Puolustusvoimien
ruokahuollon siirtyminen vuoden alussa Leijona Cateringille merkitsee
keittiötyöntekijöille roimaa etujen heikkenemistä. Puolustusvoimien ruokahuollossa
työskentelee kaikkiaan 580 ammattilaista. Vakituisten työntekijöiden ehdot heikkenevät
neljän vuoden siirtymäajan jälkeen, ja määräaikaisten työsuhteet katkaistaan vuoden
vaihteeseen ja he jatkavat oitis heikennetyin ehdoin uusina työntekijöinä.
Yö- ja iltalisistä lähtee puolet, lauantaikorvaukset jäävät
pois, lauantai lasketaan jatkossa lomapäiväksi ja 38 päivän loma lyhenee 30
päivään, Utin varuskunnan JHL:n luottamusmies Sisko Rokka luettelee.
Jatkossa pitäisi noudattaa JHL:n työehtosopimuksen sijasta PAM:in tessiä.
Työntekijät laskevat, että entuudestaan pieniin palkkoihin tulee 400 euron lovi
kuukaudessa, vuodessa menetys on useampi tuhat euroa.
Utin varuskunnan keittiössä on viisi kokkia ja kuusi ravitsemustyöntekijää, suurin
osa työntekijöistä on pitkäaikaisia. Muonituksessa työskentely on ollut mieluisaa,
mutta nyt tunnelmat ovat huonot ja työmotivaatio mennyttä. Ikävintä on se, että
vaihtoehdot ovat vähissä.
Moni on jo etsinyt töitä muualta, mutta eihän niitä täältä tahdo
löytyä. Ja koska meillä kaikilla on ikää sen verran, ei alan vaihtaminen enää ole
helppoa.
Syrjässä sijaitsevien varuskuntien muonitusväki on ollut hyvin sitoutunutta
työhönsä. Utinkin keittiötyöntekijät ovat vuosien saatossa asettuneet paikkakunnalle
puolustusvoimiin luottaen. Lähiseudulle on perustettu perhe, on ostettu oma koti, jonka
ympärille on siunaantunut ystäviä ja harrastuksia.
Ylimielistä sanelua
Leijona Cateringin ylimielinen ja saneleva asenne ahdistaa ja loukkaa. Yhtiö ei ole
missään vaiheessa kuullut työntekijöitä, puhumattakaan, että heitä olisi otettu
mukaan suunnitelmiin.
Päätökset on tehty salaisesti, eikä meiltä ole kysytty mitään, olemme
saaneet määräykset sähköpostissa. Ja vaikka olemme soitelleet Leijona Cateringin
vastaaville, emme ole saaneet vastauksia, Rokka harmittelee.
Myös työn sisällön uudistuksista keittiöväellä on vain toisen käden arveluja.
Kukaan ei tiedä, missä laajuudessa ruokahuolto jatkuu, ja tarvitaanko kaikkia
työntekijöitä.
Koko ruokasysteemi on kuulemma suunniteltu uudelleen ja kun varusmiehet
vähenevät, panostetaan henkilöstöruokailuun. Mutta riittääkö ruokailijoita,
tämähän on suljettu alue, Sisko Rokka pohtii.
Lokakuussa JHL järjesti neljän varuskunnan muonituskeskuksessa mielenilmauksen, mutta
siitä huolimatta valtioneuvos päätti ruokahuollon yhtiöittämisestä. JHL käy
parhaillaan neuvotteluja puolustusministeriön kanssa henkilöstön etujen
säilyttämisestä.
Liitto on ollut koko ajan vahvasti tukenamme ja uskomme, että työehtoihin
saadaan neuvottelemalla oikeudenmukaisuutta, Sisko Rokka toteaa.
Sirpa Palokari