vane.jpg (302 bytes)

Fuusio vai unioni

Metallin kaadettua TEAMin liitot lähtivät heti hakemaan yhteistyökumppaneita. Nyt selvitellään, millä pohjalla
jatketaan ja katsotaan, olisiko fuurio vai unioni sopivampi yhteistyön syventämisen malli.

   Metalliliiton vähemmistön kaadettua teollisuuden suurliiton syntymisen eivät liitot jääneet tuleen makaamaan. TEAM on valmiina ja sääntömuutoksella entisen Viestintäliiton pohjalle voi nousta uusi TEAM muiden liittojen fuusioituessa siihen. Toinen viritys on unionimalli, jossa lMetalliliitto kävelil ulos TEAMista liiton vähemmistön äänin. Moni kokousedustaja ilmaisi olevansa pettynyt ratkaisuun, koska liiton jäsenten ääntä ei kuultu. Foto: JANNE RUOTSALAINENiitot pysyisivät itsenäisinä, mutta osa toiminnoista olisi yhteisiä. Monet pitävät kuitenkin unionia vain välivaiheena, jonka sijaan kannattaisi ottaa pidempi askel yhtenäistymisessä eli fuusio.

Keskustelut TEAMin jatkosta ovat jo hyvässä käynnissä ja lomien jälkeen pystytetään ensimmäiset suuntaviitat uudelle tai uusille liittokokonaisuuksille. Liittojen puheenjohtajien mukaan jotain tapahtuu, sillä TEAMin hyväksi tehtyä työtä ei kannata hukata.

Puusta fuusio unionia parempi

– Mielestäni liittojen fuusio olisi parempi kuin unioni, koska unionimalli on joka tapauksessa vain välivaihe yhdentymisen tiellä. Unionimallilla ei saavutettaisi samoja etuja kuin suoraan fuusioiduttaessa, arvioi Puuliiton puheenjohtaja Sakari Lepola TEAMin kaatumisen jälkeistä tilannetta.

Lepolan mielestä olisi tärkeää ottaa kerralla pidempi askel fuusioon, sillä nykyisin pysyäkseen paikallaankin on juostava lujaa.

Puuliitolla ei ole minkäänlaisia esteitä viedä eteenpäin erilaisia liitojen yhteistyön vaihtoehtoja. Liitto oli menossa yksimielisenä TEAMiin ja nytkin se on hakemassa uusia vaihtoehtoja.

Lepolan mukaan metsäkonserneissa luottamusmiehet tapaavat toisiaan ja käyvät keskusteluja. Paperiliiton kanssa on paljon yhteistyötä. Liittoyhteistyön syventäminen vaatii Lepolan mukaan järkeviä kokonaisuuksia.

– Yksi järkevä kokonaisuus saattaisi muodostua Paperiliitosta, Puuliitosta ja Sähköliitosta sekä alan toimihenkilöryhmistä. Energiapuolen vahvistuessa Sähköliitto olisi sopiva kumppani metsäteollisuuden liitoille, Lepola korostaa.

Viestintä kosii Kemiaa

Viestintäalan ammattiliiton (TEAMin) hallitus on antanut liiton johdolle valtuudet aloittaa fuusioneuvottelut Kemianliiton kanssa. Neuvottelujen tavoitteena on fuusio, joka voisi toteutua ensi vuoden alusta.

Viestintäliiton puheenjohtaja Heikki Helkavuori kuitenkin toppuuttelee. Yhdistymishanke on vasta lähtökuopissa, sen tiimoilta on käyty yksi, alustava keskustelu.

Viestintäliitolla on hyviä kokemuksia yhteistyöstä Kemianliiton kanssa ja liittojen työttömyyskassoilla on yhteinen johtaja. Viestintäliitto kutsuu hankkeeseen myös STTK:laisen Mediaunionin MDU:n, joka osana viestintäalan liittoperhettä mahdollistaisi yhden toimihenkilötessin.

