vane.jpg (302 bytes)

ITUCin vuosiraportti ennustaa:

Taantuma kiihdyttää ay-liikkeen vainoa

   Ay-toiminta on edelleen hengenvaarallista, käy ilmi ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUCin vuosiraportista, "Mustasta kirjasta". Viime vuonna ay-aktiiveja murhattiin, pahoinpideltiin, ahdisteltiin ja laittomasti irtisanottiin yli sadassa maassa. Latinalainen Amerikka on vaarallisin maanosa, jossa murhattiin viime vuonna ainakin 66 ihmistä ay-toiminnan takia.

Raportin mukaan talouskriisi lupaa tälle vuodelle käännettä pahempaan. Talouskriisi kiristää asenteita ay-liikettä kohtaan ja lisää suorasukaista painostusta ja sortoa. Erityisen vahvana kehityssuunta näkyy maailman vapaatuotantoalueilla. Raportti syyttää peräti 34 maata siitä, että ne eivät käytännössä huolehdi mitenkään vapaatuotantoalueilla työskentelevien perusoikeuksista.

Vuosiraporttiin on päätynyt kaikkiaan 76 väkivallantekoa, joissa ammattiliiton johtaja tai paikallinen aktiivi menetti murhamiesten käsissä henkensä. Mustan listan kärjessä on edelleen Kolumbia, jossa murhien määrä on pitkään vähennyttyään kääntynyt uudelleen nousuun.

Myös Guatemalassa väkivalta ammattiyhdistysliikettä vastaan on kasvanut. Saldo viime vuodelta on yhdeksän surmattua ay-aktiivia. Mustan kirjan murhalistalle pääsevät myös Filippiinit ja Venezuela (4 ay-aktiivin murhaa kummassakin), Honduras (3), Nepal (2) sekä Irak, Nigeria, Panama, Tunisia ja Zimbabwe (1).

Viime vuonna Euroopassa ammattiyhdistystoiminnan perusteella pidätettiin lähes 50 työntekijää, joista valtaosa Venäjällä ja Valko-Venäjällä.

Lakko-oikeutta on kiristetty esimerkiksi Ranskassa ja Belgiassa. Myös ay-aktiivien irtisanomiset lisääntyivät. Turkissa työpaikkansa menetti ay-toiminnan vuoksi peräti 2 000, mutta ilmiötä tavattiin myös Georgiassa, Venäjällä, Ukrainassa ja Isossa-Britanniassa.

– Maailman mitassa Eurooppa on ongelmista huolimatta myönteinen poikkeus, SAK:n kansainvälisen osaston johtaja Marjaana Valkonen huomauttaa.

Kuitenkin Valkonen on huolissaan EU-jäsenyyttä hakeneen Turkin tilanteesta. Hänen mukaansa maan lainsäädäntö on kehittynyt, mutta niiden toimeenpanossa ja käytännön toteuttamisessa on suuria puutteita. Turkki ei vielä ole Valkosen mukaan EU-kelponen.

– Myös Suomen hallituksen pitää toimia ammattiyhdistysoikeuksien toteuttamiseksi. on pidettävä huolta, että EU edistää kauppapolitiikassa työelämän perusoikeuksia, Valkonen sanoo.

 

Palkkatyöläinen 1.7.2009 nro 6/09

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)