vane.jpg (302 bytes)

ulko.jpg (4072 bytes)

VAKL: Ay-surmat rajussa kasvussa

http://www.icftu.org/mine1.jpg (716 bytes)  Vaikka yhä useammat yritykset kirjaavat kauniisti arvoihinsa vastuun ympäristöstä, sosiaalisuudesta ja työntekijöiden oikeuksista, surmattujen ay-aktiivien määrä vain kasvaa maailmalla. Viime vuonna henkensä menetti VAKL:n raportin mukaan 209 ay-aktiivia, mikä tekee 50 pros. enemmän kuin 1999.

VAKL:n "mustan kirjan" mukaan ay-toiminnan vuoksi pidätettiin 8 500 aktiivia, 3 000 loukkaantui, 20 000 sai työstään potkut ja 100 000 joutui vainon kohteeksi.

Vaikka VAKL on laajentanut tarkkailumaiden joukon 27:llä 140:een, vuosikirjaan asti päätyneet tapaukset ovat todellisuudessa vain pieni osa koko ongelmasta, kirjassa arvioidaan.

Raportin pimeintä syrjää edustaa Kolumbia, jossa 153 ay-aktiivia menetti henkensä vasemmistosissien sekä yhtiöiden ja viranomaisten tukemien puolisotilaallisten joukkioiden käsissä. Vuosikirjaan on päässyt toiselta laidalta Norja siksi, että maassa on rajoitettu avainalojen, kuten öljyteollisuuden lakko-oikeutta.

Latinalainen Amerikka on raportin mukaan selvästi vaarallisin maanosa ay-aktiiville. Surmatuista tai kadonneista ay-johtajista 186 oli kotoisin Väli- ja Etelä-Amerikasta.

Kolumbian ohella tappouhkaukset, pahoinpitelyt ja laittomat pidätykset ovat ay-arkea myös Guatemalassa ja Brasiliassa, joissa erityisen konfliktiherkkää aluetta ovat suurtilat. Vainottuja ammattikuntia ovat myös papit ja opettajat.

Raportin pahoinpitely- ja kidutustaulukkoa johtavat Aasian maat, joissa on tilastoitu eniten myös ay-aktiivien pidätyksiä ja vangitsemisia. Kiinassa, Etelä-Koreassa ja Burmassa ammattiliitot on kielletty kokonaan.

Joka toisessa Afrikan maassa liittojen toimijoita on pidätetty, vielä useammassa ay-toiminta on tuonut työntekijälle potkut. Useissa Lähi-idän öljymaissa liitot eivät saa toimia tai ne on korvattu valtion komiteoilla. Vietnamissa, Laosissa ja Kuubassa ay-liike on käytännössä hallituksen apuelin, raportti arvioi.

Eurooppalainen pohjasakka on Valko-Venäjä, jonka liike on saanut maksaa kovan hinnan toiminnastaan maan presidentin vastaisessa oppositiossa. Samaa voi sanoa myös Zimbabwesta Afrikassa.

Venäjällä ja Baltiassa sopimusoikeudet ovat rajalliset ja ay-vastainen ilmapiiri vahva. Turkissa taas hallitus käy oikeutta lakkoilleita virkamiehiä vastaan. Yhdysvaltoja raportti rusikoi siellä kymmenet vuodet rehottaneesta, ay-liikettä hajottavasta "union busting" -bisneksestä.

Raportissa luetellaan pitkä liuta monikansallisia yrityksiä, joiden paperit eivät ole puhtaita suhteessa ay-liikkeeseen. Jättiyritysten lista on tuttu jo aikaisemmilta vuosilta ja sille ovat päässeet mm. Ericsson, Del Monte, Dolé, Chiquita, Goodyear, Nestlé ja McDonalds.

Palkkatyöläinen 6.11.2001 nro 9/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)