vane.jpg (302 bytes)

Sovittu pitää

Elektroniikkatehtaan työntekijät kiittelevät
sopimuksia joustavista työajoista ja
lomarahan tasaisesta maksamisesta.

   Elektroniikkasuunnittelua ja sopimusvalmistusta tekevän PKC Electronics Oy:n Raahen elektroniikkatehtaalla paikallisesta sopimisesta on saatu hyviä kokemuksia.

Pirkko Valtanen kertoo, että lomapalkkaa alettiin maksaa tasaisesti työntekijöiden aloitteesta. Foto. TIMO HEIKKALA– Paikallista sopimista on täällä harrastettu kautta aikain, jostain 1990-luvulta lähtien, vuonna 1987 taloon tullut pääluottamushenkilö Pirkko Valtanen muistelee.

Se, mistä on sovittu, on Valtasen mukaan myös pitänyt. Hän ei kertomansa mukaan ole tehnyt vuonna 2001 alkaneen pääluottouransa aikana yhtään erimielisyysmuistiota.

– Kenelläkään ei ole ollut vedätystarpeita puoleen eikä toiseen, Valtanen kertoo.

Paikalliset sopimukset liittyvät muun muassa työajan joustoihin ja ylitöiden tekemiseen sekä niiden korvaamiseen vapaina. Myös henkilökohtaisen palkan osuudesta on pystytty sopimaan yksituumaisesti.

– Pärstäkertointa ei ole käytetty, vaan pisteytysjärjestelmällä on sovittu, mitkä asiat vaikuttavat palkan suuruuteen, Valtanen kiittelee.

Sen sijaan suuremmat alan yritykset eivät saa Valtaselta tässä suhteessa kiitosta. Niissä kitsaus on sitä suurempaa mitä mahtavampaa on osakkeenomistajien ahneus.

– Tämä on näkynyt palkkaneuvotteluissa, joissa osakkeenomistajat ovat olleet "kolmantena osapuolena" kärpäsenä katon rajassa, Valtanen huomauttaa.

Suurin osa kannatti

PKC:n Raahen tehtaan "suurin juttu" on Pirkko Valtasen mielestä ollut taannoin aikaan saatu paikallinen sopimus lomapalkan tasaisesta maksusta. Se syntyi työntekijöiden aloitteesta.

Sen mukaan palkka juoksee lomallakin tasaisesti kuudelta päivältä viikossa. Valtanen kertoo, että tämä on erinomainen asia erityisesti asuntovelallisille. Heidän ei tarvitse järjestellä laina-asioitaan uusiin puihin, kun rahaa tulee säännöllisesti, eikä lomarahoja tarvitse odotella.

Lomapalkkojen tasaisen maksun puolesta tehtaan noin 300 työntekijästä oli ylivoimainen enemmistö, 80 prosenttia. Nyt kaikki ovat tyytyväisiä.

– Vastustaneetkin totesivat jälkeenpäin, että tämähän onkin hyvä homma.

Tekninen tukihenkilö Sami Soikkeli pitää huolen, että elektroniikkatehtaan koneet toimivat taantumassakin. Foto: TIMO HEIKKALATehtaan koneladontaosaston teknisellä tukihenkilöllä Sami Soikkelilla on hyvät kokemukset paikallisesta sopimisesta. Hän on pystynyt sopimaan joustavista työajoista talonrakennusprojektinsa ajaksi.

– Taloa on tehty monta vuotta, joten siihen otettuja vapaita on joskus tehtävä takaisinkin, Soikkeli naurahtaa.

Hän sanoo olevansa tyytyväinen myös nykyiseen lomarahojen maksamiskäytäntöön.

– Se on hyvä, että maksetaan tasaisesti.

Hierojaksi työn ohessa

Tehtaalle tulevaa mekaniikkaa ja piirilevyjä tarkastava Kristiina Joensuu on ollut PKC:llä töissä kahteen otteeseen, aluksi 1980-luvulla ja toisen kerran vuodesta 1997 lähtien.

Ensimmäisellä reissullaan Joensuu opiskeli ja tuli PKC:lle työharjoitteluun. Edellisen laman iskettyä päälle hän joutui joksikin aikaa työttömäksi.

Toisella tulemisellaan Kristiina Joensuu päätti kouluttautua työn ohessa hierojaksi. Muutama vuosi sitten toteutunut hanke onnistui Joensuun mukaan hyvin työaikojen joustojen ansiosta.

– Näytön ajaksi sain kesälomaa, Joensuu kertoo.

Työnopastaja Kaisu Pelkonen joutuu joskus siirtämään työaikojaan muun muassa tyttärensä kuljetustarpeiden vuoksi.

– Voin sitten tehdä töitä tarvittaessa tunnin, pari pitempään, sanoo Pelkonen.

Piirikorteille testausohjelmia tekevälle operaattorille Veli-Matti Konulle paikallinen sopiminen eivät ole vielä ehtinyt tulla tutuiksi, sillä hän on ollut vakituisena työntekijänä vasta tämän vuoden kesästä lähtien.

Talo on toki tuttu insinööriksi valmistuneelle tuntityöläiselle monelta aikaisemmalta vuodelta.

– Olin opiskeluaikanani PKC:llä kesätöissä.

Konu on yksi firman nuorimmista työntekijöistä.

Ei itsestäänselvyyksiä

Pirkko Valtanen kertoo, että kaikki nuoremmat työntekijät eivät tiedosta paikallisen sopimisen olemassaoloa.

– Joillekin asiat ovat niin itsestään selviä, etteivät he huomaa niistä sovitun paikallisesti.

Kun työntekijä vaihtaa työpaikkaa, hän joutuu sokkiin huomattuaan, että toisessa yrityksessä asiat ovatkin huonommin kuin edellisessä.

– Sitten puhelimeni soikin tiuhaan, Valtanen kertoo.

Ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin. Raahen tehtaan työsuojeluvaltuutettua Seija Suutaria harmittaa, että työpaikan tuntipalkkaiset työntekijät ja toimihenkilöt eivät ole toisilleen läheisiä, vaikka kyseessä on saman katon alla oleva työyhteisö.

– Olemme yrittäneet järjestää yhteisiä virkistyspäiviä ja yhteistä tekemistä, mutta toimihenkilöt eivät tähän lähde, Suutari sanoo.

Pirkko Valtanen lisää kuitenkin painokkaasti, että eri työntekijäryhmiä edustavien luottamushenkilöiden ja työsuojeluvaltuutettujen yhteistyö toimii hyvin.

Seppo Korhonen
kuvat Timo Heikkala

 

Palkkatyöläinen 2.9.2009 nro 7/09

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)