vane.jpg (302 bytes)

Palkat julki Johanna Korhonen
Journalisti-lehden päätoimittaja

Johanna Korhonen, Journalisti lehden päätoimittaja.vi-ne-pi.gif (120 bytes)  "Katso, mitä naapurisi tienaa – yli 500 ammattia!" Ilta-Sanomien lööppi raikui kesäisenä maanantaina ilosanomaa, joka taas kerran päästi kansan uteliaisuuden piinasta. Kun naapurin maarakennusmestari seuraavan kerran tulee vastaan, muistan varmaan oitis hänen kokonaisansionsa: 3 052 euroa kuussa. Toisella puolella taitaa asua hovimestari (2 250 e/kk) ja fysioterapeutti (2093 e/kk). Mutta koskahan näille nurkille saataisiin keskiarvoa kohottamaan kolmivuorotyötä tekevä ahtaaja (4 270 e/kk)?

Palkkasalaisuus ja verojulkisuus ovat yhdistelmä, jonka hekumallisesta tolkuttomuudesta saamme nauttia joka vuosi verotuksen valmistuessa. Onhan niin kihelmöivää tietää, mitä Jorma Ollila ja Timo T. A. Mikkonen ovat viime vuonna ansainneet.

Suomessa ollaan myös taitavia ja tarkkoja tilastontekijöitä – Ilta-Sanomien selvityksen aineistona olivat tilastoviranomaisten ja työnantajien kokoamat ammattiryhmien keskiansiotilastot.

Nuorena toimittajana viisitoista vuotta sitten vaadin silloisella työpaikallani kaikkien palkkatietojen julkisuutta. Epäilin, että palkkajulkisuus paljastaisi monenlaisia palkkausepäkohtia, olivat ne sitten sukupuolten, sukupolvien tai tehtäväryhmien välisiä. Kun niistä tiedettäisiin, niitä päästäisiin korjaamaan.

Samaa arvelen edelleen. Vuosien mittaan olen useasti miettinyt, miksi työntekijätkin haluavat niin kiihkeästi pitää kiinni henkilökohtaisesta palkkasalaisuudesta, vaikka tämä salailu hyödyttää liki sadan prosentin todennäköisyydellä vain työnantajia. Vai onko kukaan kuullut työpaikasta, jolla tiukka palkkasalaisuus takaisi nimenomaan pienipalkkaisimmille muita nopeamman ansiokehityksen?

Palkka on Suomessa arka asia. Aivan turhaan. Palkan yhdistäminen ihmisen arvoon on karkea virhe. Yksikään ihminen ei ole "palkkansa arvoinen", koska ihmisen arvoa ei mitata rahassa. Palkka on ainoastaan korvaus työpanoksesta . Jos se on kohtuuttoman pieni, häpeä kuuluu maksajalle.

Vaikka Ilta-Sanomat näki paljon vaivaa paljastaakseen vaikkapa päivähoidon johtajan (2 902 e/kk) tai lihanleikkaajan (2 736 e/kk) ansiot, en itse asiassa ole edes kovin kiinnostunut naapurieni palkoista. Aika monilla työpaikoilla yksittäinen työntekijä haluaisi mieluummin tietää, onko hänen oma palkkansa kohdallaan suhteessa muihin saman yksikön, yrityksen tai teollisuudenalan työntekijöiden palkkoihin.

Palkkojen julkisuus päästäisi monesta pahasta. Kirkas valo auttaa korjaamaan epäkohdat ja pakottaa työnantajat korjausliikkeisiin silloin, kun aihetta on. Se vapauttaisi myös aiheettomilta epäluuloilta ja vääriltä johtopäätöksiltä. Enhän Ilta-Sanomia lukemallakaan saa koskaan tietää, onko naapurini rahoittanut uuden autonsa muhkeaksi otaksutulla palkallaan, armottomilla ylitöillään vai tekemällä peräti kahta tai useampaa työtä.

Palkkatyöläinen 27.6.2007 nro 6/07

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

ne339999.gif (51 bytes)