vane.jpg (302 bytes)

Opinpoluille ohjaaja

  SAK:n ja Työväen Sivistysliiton TSL:n kolmivuotisen yhteishankkeen tavoitteena on kouluttaa 160 koulutusneuvojaa työpaikoille. Ihannetilassa koulutusneuvojien verkosto kannustaa yhdessä työnantajien kanssa työntekijöitä pätevöitymään ammatissaan erilaisin tutkinnoin.

Koulunkäyntiavustaja Mirja Toiva on innokas opiskelija, joka haluaa kiidättää ammatillisen pätevöitymisen viestiä työtovereilleen. Mirja Toiva on mukana Työväen Sivistysliiton, SAK:n ja ESR:n rahoittamassa hankkeessa, jossa koulutetaan työpaikoille koulutusneuvojia. He ovat koulutusmyönteisiä työyhteisön jäseniä.

– Opiskelu ei mene koskaan hukkaan. Opiskelu tuottaa vireyttä, antaa voimia jaksaa työssään ja nostattaa ammattiylpeyttä, koulutusneuvoja Mirja Toiva sanoo. Foto. JYRKI LUUKKONENMirja Toiva työskenteli jokunen vuosi sitten Noste-hankkeen pätevyysluotsina. Sen ja koulutusneuvojan "toimenkuva" on samankaltainen.

– Perusajatus on opastaa ja ohjata ammattiosaajia hakeutumaan koulutukseen, joka kenties johtaa ammattitutkintoon, mutta milteipä aina tarjoaa eväitä työn mielekkyyteen ja työssä jaksamiseen. Kunta-alalla on paljon pitkän linjan työntekijöitä, joilta puutuu perustutkinto, mutta osaamista löytyy paljon. Kun työ on päivästä ja vuodesta toiseen samaa puurtamista, katoaa ammattiylpeys, Pirkkalassa koulunkäyntiavustajana ja JHL:n aktiivina toimiva Mirja Toiva sanoo.

Hän on itse kouluttautunut työn ohessa kaiken aikaa; ensin hän suoritti perhepäivähoitajan ammattitutkinnon, sitten koulunkäyntiavustajan ammattitutkinnon ja nyt hän on mukana koulutusneuvojien pitkäaikaisessa valmennuksessa.

Mirja Toivan työnantaja on Pirkkalan kunta. Koulutusneuvojan tehtävät ovat "harrastusta ja vapaa-ajan työtä", vaikka kontaktit ihmisiin Mirja saakin työaikana. Tosin koulutusneuvojan tehtävä ulottuu oman työpaikan ulkopuolelle. Kontakteja ay-aktiivina Mirjalla riittää. Myös linkki alueen työttömien yhdistykseen on olemassa.

Työssäoppimisjakso rassaa

Vaikka koulutusneuvojia työpaikoille koulutetaan, he eivät korvaa tai edes paikkaa ammattilaisten eli työvoimaviranomaisten ja ammatinvalinnanohjaajien työpanosta, projektipäällikkö Heikki Kauppinen TSL:stä tähdentää.

– Koulutusneuvoja on eräänlainen silta aikuiskoulutuksen neuvontapalveluiden ja työpaikkojen välillä. Tavoitteemme on kolmivuotisen projektin aikana kouluttaa 160 neuvojaa toivoen, että järjestelmä koetaan hyödylliseksi ja jatkorahoitus löytyy, Heikki Kauppinen sanoo.

Mirja Toiva on koulutusneuvojana jo törmännyt siihen, että into opinpolulle on suuri, mutta työelämän käytäntö lyö vastaan.

– Koulutusväyliä on riittämiin. Itse olen ehdottanut, että työntekijän kannattaisi suorittaa vaikkapa vain osa ammattitutkintoa. Ongelmaksi nousee, missä suorittaa työssäoppimisjakso. Opiskelun aloittaminen tyssää usein jo tähän kysymykseen, Mirja Toiva sanoo ja on huolissaan ajan hengestä.

– Työnantajat arvostavat ammatillista aikuiskoulutusta ja osaamisen päivittämistä, mutta sen pitäisi tapahtua omalla ajalla ja rahalla.

Leena Seretin
kuva Jyrki Luukkonen

 

Palkkatyöläinen 10.11.2010 nro 9/10

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)