vane.jpg (302 bytes)

Tuhattaituri

Myymäläpäälliköksi saa peruskoulutuksen, mutta suurin osa tiedoista, taidoista ja osaamisesta karttuvat kokemuksen myötä. Jatkuva oppiminen on edellytys pärjätä työssä.

Elisen oppimispolku ja työura

  Myymäläpäällikkö Elise Vaihi kaartaa Raisiossa sijaitsevan työpaikkansa Valintatalon pihalle. On torstai ja tilausten tekeminen ja yksi viikon kiireisempiä työpäiviä on edessä. Ensitöikseen Elise kurkistaa tietokoneruudulleen eli kaupan työpöytään, josko ketjulta olisi päivään liittyviä tiedotuksia. Muut sähköpostit saavat odottaa.

Kassan hommat hoituvat myymäläpäällikkö Elise Vaihilta. Foto. TUULIKKI HOLOPAINENTyöpäivän ja -viikon hektisyys kielii, että Eliseltä odotetaan paljon osaamista, monitaitoisuutta, lujia hermoja ja hyvää fyysistä kuntoa. Työ on ollut tärkein opettaja ja pitkä kokemus alalla antanut itse-
luottamusta, ammattiylpeyttä ja voimia selviytyä.

– En tiedä, lähtisinkö enää kulkemaan samaa pitkää oppimisen ja kokemuksen polkua. Uusilla myymäläpäälliköillä on edessään todella rankka taival, koska tietotekniikka, uuden oppiminen ja kiire tuottavuusodotuksineen puskevat päälle, Elise Vaihi sanoo.

Mitä kaikkea myymäläpäällikkönä työskentelevältä ammattilaiselta vaaditaan?

Organisaattori
"Myymälän pyörittäminen on vastuullani. Kun joku ilmoittaa sairastuneensa, tilalle on saatava tuuraaja. Viikon työvuorolista menee uusiksi. Myymälässä työtehtäviä pitää tehdä oikea-aikaisesti ja ripeästi. Konsulttifirma on laskenut ketjulle, montako minuuttia ja sekuntia saa kulua esimerkiksi banaanilaatikon tyhjäämiseen. Karkkipussihyllyt täytetään kaksin käsin, jotta aikaa kuluu mahdollisimman vähän. Organisaattoriksi synnytään. Organisaattorin taitoja ovat toki oppineet kotonakin kolme lastani, mutta työ ja kokemus ovat parhaita opettajia."

Johtaja ja päällikkö
"Tiimi tarvitsee päällikön, joka paitsi ohjaa, myös kantaa vastuun. Päällikön taitoja opin jo taannoin T-kaupan kauppiaskoulutuksessa, ja matkan varrella itseluottamus ja taidot ovat karttuneet. Koen, että osaan työni ja saan siitä varmuutta myös johtajataitoihin. Vuorovaikutustaidot asiakaspalvelutyössä ja esimiehenä ovat äärimmäisen tärkeitä. En tiedä, oppisiko niitä kursseilla. Elämä opettaa tulemaan toistensa kanssa toimeen."

Talousjohtaja
"Vastuullani on seurata päivittäin liikevaihtoa, asiakasvirtoja ja tavaroiden menekkiä. Jos joku tuote ei mene kaupaksi ja hävikki kasvaa, minun on tehtävä välittömästi ratkaisu jatkoa ajatellen. Teen tilaukset menekin mukaan, joten johtopäätökset menekistä on tehtävä päivittäin ja välittömästi kovien lukujen perusteella. Valintatalo-ketjun myymälät ovat tulosvastuullisia: meidän on tienattava kulumme ja saatava vielä ketjulle voittoa. Tappiollista kehitystä ei kauaa katsella."

Kassatyöntekijä
"Vapautan kassatyöntekijän kahvitauoille. Osaan kassatyön, mutta en lainkaan niin hyvin kuin vakituiset kassat. Kassatyössä tarvitaan paitsi nopeutta ja asiakaspalvelun taitoja, myös hoksnokkaa. Kassa ei suinkaan pyörittele peukaloja, jos asiakkaita ei ole. Kassatyöntekijä täyttää "luppoaikoina" hyllyjä tai siistii myymälää. Jos joku kuvittelee menevänsä vaikka Valintatalon kassalle töihin, kun muualle ei pääse, elää harhakuvitelmissa. Kassatyö on todella vaativaa."

