vane.jpg (302 bytes)

Jäsenten tueksi
vikkelämpi järjestö

Runsaasti esityksiä
18. edustajakokous
Seuraa ja osallistu Facebookissa ja Twitterissä

  Ihmisarvo työssä, yhdenvertaisuus ja heikomman puolella ovat SAK:laisia arvoja. Edellisen kerran vuoden 1991 periaateohjelmassa arvoiksi määriteltiin vapaus, solidaarisuus, tasa-arvo, demokratia ja rauha.

Työn tekijöiden hyvinvoinnin, toimeentulon ja osallisuuden parantaminen sekä yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden edistäminen on määritelty SAK:laisen ammattiyhdistysliikkeen tehtäväksi SAK:n edustajakokoukseen tulevassa tavoiteohjelmassa Oma työ, yhteiset oikeudet.

Seuraavan edustajakokouskauden tavoiteohjelman lisäksi on asiakirjassa visioitu pidemmälle työelämää ja SAK:ta. Vision mukaan vuonna 2020 työelämä on turvallinen, inhimillinen ja oikeudenmukainen. Työntekijöillä on silloin turvanaan vahva työlainsäädäntö ja kattavat työehtosopimukset. Lisäksi hyvinvointiyhteiskunta on yhdenvertaisuutta edistävä ja eriarvoisuutta poistava. Näiden asioiden tärkeys korostuu tänä päivänä, jolloin työelämässä koetaan paljon turvattomuutta ja hyvinvointiyhteiskuntakaan ei kaikilta osin ole parhaassa terässä.

Saman vision mukaan SAK on voimakas työn ja arjen asioiden vaikuttaja, työelämän kehittämisen asiantuntija ja suunnannäyttäjä. SAK on myös vahva ja uskottava sopimuskumppani, vahva ja arvostettu edunvalvontajärjestö ja kansainvälinen toimija. SAK on vision mukaan myös tulevaisuudessa jäsenliittoja ja jäseniä yhdistävä liike sekä itsenäinen yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Työtä ja työhyvinvointia

Tavoiteohjelmassa määritellään myös keskusjärjestön ja liittojen työnjako. Tässä on taustalla keskusjärjestön roolin ja edunvalvontaympäristön muutos.

Tavoiteohjelma kiinnittää huomion työhön tavoitteena hyvinvointia rakentava työelämä. Vahva sopimusyhteiskunta takaa laeilla ja sopimuksilla työntekijälle niin työsuhdeturvaa, ostovoimaa kuin työtaisteluoikeudenkin.

Täystyöllisyys on tavoitteena ja sitä lähestytään kestävää kasvua edistävällä talouspolitiikalla, tehokkaalla työvoimapolitiikalla sekä tietysti vahvan ammattitaidon varmistavalla koulutuksella.

Työurien pidentämisessä päästään parhaiten tavoitteeseen kehittämällä työelämää, ennalta ehkäisemällä työkyvyttömyyttä, parantamalla työn ja perhe-elämän yhteensovittamista sekä kaventamalla terveyseroja.

Rakenteita ja toimintatapoja

SAK on sopija, neuvottelija ja kansanliike. Vain korkea järjestäytymisaste takaa SAK:laisen liikkeen neuvotteluvoiman. Liikkeen on tarjottava nuorille verkostoja ja muutenkin toimintatavat muuttuvat verkostomaisemmiksi, valinnoissa pitäisi näkyä naisten ja miesten jäsenosuudet ja ay-koulutus tukee edunvalvontaa. Ay-liikkeen on myös panostettava luottamushenkilöiden tukemiseen.

Järjestö on tavoiteohjelmansa mukaisesti vahva yhteiskunnallinen vaikuttaja. Viestintä nähdään osana yhteiskuntavaikuttamista, jota edistetään viestintästrategian mukaisesti siirtämällä viestinnän painopistettä verkkoon.

Tavoiteohjelma hakee myös joustavuutta toimintatapoihin, joista halutaan jäsenlähtöisempiä. Seuraavalle edustajakokoukselle valmistellaan ehdotukset päätöksentekorakenteiden uudistamisesta ja niiden vaatimista sääntömuutoksista.

