Nurmeksen Porokylän leipomo Oy:n pääluottamusmies Jari Peura
Taitaa olla amerikkalainen muoti-ilmiö. Luulen, että karppaaminen on
ohimenevä trendi. Parin vuoden päästä sen tilalle on tullut joku uusi hullutus.
Näkyykö
leivän välttely leipomossa?
Leivän menekki on jonkun verran vähentynyt. Luulen, ettei koko syy ole
karppaajissa, jotka välttelevät hiilihydraatteja. Kuitenkin täällä itäisessä
Suomessa leipä kuuluu olennaisena osana aterioihin. Täällä muutokset ovat hitaita.
Miten leipomo vastaa muoti-ilmiöön?
Meillä kehiteltiin aika nopeasti karppausleipä. Nyt leivotaan sekä tummaa
että vaaleaa karppausleipää. Leivät tulivat markkinoille loppukesästä.
Karppausleivän tulo markkinoille on tietysti tasoittanut tuotannon
vähentymistä. Meillä ei ainakaan ole tarvinnut leivän menekin vähentymisen vuoksi
neuvotella lomautuksista tai irtisanomisista. En tiedä onko karppausleipä pelastaja,
mutta hyvä lisä ainakin.
Miten karppausleipä on otettu vastaan?
Karppausleipää menee enemmänkin eteläiseen Suomeen. Tämä Pohjois-Karjala
on vankkaa ruisleipäaluetta. Ruisleivän menekkiin ei karppaus juuri vaikuta.
Karppaako leipomon pääluottamusmies?
Ei karppaa, mutta olen maistellut meidän karppausleipiä. Ja ainakin tumma
leipä on minun mieleen. Se maistuu ihan ruisleivälle.
Aino Pietarinen