vane.jpg (302 bytes)

Tasa-arvosuunnittelu kangertelee yhä

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Lain edellyttämien tasa-arvosuunnitelmien teko työpaikoilla ei ole edennyt toivotulla tavalla, ilmenee SAK:n tuoreesta luottamusmieskyselystä. Tasa-arvosuunnitelma löytyy vain reilulta puolelta (53%) yli 30-hengen työpaikoista. Palkkakartoitus on tehty vain joka kolmannella lain piiriin kuuluvalla työpaikalla.

Marja Erkkilä uskoo, että koulutuksen ja tiedotuksen myötä tasa-arvosuunnitelmien määrä lisääntyy ja laatu paranee. Foto. LEENA LOUHIVAARAApulaisjohtaja Marja Erkkilä SAK:sta pitää tulosta yllättävänä. Hänen mukaansa erityisen merkillepantavaa on, että tasa-arvosuunnitelmien määrä ei ole kuluneen vuoden aikana lainkaan lisääntynyt. Tasa-arvosuunnitelmien määrä lisääntyi sen jälkeen kun tasa-arvolakiin tehtiin keväällä 2005 muutos, joka velvoitti suunnitelmien tekemiseen sakon uhalla. Hyvä kehitys on kuitenkin alkuinnostuksen jälkeen pysähtynyt.

Hälyttävää on Erkkilän mukaan se, että vain joka kolmas (31%) palkkakartoituksen tekemiseen osallistunut luottamusmies katsoi saaneensa kartoituksesta hyvää tietoa työpaikan palkkatasosta. Vastaajista 13 prosentin mielestä kartoitus paljasti palkkasyrjintää.

Yli neljännes (27%) vastaajista kertoi, että palkkakartoituksesta huolimatta mahdollisesta syrjinnästä on vaikea sanoa mitään. Marja Erkkilän mielestä tämä kertoo siitä, että palkkakartoitukset ovat usein liian karkeita.

– Monilla työpaikoilla kartoituksia on tehty työnantajien EK:n antamien ohjeiden mukaan. SAK:n ja viranomaisten ohjeet ovat huomattavasti yksityiskohtaisemmat.

Tämän takia Erkkilä suhtautuu epäillen siihen, että vain 13 prosentilla palkkakartoituksen laatineista SAK:laisista työpaikoista ilmenisi palkkasyrjintää.

– Jos vertailuja ei tehdä yhtä vaativien töiden kesken ammattien, tehtävien ja palkkausjärjestelmien rajat ylittäen, palkkasyrjintä ei tule esiin.

Enemmän ja parempia

Marja Erkkilä uskoo, että tasa-arvosuunnitelmien ja niihin sisältyvien palkkakartoitusten määrä nousee ja laatu paranee tulevaisuudessa. Erkkilän mukaan työpaikoilla tarvitaan edelleen tietoa ja koulutusta uuden lain vaatimuksista. Parhaillaan viranomaiset ovat rakentamassa nettiin tasa-arvosuunnittelun tietopankkia. Nettiin on myös tarkoitus kerätä esimerkkejä hyvistä tasa-arvosuunnitelmista.

Kolmikantaisen samapalkkaisuusohjelman mukaan työsuojelupiirien työntekijöitä on koulutettava uuden tasa-arvolain vaatimuksiin. Tämä koulutus on nyt käynnistymässä, vaikka tasa-arvolain varsinainen valvoja on tasa-arvovaltuutettu.

– Työsuojelupiirien työntekijöiden kouluttaminen on järkevää, sillä he käyvät työpaikoilla ja voivat vaatia nähdäkseen tasa-arvosuunnitelman, Marja Erkkilä sanoo.

SAK:n luottamusmieskyselyyn vastasi maaliskuussa 389 luottamusmiestä, jotka edustavat noin 100 000 palkansaajaa.

Uuden tasa-arvolain ja yhdenvertaisuuslain vaatimuksista on SAK:ssa laadittu Luottamushenkilön tasa-arvo-opas. Sitä voi tilata SAK:n nettisivuilta www.sak.fi kohdasta työssä > tasa-arvo. Katso myös www.tasa-arvoklinikka.fi

Pirjo Pajunen

Palkkatyöläinen 27.6.2007 nro 6/07

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

ne339999.gif (51 bytes)