vane.jpg (302 bytes)

Tätä mieltä

SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haring. Foto: Tuulikki HolopainenTyöterveyshuollon tekemien työpaikkaselvitysten määrää lisättävä

SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haring

  koska työterveyshuollon toiminnan lähtökohtana on oltava työn ja työolojen tuntemus.

Työterveyslaitoksen Työ ja terveys-tutkimuksen mukaan joka toisen työntekijän työpaikalla on työterveyshuollon asiantuntija käynyt perehtymässä työoloihin viimeisen kolmen vuoden aikana.

Työterveyshuollon toiminnan painopistettä ollaan nyt siirtämässä entistä selvemmin työkyvyn hallinnan puolelle. Samalla työkyvyn arviointia sekä työntekijöiden hoidon ja kuntoutuksen koordinointia ollaan vastuuttamassa työterveyshuollon tehtäväksi. On esitetty, että sairaslomien pitkittyessä edellytettäisiin työterveyshuollon laatimaa lausuntoa sairauspäivärahan saamisen ehtona. Voi kysyä, millä asiantuntemuksella työterveyshoitaja tai työterveyslääkäri antaa työtä koskevia suosituksia tai arvioi työntekijän työkykyä, jos arvioija ei ole edes käynyt työpaikalla.

Työkyvyn hallinta edellyttää työterveyshuollon perehtymistä työhön ja työoloihin sekä aiempaa parempaa työterveysyhteistyötä työpaikan ja työterveyshuollon välillä. Tähän kannustaa myös tämän vuoden alussa voimaan tulleen sairausvakuutuslain muutos.

Työkyvyn arviointi ei ole helppoa. Terveyttä heikentävä sairaus ja toimintakyvyn lasku on usein helppo todeta, mutta työkyvyn arviointi edellyttää myös tietoa, mitä sairastunut tekee työkseen. Tässä työterveyshuolloilla on vielä parannettavaa.

 

Palkkatyöläinen 24.5.2011 nro 3/11

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)