vane.jpg (302 bytes)

ulko.jpg (4072 bytes)

Hyvinvointi-Ruotsin kohtalo
ratkaistaan linjavaaleissa

pi-nu.gif (132 bytes)  Ruotsin talous

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Ruotsin ensi syyskuun valtiopäivävaaleista on muodostumassa jännitysnäytelmä. Vasemmiston ja porvarillisen opposition kannatuslukemat ovat olleet niin tasan, että vaalien lopputulosta on mahdotonta ennakoida. Viidennes äänestäjistä ei kuukautta ennen vaaleja osannut sanoa mitä puoluetta aikoo äänestää.

– Syksyn vaaleissa pelissä on koko ruotsalaisen yhteiskunnan kehityssuunta, sanoo Ruotsin ammatillisen keskusjärjestön LO:n varapuheenjohtaja Ulla Lindqvist, jonka mukaan opposition verokevennyssuunnitelmien toteuttaminen tekisi pitkällä tähtäimellä mahdottomaksi hyvinvointivaltion rahoittamisen. Foto: MARKKU VUORIOVasemmistopuolueen ja ympäristöpuolueen tuella kolmatta kautta vallassa olleella demarien vähemmistöhallituksella on haastajanaan aikaisempaa yhtenäisempi porvarillinen oppositio, joka politiikan sisältökysymysten lisäksi on pystynyt sopimaan myös yhteisestä pääministeriehdokkaasta.

Mikäli oppositio voittaa vaalit, valta siirtyy neljän porvarillisen puolueen muodostamalle koalitiohallitukselle. Sen pääministeriksi nousisi maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Fredrik Reinfeld, jonka johdolla viime valtiopäivävaaleissa rökäletappion kärsinyt puolue on lyhyessä ajassa lähes kaksinkertaistanut kannatuksensa.

Jos taas punavihreä koalitio saa enemmistön valtiopäivillä, jatkaa Göran Persson maan johdossa joko vasemmistopuolueen ja vihreiden tukeen nojaavan vähemmistöhallituksen pääministerinä, kuten tähänkin asti, tai muodostaa koalitiohallituksen niiden kanssa.

Syksyn vaalit ovat kuitenkin ennen muuta linjavaalit. Niissä äänestäjillä on valittavaan jotakuinkin selkeät vaihtoehdot vaalien jälkeen harjoitettavan politiikan sisällöstä, sillä toisin kuin Suomessa Ruotsissa ei ole samanlaista blokkien välistä konsensusta politiikan keskeisistä kysymyksistä.

Oppositio haluaa veronkevennyksiä

Porvarilliset puolueet pitävät korkeaa työttömyyttä ruotsalaisen yhteiskunnan keskeisimpänä ongelmana. Niiden mielestä työllisyyden kasvun esteinä ovat korkea verotus ja tulonsiirtojen varassa elämiseen houkutteleva antelias sosiaaliturva.

Lisätäkseen työnteon kannustimia oppositio haluaa keventää verotusta noin kuudella miljardilla eurolla ensi vaalikauden aikana. Veroale on tarkoitus rahoittaa pääosin sosiaaliturvaa leikkaamalla. Porvaririntaman tavoitteena on alentaa veroaste vähitellen EU-maiden keskitasolle. Käytännössä tämä johtaisi yksityisen sektorin osuuden rajuun kasvuun julkisen sektorin kustannuksella, minkä seurauksena valtion ja kuntien vastuualue kaventuisi merkittävästi nykyisestä.

Demarit, vasemmistopuolue ja vihreät puolestaan eivät halua tinkiä yhteisesti rahoitettujen hyvinvointipalvelujen laadusta eikä sosiaalivakuutusten korvaustasosta, minkä johdosta veroasteen alentamiseen ei niiden mielestä ole varaa ensi vaalikauden aikana.

Punavihreä koalitio pitää Ruotsin talouden menestystä globaalissa taloudessa osoituksena siitä, ettei järjestelmän perusrakenteita tarvitse muuttaa. Vasemmiston mielestä opposition lupaamat verokevennykset ja sosiaaliturvan leikkaukset eivät loisi uusia työpaikkoja, vaan johtaisivat sen sijaan sosiaalisen turvattomuuden ja eriarvoisuuden kasvuun.

Vaaleissa ratkaistaan Ruotsin kehityssuunta

– Syksyn vaaleissa pelissä on koko ruotsalaisen yhteiskunnan kehityssuunta, sanoo Ruotsin ammatillisen keskusjärjestön LO:n varapuheenjohtaja Ulla Lindqvist.

Hänen mukaan kokoomuksen siirtyminen kohti politiikan keskikenttää ei ole tehnyt siitä hyvinvointivaltion kannattajaa.

– Porvarillinen oppositio sanoo kannattavansa ruotsalaista hyvinvointimallia, nykyistä työehtosopimusjärjestelmää ja väittää ettei se tavoittele suuria muutoksia työmarkkinoiden pelisääntöihin. On kuitenkin selvää, että opposition verokevennyssuunnitelmien toteuttaminen tekisi pitkällä tähtäimellä mahdottomaksi hyvinvointivaltion rahoittamisen, Lindqvist arvioi.

