vane.jpg (302 bytes)

ymma.jpg (3469 bytes)

Työpaikkaromanssit
piristävät työtehoa

 
Parisuhteesta ja seksuaalisuudesta
kysymyksiä ja vastauksia
Sexpon sivuilla
Artikkeleja Haavio-Mannilan tutkimuksesta
-> soneraplaza
-> yliopistolaisessa  
Flirtin
->pelisäännöistä
->tarkoituksesta
Romanssien laadusta elokuvissa
 

pt-vilkku.gif (216 bytes)  Työpaikkaromanssit piristävät työtehoa
pt-vilkku.gif (216 bytes)  Rinnan ja perättäin
pt-vilkku.gif (216 bytes)  Sänkyyn eksyneet
pt-vilkku.gif (216 bytes)  Sexpo vastaa

Työpaikkaromanssit piristävät työtehoaalkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Pikkujouluissa ja firman juhlissa puhkeaa työpaikkaromansseja. Professori Elina Haavio-Mannilan mukaan vajaa puolet suomalaisista on jossakin elämänsä vaiheessa ollut rakastunut työtoveriin.

Tälläkin hetkellä työpaikkaromanssi on käynnissä joka 20:nnellä suomalaisella.

Toisin kuin luulisi, romanssi ei useinkaan johda yhteiseen sänkyelämään. Työpaikan rakkaussuhteista vain kolmasosa on seksisuhteita.

Toinen liitto syntyy työpaikalla

Työpaikan tilapäisillä rakkaussuhteilla ei Haavio-Mannilan tutkimuksen mukaan ole suurta merkitystä asianosaisten perhe-elämään.

Suomessa joka kahdeskymmenes työpaikkaromanssi johtaa avioeroon. Ihastuminen johtaa seurusteluun ja suhteeseen. Ruotsissa onkin todettu, että 80 prosenttia toista kertaa avioituvista on löytänyt uuden puolisonsa työpaikalla.

Aivan kevyesti tämä ei käy. Siitä saa osviittaa vilkaisemalla keskustelupalstoja, joissa huonon omantunnon soimaamat palkansaajat pohtivat, kuinka menetellä.

Työpaikalta kumppaninsa löytäneet elävät suomalaistutkimuksen mukaan tavallista onnellisemmassa parisuhteessa, koska puolisoiden tausta on yhteinen ja ajatusmaailma samankaltainen. Näissä tapauksissa puolisot eivät ole välttämättä joutuneet eroamaan aiemmasta parisuhteesta.

Työtovereiden suhtautumista ei Haavio-Mannilan mukaan tarvitse pelätä. Peräti 90 prosenttia työntekijöistä on sitä mieltä, että romanssit ovat jokaisen oma asia. Työkaveria ei haluta tuomita, mutta suhteita ei haluta liioin hyväksyä.

Työteho paranee, varsinkin naisilla

Työnantajat suhtautuvat Ruotsissa varsin kielteisesti työpaikan rakkaussuhteisiin. Joko touhulta ummistetaan silmät tai osapuolet yritetään siirtää etäämmälle toisistaan.

Tämä on ainakin suomalaistutkimuksen mukaan täysin turhaa, sillä työpaikkaromanssit näyttäisivät nostavan työtehoa. Haavio-Mannilan tutkimusten mukaan romanssin myötä työteho nousi 55 prosentilla naisista ja 45 prosentilla miehistä.

Vaikutukset työtehoon voi vain arvailla niiden 20 prosentin osalta, jotka kokevat romanssin tähden sydänsuruja, mustasukkaisuutta, kateutta ja kaunaa.

Läheltä löytyy periaatteella

Parisuhde ja työ kilpailevat ihmisen ajasta. Niinpä tässä on nähty yksi selitys sille, miksi työpaikkaromansseja syntyy. Kätevintähän on hoitaa molemmat samassa paikassa.

Hurjempiakin teorioita löytyy: Jo esi-isämmekin etsivät puolisonsa korkeintaan neljän kilometrin säteeltä.

Modernit teoriat selittävät romansseja sillä, että ne tarjoavat unelmaa radikaalista muutoksesta. Romanssi vahvistaa mahdollisuutta olla "joku".

Toisaalta parisuhde on todiste "normaaliudesta". Ihminen kokee romanssissaan samat vaiheet kuin muutkin jopa niin, että hän tietää, missä vaiheessa kulloinkin ollaan.

 

Rinnan ja perättäinalkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Elina Haavio-Mannilan, J.P. Roosin ja Anna Rotkirchin artikkelissa käy ilmi, että miehet harrastavat rinnakkaissuhteita ja naiset perättäisiä suhteita.

Rinnakkaisia seksuaalisuhteita on 25 prosentilla suomalaisista miehistä ja 10 prosentilla naisista. Peräkkäisiä uskollisuuteen perustuvia suhteita on 9 prosentilla miehistä ja 15 prosentilla naisista.

Yksi ainoa tärkeä rakkaus riittää 15 prosentille miehistä ja 29 prosentille naisista.

(Elina Haavio-Mannila, J.P. Roos ja Anna Rotkirch: Rakkaustyylit suomalaisissa, virolaisissa ja pietarilaisissa seksuaalielämänkerroissa 8.7.1999, Helsingin yliopisto)

 

Sänkyyn eksyneetalkuun

mine1.jpg (716 bytes)  "Ollaan ystäviä, joilta homma vaan lipsahti käsistä. Vetovoimaa on ollut ilmassa koko ajan, mutta kuvittelin, että se pysyy aisoissa. Toivon vaan, että kaveruus kestää."

"Kertokaa hyvät ihmiset miten tästä selviää kunnialla: päädyin juhlista sänkyyn kollegan ja ystävän kanssa, joka on kaiken lisäksi ukkomies. Ollaan aiemmin oltu hyviä kavereita ja nyt nolottaa, hermostuttaa ja tuntuu kaikin puolin ufolta. Ja jatkossa pitäis muka tehdä töitä yhdessä."

"Näitä sattuu aina kesäjuhlien ja pikkujoulujen aikaan."

"Ja hetken sitten tosiaan uskoin jotain, jota ei sitten koskaan tullutkaan. Poltin näppini ja opin läksyni, jälkeenpäin olen tilanteeseen tyytyväinen."

Poiminnat keskustelusta sivulla http://forum.soneraplaza.fi/messages/28498726.html

 

Sexpo vastaaalkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen liittyvistä asioista voi kysyä Sexpon sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta. Neuvonta on tarkoitettu myös niille, jotka työssään kohtaavat seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Kysymykset voi lähettää nimettöminä Sexpo säätiön Internetsivuille. Kysymyksiä ja vastauksia voi tutkailla osoitteessa http://www.health.fi/sexpo/sisalto.html

Puhelimitse neuvontaa annetaan numerossa 09 - 6866 4556 maanantaisin klo 14—18 ja tiistaista perjantaihin klo 11—14.

Palkkatyöläinen 6.11.2001 nro 9/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 9/2001

PT:n 9/01 etusivulle

minu.jpg (764 bytes) Pääkirjoitus

minu.jpg (764 bytes) Teema
   Vammainen työelämässä

minu.jpg (764 bytes) Kolumnit ja pakina

minu.jpg (764 bytes) Ajankohtaista

minu.jpg (764 bytes) Tilastot

minu.jpg (764 bytes) Liittouutiset

minu.jpg (764 bytes) Ulkomailta

minu.jpg (764 bytes) Ymmällä

Työpaikkaromanssit piristävät työtehoa