vane.jpg (302 bytes)

 Ulkomailta                 

Brittiliitot saavat takaisin
tes-oikeuksiaan

mine1.jpg (716 bytes)   Englannin ammattiliitot ovat pääsemässä takaisin tes-neuvotteluihin yksityisissä yrityksissä työväenpuolueen uusien lakien ansiosta.

Keskusjärjestö TUC:n raportin mukaan pelkästään viime vuoden jälkipuoliskolla solmittiin 158 sopimusta liittojen oikeudesta edustaa työntekijöitä neuvottelupöydässä. Uusi laki tuli voimaan viime kesäkuussa. Yhä useimmat liitot uskovat lähitulevaisuudessa pääsevänsä edustamaan työntekijöitä.

Margaret Thatcherin työelämän uudistuksessa liitoilta evättiin automaattinen oikeus saada edustaa työntekijöitä. Työnantaja saattoi kieltäytyä hyväksymästä liittoja, jos se niin halusi. Blairin hallituksen säätämässä työlaissa työnantaja ei voi kieltäytyä hyväksymästä liittoa neuvottelukumppaniksi, jos puolet työntekijöistä haluaa liiton edustajakseen.

Kaikki työnantajat eivät konservatiivienkaan valtakaudella näyttäneet ovea liitoille. Mutta varsinkin pienyritykset ja monet ulkomaalaiset yritykset käyttivät tilaisuutta hyväkseen.

Nyt saarivaltakunnan kellossa on toinen ääni, sen työnantajat ymmärtävät. TUC:stä kerrotaan, että vain joka viides työnantaja on välittänyt edes tarkistaa, että edustusoikeutta pyytävä liitto on saanut puolet työntekijöiden äänistä vaatimuksensa taakse.

Työnantajat ovat osoittaneet yhteistyöhalukkuuttaan lupaamalla kaupanpäällisiksi vielä ylimääräisiä etuja, joita laki ei vaadi. Miltei kaikissa jo tehdyissä sopimuksissa työnantaja on luvannut työntekijöilleen ja liitoille enemmän tietoa ja konsultointia yrityksen asioista. Monissa sopimuksissa työnantaja on taannut työntekijöilleen myös koulutusta, joka tähän asti on ollut kiven takana.

Eläkepakko poistuu?

Blairin hallitus on nyt alkanut harkita ja valmistella toista uutta työlainsäädännön uudistusta, nimittäin pakollisen eläkeiän lopettamista amerikkalaiseen tapaan.

Hallituksen suunnitelmien mukaan halukkaat pääsevät yhä eläkkeelle normaaliin eläkeikään, joka täällä yleensä on 65 vuotta. Mutta ne, jotka haluavat, saavat myös jatkaa työntekoa pitempään, jos he kykenevät työnsä hoitamaan.

Ihmiset kuolevat ja vanhenevat nykyään myöhemmin, ja heidän suhtautumisensa eläkeikään on hyvin erilainen, pakollinen eläkeikä koetaan ikäsyrjintänä. Esimerkiksi veturinkuljettajat ja rekka-autoilijat Ranskassa ovat osoittaneet mieltäänkin aikaisemman eläkeiän puolesta, mutta maan tutkimusinstituuttien johtajat ovat sen sijaan suuttuneet, kun heidät on yritetty pakottaa eläkkeelle 65-vuotiaina.

Työvoimapula ja eläkepommin uhka alkavat kangastella yhä useammassa maassa. Jos jotkut haluavat hyvästä syystä lähteä eläkkeelle aikaisemmin, toisten on vastaavasti pysyttävä työssä pitempään.

Englannissa monet työntekijät syöstään köyhyyteen, kun heidät pakotetaan eläkkeelle. Parempiosaisetkin voivat joutua koville, sillä ihmiset avioituvat ja saavat lapsia nykyään myöhemmin. Eläkeiässä monella on vielä jälkikasvu yliopistossa ja asuntolaina maksamatta.

Ranskassa työnantaja alkaa nyt vaatia, ettei täyttä eläkettä saa ennen kuin on tehnyt työtä ja maksanut eläkemaksuja 45 vuotta eli viisi vuotta nykyistä pidempään.

Tietenkin työnantaja ja työntekijä voivat nykyisinkin sopia eläköitymisen lykkäämisestä, mutta amerikkalainen järjestelmä ja Blairin ehdotus antavat päätösvallan kokonaan työntekijälle. Brittityönantajien mielestä parasta olisi, jos työntekijä voisi omasta halustaan jatkaa eläkeiän jälkeen vain osa-aikatyössä eli osa-aikaeläkkeellä.

Eeva Lennon
Lontoo

Palkkatyöläinen 6.3.2001 nro 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)