Viime sanoikseen tavoiteohjelma kertoo SAK:n olevan valmis aloittamaan keskustelun palkansaajakeskusjärjestöjen yhdistämisestä tehostaakseen edunvalvontaa.

Aino Pietarinen

jutun alkuun

Runsaasti esityksiä

Pätkätyöntekijöiden ja itsensä työllistävien aseman parantaminen ja työntekijöiden osaamisesta huolehtiminen ovat päällimmäisinä asioina liittojen edustajakokoukselle tekemissä esityksissä. Myös luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen toimintaedellytysten parantaminen ja työttömyysturvan kehittäminen on kirvoittanut useita esityksiä.
   Liitot ovat tehneet kaikkiaan 58 esitystä, se on enemmän kuin pitkiin aikoihin. Eniten esityksiä, 20 kappaletta, on tehnyt Metalliliitto.

Liitot voivat tehdä edustajakokoukselle esityksiä asioista, joita ne haluavat SAK:n edistävän edustajakokouskaudella. Edustajakokouksessa esitykset käsitellään ja niihin laaditaan vastaukset. Luonnokset vastauksiksi laaditaan etukäteen SAK:ssa ja myös SAK:n hallitus käsittelee ne.
Työttömyyskassojen jäsenmaksujen tasauksella estetään jäsenmaksun kohtuuton nousu aloilla, joita työttömyys koettelee. Tasauksen suuruudesta päätetään vuosittain Työttömyysvakuutusrahastossa, jossa edustettuina ovat palkansaajat ja työnantajat. Tasaukseen käytettävää summaa on viime vuosina pienennetty työnantajien äänillä.

Lisää yhteistoimintaa
Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Julkisten ja Hyvinvointialojen liitto JHL haluavat, että SAK tukee luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen liittorajat ylittävää yhteistoimintaa. Liittojen mielestä pitäisi käynnistää alueellisia kokeiluja yhteisistä vertaistapaamisista eri liittojen luottamustehtävissä toimiville. Myös Paperiliitto on tehnyt esityksen liittorajat ylittävästä henkilöstönedustajien yhteistyöstä.

Työsuhteisiin tasa-arvoa
JHL, PAM ja Metalliliitto esittävät erilaisissa työsuhteissa työskentelevien aseman tasavertaistamista lainsäädännössä ja työehtosopimuksissa. PAMin mielestä itsensä työllistäjät tulisi lainsäädännössä rinnastaa palkansaajiin, jolloin heille voitaisiin tarjota palkansaajille kuuluva sosiaali- ja työsuhdeturva sekä mahdollisuus palkansaajien työttömyyskassojen jäsenyyteen.
   Metalliliitto haluaa SAK:n puuttuvan ilmiöön, jossa työntekijä ulkoistetaan yrittäjäksi, vaikka tosiasiassa kyse on epätyypillisestä työsuhteesta ja yrittäjäriskin siirtämisestä työnantajalta työntekijälle. Yhdessä JHL, PAM ja Metalli esittävät työsopimuslain täsmentämistä siten ettei näennäisyrittäjyys olisi mahdollista.

Työttömyysturva selkeäksi
Usea liitto esittää työttömyysturvajärjestelmän yksinkertaistamista ja selkeyttämistä. Elintarviketyöläisten Liitto SEL toteaa, että eläkeputkea ei pidä tukkia. SAK:laisten työttömyyskassojen yhdistämistä yhdeksi kassaksi esittävät Puuliitto, Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU.
   SEL ja Rakennusliitto peräävät esityksissään muutosta lakiin työttömyyskassojen jäsenmaksun tasauksesta. Liitot haluavat laissa määriteltävän, paljonko työttömyyskassojen maksurasituksen tasaamiseen käytettävän tasausrahaosuuden tulee vähintään olla.
   SELin ja Metallin esityksissä vaaditaan vanhuuseläkeiän alarajan säilyttämistä nykyisellään. SEL esittää myös osa-aikaeläkejärjestelmän kehittämistä.

