vane.jpg (302 bytes)

tila.jpg (3392 bytes)

Työttömiä joulukuussa
minu.jpg (764 bytes)   317 000 (työministeriö)
minu.jpg (764 bytes)   208 000 (tilastokeskus)

Isiä ei kannusteta perhevapaille

pt-vilkku.gif (216 bytes)  Työpaikkojen tasa-arvo
pt-vilkku.gif (216 bytes)  Vastuun jakaminen hyväksi parisuhteelle

mine1.jpg (716 bytes)  Tilastokeskuksen tasa-arvobarometrin mukaan puheet ja käytännöt ovat voimakkaassa ristiriidassa, kun tarkastellaan perhevapaiden käyttöä. Lähes kaikki suomalaiset ovat sitä mieltä, että miesten tulisi osallistua nykyistä enemmän lasten hoitoon ja kasvatukseen. Todellisuus on kuitenkin toisenlainen. Isien on äitejä huomattavasti vaikeampaa lähteä vanhempainvapaalle tai hoitovapaalle. Isyysvapaalle aletaan jo päästä.

Miesten tulisi osallistua nykyistä enemmän lasten hoitoon ja kasvatukseen. Naisista 90 prosenttia on täysin tai jokseenkin tätä mieltä ja miehistäkin 88 prosenttia. Näin ollen miesten osallistumisesta lasten hoitoon vallitsee laaja yhteisymmärrys suomalaisessa yhteiskunnassa.

ti-kuvio1.gif (5633 bytes)

 
Kun sitten tarkastellaan työpaikkojen suhtautumista perhevapaiden käyttöön, niin todellisuus ilmenee aivan toisenlaisena. Vanhemmuuden jakaminen ei enää käytännössä olekaan helppoa. Äideille vapaat suodaan, mutta isien onkin jo huomattavasti vaikeampaa järjestää perhevapaita.

74 prosentilla isistä ei ole vaikeaa järjestää isyysvapaata. Sairaan lapsen hoitokin on sallitumpaa äideille kuin isille. Kaikkein vaikeinta on isien jäädä vanhempainvapaalle, jonka kesto voi vaihdelle yhdestä kolmeen kuukauteen, tai hoitovapaalle siksi kunnes lapsi täyttää kolme vuotta.

ti-kuvio3.gif (10193 bytes)

 

Työpaikkojen tasa-arvoalkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Tasa-arvobarometrin mukaan tasa-arvon toteutumisessa työpaikoilla on vielä paljon korjattavaa. Naispalkansaajien mielestä sukupuolten tasa-arvo toteutui viime vuonna huonommin kuin kolme vuotta aikaisemmin.

Naisista vain 15 prosenttia oli sitä mieltä, että tasa-arvo toteutui kyselyajankohtana erittäin hyvin. Miehistä tätä mieltä oli 28 prosenttia. Vielä kolme vuotta aiemmin neljännes (25%) naisista arvioi tasa-arvon toteutuvan erittäin hyvin.

ti-kuvio2.gif (5294 bytes)

 

Vastuun jakaminen hyväksi parisuhteellealkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Työn ja perheen yhteensovittaminen ei ole helppoa, eikö tilanne oli juurikaan helpottunut viime vuosina. Tasa-arvobarometrin mukaan kodin arkea koskevat järjestelyt eivät juuri lainkaan lähestyneet yhteisiä ihanteita.

Vuodesta 1998 vuoteen 2001 vahvistui käsitys siitä, että mitä useammasta asiasta äiti on yksin vastuussa, sitä kielteisempi on arvio suhteesta puolisoon. Vähäinen vastuu kodin arjesta ei näytä merkitsevän onnellista "vapaamatkustajuutta", vaan suhde puolisoon on heilläkin parempi silloin kun vastuuta jaetaan puolisoiden kesken.

Kun äidin vastuu yksin hoidettavista kotitöistä on keskimääräistä vähäisempi, niin melkein kolme neljästä (71%) ilmoitti suhteensa puolisoon olevan erittäin hyvä. Jos äiti joutui kantamaan huolta keskimääräistä laajemmin kotitöistä, niin heistä vain 42 prosenttia piti suhdetta puolisoon erittäin hyvänä.

Mutta ei miehillekään kotitöistä laistaminen tuo onnellista parisuhdetta. Isien suhde puolisoon vaihtelee samansuuntaisesti kuin äideilläkin. Kaksi kolmannesta (66%) isistä ilmoittaa suhteen puolisoon erittäin hyväksi niissä perheissä, joissa äidin vastuu kotitöistä on keskimääräistä pienempi. Näin tasa-arvobarometrin tulokset osoittavat selvästi, että kotitöiden jakamisella on myönteisiä vaikutuksia parisuhteeseen.

Palkkatyöläinen 5.2.2002 nro 1/02

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 1/2002

PT:n 1/02 etusivulle

minu.jpg (764 bytes) Pääkirjoitus

minu.jpg (764 bytes) Teema
   Ajankäyttö

minu.jpg (764 bytes) Kolumnit ja pakina

minu.jpg (764 bytes) Ajankohtaista

minu.jpg (764 bytes) Liittouutiset

minu.jpg (764 bytes) Tilastouutiset

Isää ei kannusteta perhevapaille
Liittojen jäsenmaksut 2002

minu.jpg (764 bytes) Ulkomailta

minu.jpg (764 bytes) Tauolla

minu.jpg (764 bytes) Ymmällä