vane.jpg (302 bytes)

Miksi kansa karppaa?

Nurmeksen Porokylän leipomo Oy:n pääluottamusmies Jari Peura

– Taitaa olla amerikkalainen muoti-ilmiö. Luulen, että karppaaminen on ohimenevä trendi. Parin vuoden päästä sen tilalle on tullut joku uusi hullutus.

Vaaleat leivätNäkyykö leivän välttely leipomossa?

– Leivän menekki on jonkun verran vähentynyt. Luulen, ettei koko syy ole karppaajissa, jotka välttelevät hiilihydraatteja. Kuitenkin täällä itäisessä Suomessa leipä kuuluu olennaisena osana aterioihin. Täällä muutokset ovat hitaita.

Miten leipomo vastaa muoti-ilmiöön?

– Meillä kehiteltiin aika nopeasti karppausleipä. Nyt leivotaan sekä tummaa että vaaleaa karppausleipää. Leivät tulivat markkinoille loppukesästä.

– Karppausleivän tulo markkinoille on tietysti tasoittanut tuotannon vähentymistä. Meillä ei ainakaan ole tarvinnut leivän menekin vähentymisen vuoksi neuvotella lomautuksista tai irtisanomisista. En tiedä onko karppausleipä pelastaja, mutta hyvä lisä ainakin.

Miten karppausleipä on otettu vastaan?

– Karppausleipää menee enemmänkin eteläiseen Suomeen. Tämä Pohjois-Karjala on vankkaa ruisleipäaluetta. Ruisleivän menekkiin ei karppaus juuri vaikuta.

Karppaako leipomon pääluottamusmies?

– Ei karppaa, mutta olen maistellut meidän karppausleipiä. Ja ainakin tumma leipä on minun mieleen. Se maistuu ihan ruisleivälle.

Aino Pietarinen

 

Palkkatyöläinen 29.11.2011 nro 5/11

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)