vane.jpg (302 bytes)

Puolustusvoimat nöyryyttää muonitusväkeään

  Puolustusvoimien ruokahuollon siirtyminen vuoden alussa Leijona Cateringille merkitsee keittiötyöntekijöille roimaa etujen heikkenemistä. Puolustusvoimien ruokahuollossa työskentelee kaikkiaan 580 ammattilaista. Vakituisten työntekijöiden ehdot heikkenevät neljän vuoden siirtymäajan jälkeen, ja määräaikaisten työsuhteet katkaistaan vuoden vaihteeseen ja he jatkavat oitis heikennetyin ehdoin uusina työntekijöinä.

Utin varuskunnan muonituksen JHL:n luottamusmies Sisko Rokka uskoo, että JHL voi vielä vaikuttaa puolustusministeriön epäoikeudenmukaiseen yhtiöittämispolitiikkaan. Kuva: Sirpa Palokari– Yö- ja iltalisistä lähtee puolet, lauantaikorvaukset jäävät pois, lauantai lasketaan jatkossa lomapäiväksi ja 38 päivän loma lyhenee 30 päivään, Utin varuskunnan JHL:n luottamusmies Sisko Rokka luettelee.

– Jatkossa pitäisi noudattaa JHL:n työehtosopimuksen sijasta PAM:in tessiä.

Työntekijät laskevat, että entuudestaan pieniin palkkoihin tulee 400 euron lovi kuukaudessa, vuodessa menetys on useampi tuhat euroa.

Utin varuskunnan keittiössä on viisi kokkia ja kuusi ravitsemustyöntekijää, suurin osa työntekijöistä on pitkäaikaisia. Muonituksessa työskentely on ollut mieluisaa, mutta nyt tunnelmat ovat huonot ja työmotivaatio mennyttä. Ikävintä on se, että vaihtoehdot ovat vähissä.

– Moni on jo etsinyt töitä muualta, mutta eihän niitä täältä tahdo löytyä. Ja koska meillä kaikilla on ikää sen verran, ei alan vaihtaminen enää ole helppoa.

Syrjässä sijaitsevien varuskuntien muonitusväki on ollut hyvin sitoutunutta työhönsä. Utinkin keittiötyöntekijät ovat vuosien saatossa asettuneet paikkakunnalle puolustusvoimiin luottaen. Lähiseudulle on perustettu perhe, on ostettu oma koti, jonka ympärille on siunaantunut ystäviä ja harrastuksia.

Ylimielistä sanelua

Leijona Cateringin ylimielinen ja saneleva asenne ahdistaa ja loukkaa. Yhtiö ei ole missään vaiheessa kuullut työntekijöitä, puhumattakaan, että heitä olisi otettu mukaan suunnitelmiin.

– Päätökset on tehty salaisesti, eikä meiltä ole kysytty mitään, olemme saaneet määräykset sähköpostissa. Ja vaikka olemme soitelleet Leijona Cateringin vastaaville, emme ole saaneet vastauksia, Rokka harmittelee.

Myös työn sisällön uudistuksista keittiöväellä on vain toisen käden arveluja. Kukaan ei tiedä, missä laajuudessa ruokahuolto jatkuu, ja tarvitaanko kaikkia työntekijöitä.

– Koko ruokasysteemi on kuulemma suunniteltu uudelleen ja kun varusmiehet vähenevät, panostetaan henkilöstöruokailuun. Mutta riittääkö ruokailijoita, tämähän on suljettu alue, Sisko Rokka pohtii.

Lokakuussa JHL järjesti neljän varuskunnan muonituskeskuksessa mielenilmauksen, mutta siitä huolimatta valtioneuvos päätti ruokahuollon yhtiöittämisestä. JHL käy parhaillaan neuvotteluja puolustusministeriön kanssa henkilöstön etujen säilyttämisestä.

– Liitto on ollut koko ajan vahvasti tukenamme ja uskomme, että työehtoihin saadaan neuvottelemalla oikeudenmukaisuutta, Sisko Rokka toteaa.

Sirpa Palokari

 

Palkkatyöläinen 29.11.2011 nro 5/11

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)