Hyllyttäjä
"Osallistun hyllyjen täyttämiseen. Erityisesti tuoretuotteet kuten leipä, maitotaloustuotteet ja usein hedelmä- ja vihannestiski ovat vastuullani."

Sovittelija
"Myymäläpäällikkönä olen työntekijöiden esimies. Joskus tulee jotain pientä kärhämää ja saatan puuttua peliin. Työaikoja sovitellaan jatkuvasti, sillä ihmisten elämäntilanteet saattavat edellyttää poikkeamista laaditusta vuorolistasta."

Edunvalvoja
"Esimiehenä täytyy osata työehtosopimus ja keskeinen työlainsäädäntö. Jos tulee tenkkapoo, soitan PAM:in luottamusmiehelle. Olen itsekin PAM:lainen. Esimiehen vastuulla on laatia työvuorolistat. Teen ne neljäksi tai jopa kuudeksi viikoksi kerrallaan ja niin, että jokaisella on yhtä paljon aamu- ja iltavuoroja. Silti niistä saattaa tulla napinaa."

Postivirkailija
"Suomen Lähikaupan myymälöissä on matkahuoltopalvelut, niin meilläkin. Joka päivä tulee vähintään rullakollinen paketteja, jotka lajittelemme aakkosellisiin kaappeihin. Kassatyöntekijä antaa paketit asiakkaille kuittia vastaan."

Psykologi
"Ihmisillä on hyviä ja huonoja päiviä. Kun jollakin on kurja olo, hänelle täytyy antaa tilaa olla rauhassa. Kun kaikilla menee hyvin, työ on hauskaa. Pitää ollakin, sillä ei tätä muuton jaksaisi pidemmän päälle. Esimiehenä olen vastuussa siitä, että työyhteisö voi hyvin. Se on todella tärkeää jaksamisen ja työnilon kannalta."

Kirjanpitäjä
"Teen päivittäin tilitykset myynnistä, menekistä ja hävikistä ja lasken kassan. Kirjanpidon perustiedot opin aikoinaan T-kaupan kauppiaskoulutuksessa."

Atk-osaaja
"Kun tietokoneet olivat vielä tuore ilmiö ja lapset kotona käyttelivät niitä, päätin lähteä opinpolulle. Kaupassa ei silloin vielä ollut tietokoneita. Kävin viitenä talvena kansalaisopiston kaikki atk-kurssit, ja opettelin tietokoneen käytön. Jos vaikka joskus tarvitsisi, ajattelin silloin. Nyt tietokone on yksi tärkeimpiä työvälineitä."

Somistaja
"Tuotteet voi asetella esille monella tapaa. Niiden täytyy olla näytillä siististi ja houkuttelevasti, jotta asiakkaan kiinnostus heräisi. Hedelmät ja vihannet on aseteltava näyttävästi. Purkit ja purnukat hyllyissä on oltava suorissa riveissä ja kiinni hyllyn reunassa. Hyllyjen siisteys ja jämptiys on jokapäiväistä työtä ja asiasta joutuu muistuttelemaan työntekijöille päivittäin. Somistajan silmä kehittyy ajan myötä. Joillakin on enemmän hyvää makua kuin toisella."

Kuluttajaneuvoja
"Asiakkaat kyselevät paljon tuotteista. Alkuperämaa näkyy hyllyn reunassa. Myyjän ei tarvitse tietää kaikkea kaikista tuotteista eikä varsinkaan, miltä jokin maistuu. Mutta sen verran on hyvä tietää, mitä esimerkiksi jostakin lihasta voi valmistaa. Usein minulta kysytään, millaiseen ruokaan mikin pala lihaa sopisi."

