vane.jpg (302 bytes)

Palkoista sopiminen arveluttaa

Palkkatyöläinen kysyi kolmelta SAK:n valtuuston jäseneltä näkemyksiä paikallisesta sopimisesta. Kaikki korostivat, että paikallisen sopimisen ehdoton edellytys on, että työpaikalla on luottamusmies. Kaikki myös uskoivat, että paikallinen sopiminen lisääntyy tulevaisuudessa.

1. Mistä asioista työpaikallasi on sovittu paikallisesti?
2. Miten sopiminen on sujunut?
3. Voitaisiinko palkankorotuksista ja niiden jakamisesta sopia työpaikalla?
4. Mitä paikallinen sopiminen edellyttää luottamusmieheltä?
5. Lisääkö paikallinen sopiminen työntekijöiden kiinnostusta edunvalvontaan?

Juha Anttila, AKTJuha Anttila, AKT
liiton hallituksessa
Steveco, Kotkan satama
työntekijöitä 500–700

1. Meillä paikallista sopimista on harjoitettu 1970-luvulta lähtien. Olemme sopineet muun muassa työaikoihin liittyvistä asioista työehtosopimuksen sallimissa rajoissa.
2. Kaikkiaan hyvin. Ristiriidat ja tulkintaerimielisyydet ovat vuosien varrella vähentyneet. Tosin viime mainittua ei voi koskaan täysin välttää.
3. Ei minun mielestäni. Jos sille tielle lähdetään, ay-liike menee metsään. Palkankorotusten pitää olla kaikille yhtä suuret.
4. Neuvoteltaviin asioihin perehtymistä. On selvitettävä työntekijöiden mielipiteet ja se, millaisia käytännön vaikutuksia sopimuksella on. Luottamusmiehillä pitää olla nykyistä vahvempi asema, jos paikallista sopimista halutaan lisätä.
5. Vaikea sanoa. Mielestäni sopiminen ei saa liikaa luisua yksittäisille työpaikoille, sillä työpaikalla työnantaja on aina vahvempi osapuoli.

Teijo Paananen, PuuliittoTeijo Paananen, Puuliitto
pääluottamusmies
Haapajärven Saha
työntekijöitä yli 100.

1. Meillä on sovittu työaikoihin tessistä poikkeava järjestelmä. Lisäksi olemme sopineet palkkausjärjestelmästä ja työaikapankista. Suurin osa sopimuksista on syntynyt työnantajan aloitteesta ja tarpeesta tehostaa toimintaa.
2. Sopimukseen on aina päästy, mutta neuvottelut ovat olleet tiukkoja. Riskinä on, että työnantaja määrää liikaa.
3. Voidaan, jos neuvottelukulttuuri ja luottamusmiehen asema on hyvä. Suomessa on kuitenkin paljon työpaikkoja, joissa paikallinen sopiminen ei onnistu vaan työnantaja sanelee ratkaisut.
4. Ensimmäinen ehto on, että työpaikalla on luottamusmies. Luottamusmies tarvitsee onnistuakseen koulutusta ja liiton ja työntekijöiden vankan tuen.
5. Oman kokemukseni mukaan lisää.

Eija Rannanpää, JHLEija Rannanpää, JHL
pääluottamusmies
Vimpelin kunta ja Alajärven kaupunki
edustaa 370 työntekijää

1. Meillä on aika vähän sovittu paikallisesti. Vuoden vaihteessa tuli kuntaliitos ja syntyi uusi yhteistoiminta-alue. Tämän myötä vanhat paikalliset sopimukset on purettu mutta uusista ei toistaiseksi ole neuvoteltu. Uskon, että jatkossa neuvotellaan.
2. Olemme sopineet järjestelyvaran jakamisesta ja se on sujunut hyvin.
3. Ainakin se olisi vaikeaa. Siinä helposti ammattiliitot ja työntekijät jäävät työnantajapuolen jalkoihin.
4. Paljon tietoa eikä tietoja esimerkiksi palkoista ole aina helppo saada. Kuntasektorilla osa toiminnoista voi olla yksityistettyjä ja tämä lisää paikallisen sopimisen haastavuutta. Hyvä lopputulos edellyttää, että eri työntekijäryhmiä edustavat luottamusmiehet tekevät yhteistyötä.
5. Työntekijät eivät juuri ole kiinnostuneita edunvalvonnasta. He ajattelevat, että on luottamusmiehen asia hoitaa se. Jos paikallinen sopiminen lisää työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia, niin ehkä mielenkiintokin silloin lisääntyy.

Pirjo Pajunen

 

Palkkatyöläinen 2.9.2009 nro 7/09

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)