vane.jpg (302 bytes)

Paikallisesti – mutta yhdessä

   Paikallinen sopiminen on sanapari, jota ilman ei voi käydä työmarkkinapoliittista keskustelua. Mutta onko paikallinen sopiminen hyvä vai paha asia? Onko sitä liikaa vai liian vähän?

Näihin kysymyksiin ei yksiselitteisiä vastauksia ole. Riippuu vähän keneltä kysyy, mistä toimialasta on kyse, ollaanko pienellä vai isommalla työpaikalla, mikä on kulloinenkin taloudellinen ja työmarkkinapoliittinen tilanne ja niin edelleen.

Selvää kuitenkin on, että paikallisen sopimisen kanssa on tultava toimeen. Haluttiin tai ei, asia pysyy työmarkkinasopimisen agendalla. Sen vuoksi on tärkeää, että paikallisesta sopimisesta otetaan se hyvä irti, mikä työntekijöiden näkökulmasta ajatellen on järkevää.

Yksi paikallisen sopimisen hyvä puoli on se, että sillä on mahdollista lisätä työntekijöiden kiinnostusta ammattiyhdistysliikkeeseen ja sen toimintaan – eli omien asioiden hoitamiseen. Jos paikallinen sopiminen organisoitaisiin työntekijäpuolella yritys- tai työpaikkakohtaisesti niin, että jokainen voisi halutessaan tuoda oman näkemyksensä ja panoksensa päätöksentekoon, voisi kuvitella, että ammattiosastojen ja vastaavien kokouksiin saataisiin nykyistä enemmän väkeä. Luulisi, että omat työehdot ja niistä päättäminen kiinnostaisi.

Ehkä pahimmat ongelmat paikallisessa sopimisessa työntekijöiden kannalta ovat pienet työpaikat ja neuvotteluresurssien epäsuhta suhteessa työantajiin.

Pienellä työpaikalla työntekijöillä ei useinkaan ole riittävää määrällistä ja laadullista vastavoimaa työnantajapuoleen nähden. Ei tarvitse olla isokaan työpaikka, jossa työnantajan palveluksessa on esimerkiksi laki-, henkilöstö- ja viestintäihmisiä. Tällöin paikallinen sopiminen voi pahimmillaan mennä työnantajapuolen saneluksi. Tämä ei kuitenkaan ole paikallisen sopimisen tarkoitus, vaan juuri päinvastainen.

Jotta paikallinen sopiminen voisi todella tulla pysyväksi ja molempia osapuolia tyydyttäväksi osaksi suomalaista työmarkkinajärjestelmää, asenteiden pitäisi ensin olla kohdallaan. Sopimisessa on kyse kahden tai useamman osapuolen yhteisestä asiasta. Sopiminen ei siis ole yhden osapuolen omaisuutta, vaan yhteistä sellaista.

 

Palkkatyöläinen 2.9.2009 nro 7/09

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)

Pt  nro 7/2009

-> PT:n nro 7/2009 etusivulle

Pääkirjoitus

Paikallisesti –
mutta yhdessä

ha-nuo.gif (133 bytes) Teema
     Paikallinen sopiminen
ha-nuo.gif (133 bytes) Työelämän jutut
ha-nuo.gif (133 bytes) Kolumnit ja pakina
ha-nuo.gif (133 bytes) Liikkeessä jutut
ha-nuo.gif (133 bytes) Ristikko 7/09
ha-nuo.gif (133 bytes) Pätkätyöläinen blogiin