vane.jpg (302 bytes)

Henkisiä eväitä edunvalvojille

  Metalliliitossa ammattiosastot järjestävät alueellisia luottamusmiesten jaksamista tukevia kursseja. Kurssisihteeri Sari Helminen kertoo, että kursseja kysytään jatkuvasti ja ne täyttyvät nopeasti.

– Kurssit tarjoavat työkaluja tarkastella ja muuttaa omia toimintatapoja. Kehotamme tiukoissa tilanteissa käyttämään myös varajäseniä kuten varaluottamusmiehiä apuna, kaikkea ei tarvitse jaksaa itse vaan taakkaa voi myös jakaa.

Piirros MARKKU HUOVILAMetallissa kurssit räätälöidään tarpeiden mukaan ja niihin voidaan liittää myös esimerkiksi omasta terveydestä huolehtimiseen liittyvää asiaa.

Puuliitossa luottamushenkilöiden henkistä hyvinvointia ja jaksamista tukevia viikonloppukursseja järjestettiin ensi kerran viime keväänä ja syksyn kuluessa niitä on tarkoitus järjestää lisää.

– Yhden kurssin jouduimme viime keväänä perumaan, kun sille ei tullut riittävästi osanottajia, ihmettelee järjestösihteeri Pekka Juusela ja uskoo, että tarvetta jaksamista tukeville kursseille kyllä on.

Sahoilla on ollut paljon lomautuksia, jolloin tuttu työyhteisö hajoaa ja ihmisiä kalvaa pelko töiden jatkumisesta. Juuselan mielestä ammattiosastot voisivat tällaisissa tilanteissa aktivoitua ja järjestää yhteisiä kokoontumisia lomautetuille.

Paperiteollisuutta ravistelleet massiiviset irtianomiset ja jatkuvat toimintojen uudelleenjärjestelyt näkyvät henkilöstön edustajien jaksamisessa, kertoo järjestösihteeri Päivi Turtiainen. Liitto järjestää omat voimavarat -kursseja luottamusmiehille, työsuojeluvaltuutetuille ja ammattiosastojen aktiiveille. Kurssit pyritään järjestämään siten, että niille osallistuisi väkeä eri konserneista.

– Kurssien keskeinen tehtävä on tarjota vertaistukea ja levittää hyviä käytäntöjä. Olemme saaneet niistä todella hyvää palautetta, Turtiainen sanoo.

Palvelualojen ammattiliitossa PAMissa henkilöstön edustajien henkinen tukeminen on leivottu sisään muun muassa neuvottelutaitoja ja paikallista sopimista käsittelevään koulutukseen. Liitto järjestää myös yhteiskoulutusta alan työnantajapuolen kanssa.

– Pidän tärkeänä, että koulutuksessa yhdistyvät faktatiedot ja henkinen tuki, sanoo koulutuspäällikkö Sirkka-Liisa Pihlaste.

Liitto järjestää myös työnohjausta luottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille. Lisäksi ala- ja yrityskohtaisesti järjestetään luottamusmiesten tapaamisia.

– Niissä käsitellään ajankohtaisia tes-asioita ja vaihdetaan kokemuksia ja tietoa.

JHL edelläkävijänä

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton edeltäjä, kuntasektorin työntekijöitä edustanut KTV aloitti henkilöstön edustajien jaksamista tukevien kurssien järjestämisen jo edellisen laman jälkeen 1990-luvun lopulla.

– Nykyään järjestämme 3–4 kurssia vuodessa ja ne vetävät väkeä hyvin, kertoo neuvottelupäällikkö Anne Mironen.

Kursseilla paneudutaan oman jaksamisen lisäksi muun muassa yhteistyötaitojen kehittämiseen.

Vertaistukea ja tietoa tarjoava työsuojeluvaltuutettujen verkosto on toiminut liitossa 1990-luvun lopulta lähtien.

Mironen on huomannut, että henkilöstön edustajat eivät enää juuri puhu jatkuvien muutosten aiheuttamasta uupumisesta.

– Muutoksista on varmaan tullut kuntapuolella normaalitilanne, niihin on totuttu ja ehkä niitä on myös opittu paremmin hallitsemaan.

Pirjo Pajunen

 

Palkkatyöläinen 6.10.2010 nro 8/10

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)