä työehtosopimuksen toteutumisen valvontaa. Jäsenhankinnan nosti tärkeimmäksi tehtäväksi vain 1,4 prosenttia vastaajista.

Tieto uusista työntekijöistä

Vain kolmannes (33,5 % )luottamushenkilöistä saa automaattisesti tiedon, kun uusi työntekijä tulee yritykseen. 66,5 prosenttia ei tätä tietä automaattisesti saa.

Parhaiten tieto tulee automaattisesti teollisuudessa (42 %) ja heikoimmin julkisella sektorilla, jonka luottamushenkilöistä vain 15 prosenttia saa automaattisesti tiedon uusista työntekijöistä.

Tässä pienet yritykset toimivat paremmin, sillä alle 20 hengen yritysten luottamushenkilöistä puolet saa tiedon uusista työntekijöistä automaattisesta, mutta yli 250 hengen yrityksissä 80 prosenttia luottamushenkilöistä ei saa tietoa automaattisesti.

Luottamushenkilö tutuksi

Uuden työntekijän aloittaessa 36,3 prosenttia luottamushenkilöistä keskustelee uuden työntekijän kanssa ja pyytää häntä järjestäytymään. Saman verran (36,1 %) käy esittäytymässä, mutta 27,6 prosenttia luottamushenkilöistä ei ehdi tavata kaikkia uusia työntekijöitä.

Julkisen alan luottamushenkilöistä melkein puolet (49 %) ei ehdi tavata kaikkia työntekijöitä, kun luku on teollisuudessa 16 prosentti aja kuljetusalalla 18 prosenttia. Yksityisissä palveluissa kolmannes luottamushenkilöistä ei ehdi tavata uutta työntekijää.

Jos luottamushenkilö saa automaattisesti tiedon uudesta työntekijästä, niin vain 10 prosenttia näistä ei ehdi tavata kaikkia työntekijöitä.

Tieto luottamushenkilöstä

Kolme neljästä luottamusmiespaneelin jäsenestä uskoo, että kaikissa työkohteissa tiedetään, kuka on luottamushenkilö. Teollisuudessa (26 %) tieto kulkee varmimmin, kun taas julkisaloilla hieman alle puolet arvioi, että kaikissa työkohteissa tiedetään, kuka on luottamushenkilö. Isoilla yli 250 henkilön työpaikoilla vain 56 prosentilla tiedetään, kuka on luottamushenkilö.

Tavannut likimain kaikki

Likimain kaikki edustamansa jäsenet on tavannut 81,4 prosenttia luottamushenkilöstä. Teollisuudessa 95 prosenttia luottamushenkilöistä on tavannut likimain kaikki. Kuljetusala tulee heti perässä 88 prosentilla, mutta julkisen alan luottamushenkilöistä vain hieman yli puolet (55 %) on tavannut likimain kaikki edustamansa jäsenet.

Tukea entisiltä

62,2, prosenttia luottamushenkilöistä on saanut tukea entiseltä luottamusmieheltä tai työsuojeluvaltuutetulta. Useimmin tukea ovat saaneet kuljetusalan luottamushenkilöt (78 %).

Luottamushenkilöpaneeli

SAK:n luottamusmiespaneelin luottamusmieskyselyyn 775:stä vastaajasta noin puolet oli teollisuudesta, neljännes julkiselta sektorilta ja loput edustivat yksityisiä palveluja ja kuljetusalaa. Likimain puolet luottamusmiehistä ja työsuojeluvaltuutetuista työskentelee alle 50 henkilön työpaikoilla. Viidenneksen työpaikalla on yli 250 henkeä.

Loka-marraskuun vaihteessa toteutetun luottamushenkilöpaneelin vastaajista puolet oli luottamusmiehiä, vajaa kolmannes työsuojeluvaltuutettuja ja viidennes hoiti molempia tehtäviä. Vastaajista noin 70 prosenttia oli miehiä ja yli puolet yli viisikymppisiä.

 

 

Palkkatyöläinen 29.11.2011 nro 5/11

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)