Helkavuori ei innostu sähkön ja paperin väläyttelemästä unionimallista.

– Unionia olisi vaikea hallita. Olisi monta puheenjohtajaa ja talouspäällikköä. En oikein näe, missä siinä mallissa syntyisi synergiaetuja.

Kemialle fuusio sopii

Kemianliitossa mietitään Viestintäliiton yhdistymistarjousta. Muitakin yhteistyökuvioita selvitellään unionimallia pois sulkematta, sanoo puheenjohtaja Timo Vallittu.

Kemianliiton puheenjohtaja Timo Vallittu ei peittänyt pettymystään Metallin ratkaisusta. Kemianliiton jäsenet olisivat myös äänestäneet TEAMiin liittymisen puolesta. Foto: TUULIKKI HOLOPAINENKemianliitolle TEAMin kaatuminen oli ankara pettymys. Vallitusta erityisen harmillista on, että samalla kun työnantajat tiivistävät rivejään, ammattiyhdistysliike ei näytä siihen kykenevän. Sopimusrajariidat uhkaavat lisääntyä, Kemian valtuuston kokouksessa arvioitiin.

Nykyinen Kemianliitto on syntynyt fuusioiden kautta. Vallittu arvelee, että myönteisten yhdistymiskokemusten takia liittojen fuusioitumista ei kemiassa koeta minään mörkönä.

Kemianliiton ylimääräinen valtuusto on koolla lokakuun alussa. Vallitun mukaan tuolloin pitää olla näkemys siitä, mihin ollaan menossa ja voidaanko vielä tämän vuoden kuluessa päätyä yhdistymiseen jollakin kokoonpanolla.

– TEAMissa tehty pohjatyö takaa sen, että yhdistymiset voivat tapahtua nopeastikin, jos tahtotila on olemassa, Vallittu sanoo.

Alakoski kannattaa löyhää unionia

Sähköliiton intressissä ei ole fuusioituminen, sanoo puheenjohtaja Martti Alakoski. Hänen mielestä järkevä malli olisi "korkeintaan löyhä unioni", mikä tarkoittaa itsenäisiä liittoja, joilla osa toiminnoista olisi yhteisiä.

– Tämä mahdollistaisi yhteisten neuvottelutavoitteiden asettamisen ja niiden edistämisen, vaikka liitot neuvottelisivatkin itsenäisesti työehtosopimuksista.

Alakosken mielestä TEAMin kaatuminen merkitsee paluuta lähtöruutuun. Alun perin teollisuusliitot kaavailivat itsenäisten liittojen yhteistyömallia, unionia.

Sähköliitto irtautui TEAMista jäsenäänestyksen jälkeen jo aiemmin keväällä ennen hankkeen kaatumista.

Rautatieläisten juna on asemalla

Rautatieläisten liitto on valmis puheenjohtaja Vesa Maurialan mukaan avoimesti tarkastelemaan TEAMin jatkoa. Nyt juna on asemalla ja liitossa odotellaan Metalli- ja Kemianliiton liikkeitä.

– TEAMin valmistelu ja suunnittelu on ollut sen verran arvokasta työtä, ettei sen tuloksia kannata heittää hukkaan. Nyt herättelisinkin unionimallia uudelleen, toteaa Mauriala.

– Teollisuuden alalle on tarvetta suuremmalle liitolle, nyt voisivatkin alkuperäiset TEAM-liitot kokoontua vielä kerran miettimään tilannetta. Odotan suurimpien liittojen, Kemian ja Metallin, miettivän ensin omat askelmerkkinsä tulevaisuuden yhteistyökumppaneista.

– Meillä nyt juna odottaa asemalla, mutta raiteet ovat auki eri suuntiin. Sähköliitolla ja Metallilla on meidän kanssa eniten rajapintaa, mutta katsotaan, arvioi Mauriala.

Aino Pietarinen ja Pirjo Pajunen

 

Palkkatyöläinen 1.7.2009 nro 6/09

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)