vane.jpg (302 bytes)

Mistä on hyvä työ tehty?

Muutostilanteet haasteena

  Koko ajan kiristyvä työtahti, irtisanomiset, jatkuvat muutokset ja yyteet, aina vaaditaan enemmän. Mitä se hyvä työ voisi olla tämän kaiken keskellä, kysyy Suomen Matkatoimiston pääluottamusmies Hannele Lehdonkivi.

Se on sitä, että olisi aamulla menossa innoissaan töihin. Työmäärä olisi mitoitettu oikein ja työyhteisö olisi avoin ja keskusteleva. Hyvä yhteys työnantajaan ja päälliköihin sekä lähiesimiesten tuki.

Oikein mitoitettu työ sekä avoin ja keskusteleva työyhteisö ovat Hannele Lehdonkiven mukaan hyvän työn tunnusmerkkejä. Foto: Tuulikki Holopainen
Oikein mitoitettu työ sekä avoin
ja keskusteleva työyhteisö ovat
Hannele Lehdonkiven mukaan
hyvän työn tunnusmerkkejä. Foto: Tuulikki Holopainen
Hannele Lehdonkivi
  • 44-vuotias
  • Asuu Helsingissä
  • Oli SAK:n edustajakokouksessa viisi vuotta sitten.
  • SAK:n valtuustossa kuluneen kauden
  • AKT:n hallituksessa jo kolmatta kautta
  • Mailin (matkatoimistojen työntekijöiden ammattiosasto) hallinnossa, nykyään varapuheenjohtaja
  • Pääluottamusmies jo yli 10 vuotta

– Työmäärä korostuu meillä. Myymme liikematkoja ja olemme asiakaspalvelutehtävissä, mutta käytännössä olemme tietokoneen jatkeita. Järjestelmät muuttuvat koko ajan ja valot vilkkuvat tietokoneessa, kuinka monta asiakasta on jonossa. Se stressaa.

– Itse pitää huolehtia, että saa pidettyä tarvittavat tauot. Tässä toivoisi kollegoiltakin tukea, mutta kiireen keskellä helposti hoputtaa, että tule nyt nopeasti sen ruutusi ääreen.

Pääluottamusmies Lehdonkiven mukaan myös jatkuvat yt-neuvottelut ja irtisanomiset pitävät yllä tietynlaista stressitasoa. Stressaa kun odotetaan tuloksia, stressaa kun joutuu irtisanotuksi eikä tilanne ole yhtään helpompi niillä, jotka saavat jäädä. Henkistä huoltoa ja tukea tarvitaan. Nyt onneksi alalla näkyy valoa.

– Jos työtahti tasoittuisi, niin meillähän olisi suorastaan ihannetyöpaikka. Työntekijät pystyisivät rauhassa tekemään hyvää työtä. Meillä on upea työyhteisö. Sekin on tärkeä hyvän työpaikan edellytys, Lehdonkivi korostaa.

– Meillä etsitään koko ajan teknisiä ja muita ratkaisuja työn ja toimintatapojen muuttamiseksi. Matkatoimistoala vaatii koko ajan muutoksia.

– Muutosten hallinnassa ja niihin vaikuttamisessa meillä on tapahtunut melkoinen muutos parempaan. Ennen herrat keksi ja käski, nyt asioiden eteenpäin vieminen on huomattavasti vuorovaikutteisempaa. Meitä kuunnellaan.

Aino Pietarinen

jutun alkuun

Muutostilanteet haasteena

– Lama kouraisi, mutta nyt mennään putket punaisena, luonnehtii Yaran Siilinjärven tehtaan pääluottamusmies TEAMilainen Hannu Parviainen ja jatkaa, että molemmissa tilanteissa on tärkeää, että työ palkitsee, joustaa ja arvostaa työntekijää.

Työn turvallisuus on myös tärkeää, mutta siitä pitäisi Parviaisen mukaan pikemminkin työnantajan olla huolissaan. Henkilöstöä kannattaisi nykyistä paremmin sitouttaa yritykseen.

