vane.jpg (302 bytes)

Vaikuttamisen paikka

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala. Kuva: Tuulikki Holopainen  – Oli tiukka paikka, kun tapasin Myllykosken lopettamisilmoituspäivän iltana vanhoja työkavereita. He ovat olleet talossa 30 vuotta ja sitten kaikki loppuu. Se oli elämäni kovin ilta, muistaa Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala edelleen liikutusta äänessään.

Mitäs liitto nyt tekee? Kysymykseen tivataan vastausta, mutta vastaukset ovat turhia, kun ei enää voida pelastaa työpaikkoja. Voidaan puhua vain muutosturvasta ja työstä työhön -periaatteesta.

– Liiton on toimittava etukenossa. Silloin kun päätökset on tehty, niin vaikuttamisen keinot ovat vähissä. Yt-lakikin on osoittautunut kuplaksi, kun tehtaita ja työpaikkoja halutaan lopettaa.

Petri Vanhalan mukaan yhteiskuntavaikuttaminen on entistä tärkeämpää jäsenten edunvalvontaa.

– Jos ei ole paperiteollisuutta ja alan työtä, niin ei ole kenen etuja ajaa. Yhteiskunnallinen edunvalvonta on noussut merkittäväksi tehtäväkentäksi työehtosopimusneuvottelujen rinnalle. Meidänkin alalla palkkakuluja merkityksellisempiä elämän ja kuoleman kysymyksiä ovat esimerkiksi energia- ja rikkiverot.

– Alan vaikeudet eivät johdu palkoista, eikä niitä voida ratkaista työmarkkinaneuvotteluissa. Mutta jos nyt saadaan raami satamaan, niin meillä on siinä kaksi vuotta hyvää aikaa vaikuttaa vientiteollisuutta vahvistaviin asioihin.

Vaikuttamisessa vanha perinteinen työmarkkinajärjestön rooli on liian kapea. Paperiliittolaisten edunvalvojana Petri Vanhala aikookin liittoineen vaikuttaa alan kehitykseen ja näin ennaltaehkäistä tehtaiden lopettamisia.

Nestekartongista trendipullo

Metsäteollisuuden tulevaisuusseminaarissa Paperiliiton Vanhala kysyi, missä ovat alan uudet innovaatiot? Yksin edellisellä viikolla alan isot toimijat olivat ilmoittaneet lopettavansa 700 työpaikkaa. Nuorilla on huono kuva alasta.

– Äitiyspakkauksen ja puukirstun väliin pitää keksiä jotain, napautti Vanhala. Hän pohdiskelee, miksi esimerkiksi ei ole onnistuttu viemään läpi kartonkista nestepakkausta, joka olisi trendikäs ja ekologinen.

Puupohjaiset nestepakkaukset sopisivat mainiosti muovisten pakkausten korvaajaksi. Mehut ja maidot jo myydäänkin niissä, mutta Vanhala haastaa ennakkoluulottomuuteen uusien käyttötarkoitusten kehittelyssä. Uudella trendituotteella voitaisiin korvata muoviset limupullot ja näin säästyisi öljyä ja pakkaus olisi ekologinen. Vierastimmehan aikoinaan muovipulloja, kun ne korvasivat lasiset.

Kohta vain kova ydin jäljellä

Paperiteollisuutta on saneerattu kovalla kädellä. Kun puheenjohtaja Petri Vanhala oli vuonna 1981 töissä paperitehtaassa, niin 45 000 paperiliittolaisella oli töitä. Tänä päivänä työssä on enää 16 500 liiton jäsentä. Tätä ei osattu ennustaa.

– Vuonna 2003 vappupuheessa totesin, että myllerrykset ovat ohi. Mutta seuraavina vuosina ne todenteolla vasta alkoivat ja vuoden 2006 Voikkaan sammutus merkitsi todellista romahdusta. Toki vieläkään ei olla pohjalla.

Marraskuun ensimmäisen viikon uutiset merkitsevät 700 työpaikan vähentymistä. Ja kun paikkakunnalta menee yksi paperiteollisuuden työpaikka, se vie mukanaan kolme työpaikkaa muilta aloilta.

Aino Pietarinen

 

Petri Vanhala

  • 48-vuotias
  • Paperiliiton puheenjohtaja 2011
  • Paperiliiton liittosihteeri 2003–2011
  • Paperiliiton talouspäällikkö 2002–2003
  • Uudenmaan verovirasto, yritysvero-osaston esimies 1993–2002
  • Myllykoski Oy:n paperityöntekijä, massamies 1981–1991
  • Tampereen yliopisto, hallintonotaari 1998, pääaineena vero-oikeus
  • Käpylän Pallon juniorivalmentaja (jalkapallo)

 

 

Palkkatyöläinen 29.11.2011 nro 5/11

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)