vane.jpg (302 bytes)

luimula2.jpg (11407 bytes)kol.jpg (3306 bytes)

 

ISMO LUIMULA

Osaavatko ekonomistit laskea?

mine1.jpg (716 bytes)  Vuosi 2001 jäi Suomen taloushistoriaan matalasuhdanteen, taantuman tai laantuman vuotena. Myös vähemmän rakkaalla lapsella voi olla monta nimeä. Yhtä kaikki, sanoista viis — antaa numeroiden puhua.

Suomen kokonaistuotannon lisäys ylsi viime vuonna tuskin yhteen prosenttiin, sen jälkeen, kun talous oli kasvanut lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 1994 vuoteen 2000 nopeaa, noin viiden prosentin vauhtia. Talouden suhdannekäänne tapahtui tosiasiassa jo vuoden 2000 lopulla, jolloin viennin ja teollisuustuotannon voimakas kasvu taittui ja muutti tuotannon selkeästi laskusuuntaiseksi.

Suomessa kaikki talous- ja suhdanne-ennusteiden tekijät, "virallinen" ennusteiden laatija VM mukaan luettuna, erehtyivät ronskisti suhdannekäänteen ajoituksen ja voimakkuuden arvioinnissa. Erehtyminen tapahtui siis konsensusperiaatteella. Ajateltiin, että varmuuden vuoksi on parempi olla porukassa kuin yksin, oikeassa tai väärässä.

Vielä viime keväänä julkaistuissa ennusteissa, kun laskukäänne oli jo tapahtunut, yleinen arvio talouskasvusta vuodelle 2001 oli noin neljä prosenttia ja tälle vuodelle, uuden otaksutun nousukäänteen ansiosta, reilut kolme prosenttia.

Leikki sikseen. Talousennusteiden laatijat itse tietävät, että erityisesti suhdannekäänteiden — niiden ajoituksen ja voimakkuuden — ennakointi on hyvin vaikeata. Eikä suhdannekäänteen aliarviointi tapahtunut ensimmäistä kertaa. Siitä ennusteiden laatijat tuskin jatkossakaan pääsevät eroon. Vastaisen varalta on kuitenkin kysyttävä, mistä moiset arviointivirheet tällä kertaa johtuivat.

 

Jukka Pekkarisen mukaan kysymys on ennen muuta Yhdysvaltain suhdannekäänteen kansainvälisten heijastusvaikutusten aliarvioimisesta. USA:n talouskehityksellä ja sen taantumisella on ollut tähän asti ajateltua selvästi suurempi vaikutus koko kansainväliseen talouteen, Suomelle tärkeät Euroopan markkinat mukaan lukien. Lisäksi juuri Suomen kaltaisen kansantalouden herkkyys vientikysynnän muutoksille on kasvanut erityisen paljon, kun viennin osuus taloudesta on noussut ennätyksellisen korkeaksi ja vielä muuttunut rakenteeltaan, tietoliikennetuotteiden osuuden kasvun myötä, kysynnän vaihteluiden mukana entistä herkemmin ja voimakkaammin heilahtelevaksi.

Lohdullista viimeaikaisessa talouskehityksessä on ollut se, että kasvun tyrehtyminen ei juurikaan ole kohdistunut työvaltaisille kotimarkkina-aloille. Kotimaisen kysynnän ansiosta työllisyys on, kasvun putoamisesta huolimatta, yhä lievästi parantunut. Inflaatio on hidastunut, palkansaajien ostovoima ja kulutuskysyntä noussut ennakoidulla tavalla. Kiitos talouden vakautta ja ennakoitavuutta tukevan tulosopimuksen.

Alkanut vuosi taitaa silti olla talousennustajien painajainen. Kahdeksan tuoreimman bkt-ennusteen haarukka vuodelle 2002 on 1,3—2,8 prosenttia. VM:n kansantalousosaston ylijohtajan Martti Hetemäen mukaan ennusteiden epävarmuus on ennätysluokkaa eikä hän edes uskalla sanoa, montako prosenttiyksikköä haarukan ulkopuolelle.

Martista, yhdestä valtakunnan pääekonomistista, tuli mieleen se, mitä hän kerran meille kollegoilleen lausui, ikämme pidentämiseksi: "Ekonomisteja on tunnetusti kolmenlaisia: niitä, jotka osaavat laskea, ja niitä, jotka eivät osaa!"

Kirjoittaja työskentelee
SAK:n yhteiskuntapoliittisella osastolla
vastaavana ekonomistina.

Palkkatyöläinen 5.2.2002 nro 1/02

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)