Porvareilla leikkaussuunnitelmat

Ruotsin ay-liikkeessä ollaan huolestuneita myös porvarillisen rintaman suunnitelmista työttömyys- ja sairauskorvausten leikkauksista. LO:n mielestä niiden toteuttaminen vaarantaisi työmarkkinoiden turvallisuuden.

– Tämä johtuu siitä, että oppositio haluaa tehdä suuria heikennyksiä kauan työttöminä ja sairaina olleiden korvauksiin. Sen lisäksi niiden tavoitteena on muuttaa koko työttömyysvakuutusjärjestelmä. Ne haluavat muun muassa alentaa työttömyyspäivärahaa, nostaa kassamaksuja ja tehdä ammattiliitoihin kuulumisen kalliimmaksi, Lindqvist listaa.

Hänen mukaansa työttömyyskorvausten alentamisen tarkoituksena on pakottaa työttömät ottamaan vastaan töitä huomattavasti aikaisempaa pienemmällä palkalla.

– Opposition tavoitteena on luoda paineita alimpien sopimuspalkkojen laskemiseksi, mikä puolestaan olisi uhka koko työehtosopimusjärjestelmän säilymiselle. Pitkällä aikavälillä tämä voisi johtaa amerikkalaistyyppisen halpapalkkaproletariaatin syntymiseen. Pyrkimyksenä on ennen kaikkea muuttaa työmarkkinoiden nykyistä voimatasapainoa, Lindqvist täsmentää.

LO ei kannata piikavähennystä

Porvarillisen opposition työllisyyspolitiikan keinovalikoimassa on mukana Suomesta kopioitu kotitalousvähennys. LO:ssa ei opposition piikareformi-ehdotustakaan oteta vastaan kättentaputuksin.

– Kotitalousvähennys on käytännössä ylimääräinen veroalennus suurituloisille. Se on myös äärimmäisen kallista työllisyyspolitiikkaa. Samalla rahalla olisi mahdollista luoda huomattavasti enemmän työpaikkoja esimerkiksi julkisen sektorin vanhusten huollossa, Lindqvist perustelee.

Hänen mukaansa yhteistyö LO:n ja hallituksen välillä on viime vaalikauden aikana toiminut hyvin. Järjestössä ollaan melko tyytyväisiä myös hallituksen politiikkaan.

– Meillä on kuitenkin edelleen liian korkea työttömyys. Hallitus teki virheen uskoessaan aivan liian kauan, että pelkkä talouskasvu poistaisi työttömyyden. Sen olisi pitänyt ryhtyä toimenpiteisiin työllisyyden lisäämiseksi jo aikaisemmassa vaiheessa.

Lindqvist painottaa, että työllisyys on ehdottomasti yksi vaalien tärkeimmistä kysymyksistä. Tavoitteena tulee olla täystyöllisyys, mutta ei mihin hintaan hyvänsä.

– Ruotsin ei kannata kilpailla alhaisilla palkoilla vaan osaamisella ja luovuudella. Siksi myös työmarkkina- ja aikuiskoulutukseen pitäisi panostaa kunnolla, Lindqvist linjaa.

Markku Vuorio

Ruotsin talousalkuun

  • Ruotsin tuotannon toisen vuosineljänneksen kasvuvauhti oli 5,5 prosenttia. Yksityinen kulutus, investoinnit ja vienti kasvavat ripeästi.
  • Vuodesta 1994 lähtien on Ruotsin talous kasvanut keskimäärin kolmella prosentilla vuodessa.
  • Työttömyysaste on alempi kuin EU-maiden keskiarvo ja työllisyysaste kolmanneksi korkein. Silti uusia työpaikkoja ei ole syntynyt tarpeeksi, eikä avoin työttömyys ole 1990-luvun alun laman jälkeen laskenut kuin kerran alle neljän prosentin.
  • Kotitalouksien ostovoima on vuodesta 1995 lähtien kasvanut OECD-maiden keskiarvoa nopeammin.
  • Tuottavuuden kasvussa maa sijoittuu kehittyneiden maiden kärkeen ja talouden kilpailukykyvertailuissa kolmanneksi Suomen ja Yhdysvaltojen jälkeen.
  • Ruotsin julkinen talous on erinomaisessa kunnossa.
  • Taloudellinen menestys on johtanut siihen, että OECD:n ekonomistit ovat muuttaneet kantaansa ja toteavat nyt että myös pohjoismainen malli luo suotuisat edellytykset talouskasvulle ja korkealle työllisyysasteelle. Enää ei Ruotsille tuputeta ulkoapäin veroasteen alentamista, sosiaaliturvan leikkaamista ja työelämän säätelyn purkamista kuten muutama vuosi sitten.

Palkkatyöläinen 5.9.2006 nro 7/06

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 7/2006

PT:n nro 7/06 etusivulle

vn-pa.gif (131 bytes) Pääkirjoitus
vn-pa.gif (131 bytes) Teema
     Työtä tarjolla
vn-pa.gif (131 bytes) Ajankohtaista
vn-pa.gif (131 bytes) Kolumnit ja pakina
vn-pa.gif (131 bytes) Liittouutiset
vn-pa.gif (131 bytes) Ulkomailta

Kilpailuttaminen johti liikennekaaokseen Ruotsissa
Hyvinvointi-Ruotsin kohtalo ratkaistaan linjavaaleissa

vn-pa.gif (131 bytes) 21+1 kysymystä