Osaaminen kuntoon
Työntekijöiden osaamiseen ja koulutukseen liittyen on tehty seitsemän esitystä. Ne käsittelevät muun muassa elinikäisen oppimisen edistämistä, opintojen kattavaa sähköistä dokumentointia koko työuran ajalta, oppisopimuskoulutuksen kehittämistä ja maksuttoman näyttötutkintomestarikoulutuksen käynnistämistä. Esitysten punaisena lankana kulkee ajatus eri työntekijäryhmiä tasa-arvoisesti kohtelevista, joustavista ja kunkin työntekijän tarpeita vastaavista koulutusmahdollisuuksista.

SAK:lle selkeä rooli
Liitot ovat tehneet esityksiä myös koskien SAK:n tehtäviä. Sähköliitto haluaa SAK:laisen koulutusjärjestelmän perinpohjaista uudistamista, PAU SAK:n viestinnän tehostamista ja jäsenhankintanäkökulman parempaa huomioimista siinä. Rakennusliitto esittää SAK:n perustehtävän kirkastamista.
   Rakennusliiton ja PAU:n mielestä SAK on ennen kaikkea liittoja palveleva asiantuntijaorganisaatio. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitolla AKT:lla on toinen näkemys: SAK:n on sen mielestä oltava jatkossakin vahva kansanliike alueellisine toimipisteineen.

Pirjo Pajunen

 

jutun alkuun

18. edustajakokous

  • Kokous pidetään Tampere-talolla Tampereella 6–8.6.
  • Kokoukseen tulee 270 edustajaa liitoista.
  • Kokousedustajista 38,5 prosenttia on naisia.
  • Eniten edustajia on PAMilla, 49, ja JHL:llä, 48.
  • Kokouksessa käsitellään SAK:n tavoiteohjelma seuraavalle viidelle vuodelle.
  • Edustajakokous ottaa myös kantaa liittojen tekemiin 58 esitykseen.
  • Kokouksessa valitaan myös SAK:lle puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja hallitus sekä valtuusto puheenjohtajineen vuosille 2011–2016.
  • Liitot ovat jo ennakkoon pyytäneet Lauri Lylyä jatkamaan puheenjohtajana. Myös hallituksen varapuheenjohtajaa Matti Huutolaa on pyydetty jatkokaudelle.
  • Edustajakokouksen nettisivut www.sak.fi

jutun alkuun

 

Seuraa ja osallistu Facebookissa ja Twitterissä

SAK:n edustajakokous näkyy myös sosiaalisessa mediassa. Uutisia edustajakokouksesta päivitetään jatkuvasti nettisivujen lisäksi SAK:n Facebook-sivulle. Kokouksen päätöksentekoa ja tunnelmia voi seurata ja kommentoida myös Twitterissä kanavalla #SAK2011.

Erityisen kiinnostavaa olisi, jos kokousedustajat osallistuisivat twitter-viestien lähettämiseen ja toisten kirjoittamien viestien kommentointiin. Kokouksen tauolla voi viestejä kirjoittaa aulassa olevilla tietokoneilla ja kokoussalissa mahdollisesti mukana olevilla kannettavilla tietokoneilla, älykännyköillä tai lähettämällä tekstiviestejä.

Mikä Twitter?

Twitter on yhteisöpalvelu, jossa käyttäjät voivat kirjoittaa, lukea ja jakaa toistensa 140 merkin mittaisia viestejä eli tweetejä verkossa. Twitteriä voi käyttää tietokoneen nettiselaimella, puhelimen verkkoyhteydellä tai tekstiviestitse.

Tweettaaminen eli omien päivitysten julkaiseminen vaatii kirjautumisen palveluun osoitteessa www.twitter.com. Valtaosa Twitter-sisällöistä on julkista kaikille, eli keskustelun seuraaminen onnistuu ilman rekisteröitymistäkin.

Tiettyyn aihepiiriin liittyvät päivitykset voidaan koota omalle kanavalleen #-merkinnällä. SAK:n edustajakokouksen kanavamerkinnäksi on sovittu #SAK2011.

Jos haluat lukea edustajakokouksen Twitter-kommentointia, löydät sen kokouspäivinä syöttämällä kanavan tunnuksen Twitter.comin etusivun hakuikkunaan (Search Twitter).

Jos haluat osallistua ja kommentoida itse, muista lisätä päivityksiisi kanavatunnus eli risuaitatunnus.

Jenni Karjalainen

 

Palkkatyöläinen 24.5.2011 nro 3/11

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)