Kvartaali ei sovi hyvän työn mittariksi. Kehittyminen, kouluttautuminen, vaikuttaminen on Hannu Parviaisen mukaan pidempijänteistä hommaa. Foto: Aino Pietarinen
Kvartaali ei sovi hyvän työn mittariksi. Kehittyminen, kouluttautuminen,
vaikuttaminen on Hannu Parviaisen
mukaan pidempijänteistä hommaa.
Foto: Aino Pietarinen
Hannu Parviainen
  • 50-vuotias
  • Asuu Nilsiässä
  • Ensimmäistä kertaa SAK:n edustajakokouksessa
  • Toiminut osaston luottamusmiehenä
  • Pääluottamusmiehenä ensimmäistä kautta

Työhön vaikuttaminen on hyvän työn tunnusmerkki. Parviaisella onkin suuri huoli siitä, että muutostilanteissa työnantaja jättää hyödyntämättä valtaosan henkilöstön tietotaidosta ja kokemuksesta. Avoimuus ja ennakoitavuus ovat ensiarvoisen tärkeitä.

– Jos riittävän aikaisessa vaiheessa tuodaan muutoksia arvioitavaksi, niin jo ennen toteutusta saadaan perattua pois toteuttamiskelvottomat asiat. Nyt käytännön kokemus jätetään usein huomiotta, vaikka tällä tiedolla saattaa olla ratkaiseva merkitys uudistuksen toteuttamisessa. Toisaalta muutosten läpivienti yrityksissä olisi helpompaa, jos niihin olisi voitu vaikuttaa. Väki tuntisi, että on päässyt vaikuttamaan, Hannu Parviainen korostaa ja toteaa, että hänenkin uransa aikana työntekijöitä on jossain vaiheessa kuunneltu enemmän kuin nyt. Myös yrityksen todelliset päätöksentekijät saisivat olla hieman lähempänä.

Siilinjärven tehdas, jonka päätuotteita ovat lannoitteet ja fosforihapot, on nykyään osa Yaran kansainvälistä konsernia.

Joustavuutta ja pelisääntöjä

Tulevaisuuden työn pitää palkita. Se voi olla rahallista palkitsemista tai muuta.

– Meilläkin on tuottavuuspalkkiot olennainen osa ansioita. Ne ovat nyt kutakuinkin oikeudenmukaisia, arvioi pääluottamusmies Parviainen.

– Työpaikkaselvityksistä ilmenee, että ilmapiiri on hyvä, mutta toisaalta porukka haluaisi vaikuttaa enemmänkin.

Nuorempi väki haluaa vaikuttaa työhönsä enemmän kuin vanhemmat ja esimerkiksi joustavuusvaatimukset Parviaisen mukaan kasvavat tulevaisuudessa. Nuoremmilla on tarvetta perheiden tarpeista lähteviin joustoihin. Pääluottamusmiehen mukaan tämä näkyy myös siinä, että nykyisin yhä useammin halutaan pekkaspäivien yhteyteen vaikka ylityövapaita, jotta saadaan toteutettua viikon loma perheen kanssa.

– Meillä ollaankin nyt luomassa yhteisiä pelisääntöjä joustavista käytännöistä ja niitä raamitetaan yhteisellä esimiesvalmennuksella.

– Neuvottelemisessa, sopimisessa ja toisten ymmärtämisessä kummankin osapuolen pitäisi osata samastua toisen asemaan.

Kvartaali ei sovi mittariksi

Pääluottamusmies Hannu Parviainen korostaa, ettei kvartaali sovi hyvän työn mittariksi.

– Hyvä työ on ennustettavaa. Kouluttautuminen ja kehittyminen työssä sekä työhön vaikuttaminen on pidempijänteistä hommaa, josta ei kvartaalissa selvitä. Omistajat vaativat enemmän ja työntekijät uupuvat. Ei tämäkään ole kestävä yhtälö.

– Meilläkin tänä vuonna eläköityy 24 henkeä. Ja vaikka saisimme koulutettua väkeä, niin aina menee vuodesta kahteen ennen kuin työntekijä pystyy itsenäisesti hoitamaan tehtäviään.

Toisaalta Parviaisen mukaan myös yritykset tekevät investointipäätöksensä vuosien tähtäimellä. Ei miljoonainvestointeihin voi lähteä kvartaaliheilahdusten mukaan. Niinpä pääluottamusmies toivoisi parempaa ennakoivuutta myös työntekijöiden käyttöön sekä taitojen ja tietojen kehittämiseen.

Aino Pietarinen

 

Palkkatyöläinen 24.5.2011 nro 3/11

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)