Työhönottaja
"Esimiehenä otan meille väkeä töihin kouluista työhön perehtyjiä, työkokeilijoita ja työvoimatoimistoista työnhakijoita. Pitkä kokemukseni kaupan alalla on tuonut ammattitaitoa ja silmää valita työntekijöitä. Jotkut eivät yksinkertaisesti sovellu alalle. Sen havaitsee jo muutaman päivän yrityksen jälkeen. Tähänkään osaamiseen en ole saanut sen kummempaa koulutusta kuin mitä arki ja työ ovat antaneet."

Työhön perehdyttäjäMiikka Lehtonen ja Elise Vaihi keskustelevat työvuoroista. Foto. TUULIKKI HOLOPAINEN
"Uudet työntekijät ja harjoittelijat täytyy opastaa työhönsä, ja se on myymäläpäällikön tehtävä, vaikka vakituiset työntekijätkin auttavat ja valistavat tulijoita. Opetustyö on usein kädestä pitäen opettamista. Koululaisille täytyy antaa raportti heidän kyvyistään ja osaamisestaan, joten perehdyttäminen ja oppimisen seuraaminen on aktiivista työtä."

Taltuttaja
"Joku aika sitten eräs rouva soitti, että hänen miehensä on humalassa ja tulossa raivoissaan moittimaan erästä myyjäämme, joka kuulemma oli puhunut tökerösti miehelle. Lähetin myyjän takaovesta kotiin ja otin mölyävän miehen vastaan. Sain puhumalla taltutettua hänet ja asia oli sillä erää selvä. Usein joudumme turvautumaan vartiointiliikkeeseen. Myymälävarkaisiinkin törmää, mutta onneksi mitään vakavaa ei ole sattunut. Pelolle ei saa antaa valtaa."

Kiireen hallitsija
"Työ myymälässä on hektistä ja jokainen minuutti on tärkeä. Työni keskeytyy vähän väliä, kun asiakkailla tai työntekijöillä on jotain kysyttävää. Ja kysymyksiä satelee päivän mittaan. Ne eivät kuitenkaan saa hermostuttaa omaa rytmiäni, sillä asiakkaita ja työntekijöitä vartenhan minä olen työssäni. Kun iskee paniikki, että tästä päivästä en selviä, istahdan hetkeksi alas, rauhoitun ja alan työskennellä tehtävä kerrallaan. Luotan siihen, että osaan työni ja nautin, kun hankalakin päivä on hanskattu hyvin."

Itseoppija
Elisen pitkä työura ja monitaitoisuus kielivät, että myymäläpäällikön on itse hankittava tietonsa ja taitonsa pärjätäkseen vaativassa työssään. Työssä tulee koko ajan vastaan uusia haastavia tehtäviä, joihin työnantaja ei erityisemmin kouluta.

"Palavereissa tietysti puhutaan uusista asioista, mutta kurssinpenkille ei ole istuttu", Elise Vaihi sanoo.

Leena Seretin
kuvat Tuulikki Holopainen

 

Elisen oppimispolku ja työura

  • Ravintola-alan ammattikoulu vuonna 1972
  • Pätevöitymiskoulutus tarjoilijan työhön 1974-1975
  • Ravintolatyötä 1975
  • Ensimmäinen lapsi syntyy 1976
  • T-kaupan kassatyöhön Uudessakaupungissa 1977
  • Siirto lihamestarin perustamaan T-kauppaan 1978
  • Toinen lapsi syntyy 1982
  • Jättää kaupan, käy perhepäivähoitajakurssin 1983
  • Ruokavarastoon kassalle 1985
  • Myymäläpäälliköksi 1985
  • Kauppiaskoulutus Tukolla 1988
  • Ruokavarasto myytiin Tradekalle 1995, nykyisin Lähikauppa Oy
  • Myymäläpäällikkö vuodesta 1995 Valintatalossa Raisiossa
  • Myymäläpinta-alaa 398 neliötä, kuusi vakinaista myyjää, kaksi tarvittaessa työhön kutsuttavaa, lisäksi peruskoululainen työelämään tutustuja sekä aikuiskoulutuskeskuksesta lähetetty harjoittelija työkokeilussa.
  • Myymälä avoinna arkipäivisin klo 7-22, lauantaisin 8-22 ja sunnuntaisin 9-22.

 

Palkkatyöläinen 10.11.2010 nro 9/10

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)