vane.jpg (302 bytes)

Täystyöllisyys tavoitteena

Norjan LO:n unelma vuodesta 2025:
Sosiaalinen polkumyynti on historiaa.
Työntekijöiden asema on turvatumpi ja
naisten kruunu täydet 100 äyriä.

Gerd Kristiansen

  Minut pysäyttää Oslon pääkadulla Karl Johanilla lievässä ylämäessä norjaa hieman murtaen puhuva mies, joka toivottaa tervetulleeksi Osa-aikatyö, jota tehdään vastoin omaa tahtoa, on ollut arkipäivää Norjassa 1980-luvulta lähtien. Jotain pitäisi jo tapahtua, sanoo Gerd Kristiansen. Foto: MARTIN GUTTORMSENkeskustelutilaisuuteen, jonka aiheena on maahanmuutto ja maahanmuuttajien integrointi työelämään. Saan käteeni ohjelmalehtisen, joka kertoo että yksi puhujista on Roy Pedersen LO:sta Oslosta. Valitettavasti en ole enää silloin paikalla.

LO:n varapuheenjohtaja Gerd Kristiansen vahvistaa Kansantalossa Youngin torin laidalla LO:ssa, että keskusjärjestö tekee kaikkensa maahanmuuttajien integroimiseksi työelämään.

– Norja on monikulttuurinen yhteiskunta. Panostamme LO:ssa voimakkaasti "ei-etnisiin norjalaisiin" (tätä termiä Norjassa käytetään), sekä jäsenhankinnassa että esimerkiksi norjan kielen opetuksessa. Maahanmuuttajiin, viranomaisiin ja poliitikkoihin pidetään tiivistä yhteyttä, sanoo Gerd Kristiansen, jonka pöydällä maahanmuuttajakysymykset ovat.

Työttömyys vähäistä

Norjassa – missä työttömiä on kadehdittavasti vain kolme prosenttia ja missä työttömyys ei ylittänyt neljää prosenttia edes finanssikriisin aikana – LO:n keskeinen tavoite on täystyöllisyys. Vankka tuki tälle tavoitteelle on työväenpuolueen Jens Stoltenbergin johtama punavihreä hallitus.

– Hallitus pyrkii siihen, että työttömyys ei ylitä neljää prosenttia. Yksityisen sektorin työttömyyttä torjuttiin julkisen sektorin avulla. Esimerkkinä tästä on monien koulujen rakennustöiden aloittaminen, Kristiansen kertoo.

LO ja työväenpuolue keskustelevat säännöllisesti tärkeistä poliittisista kysymyksistä. LO tukee työväenpuoluetta myös taloudellisesti.

– Ehdotukset taloudellisesta tuesta tekee LO:n hallitus ja sen suuruudesta päättää valtuusto. LO ja liitot ovat asiasta yksimielisiä, hän korostaa.

LO on avannut yhteistyön myös muiden hallituspuolueiden – sosialistisen vasemmistopuolueen SV:n ja keskustapuolueen – ministereiden kanssa.

Polkumyynti esiin PAY:ssä

Gerd Kristiansen on huolissaan sosiaalisen polkumyynnin hivuttautumisesta yhä useammille aloille. Maa- ja metsätaloudessa työskentelevät puolalaiset kärsivät siitä pahoin, samoin rakennusala.

– Työministerimme Hanne Inger Bjurstrøm tekee hyvää työtä. Hän on ilmoittanut selvästi, että sosiaalinen polkumyynti on alue, jonka hän haluaa kuriin. Joillakin aloilla, nyt viimeksi maataloudessa, on solmittu sosiaalista polkumyyntiä ehkäiseviä sopimuksia. Rakennusalalla ID-kortit ovat pakollisia ja pian myös siivousalalla.

Monet sosiaalisen polkumyynnin otsikon alla olevat haasteet ovat yhteispohjoismaisia.

– Sosiaalisen polkumyynnin nostamisesta nykyistä voimakkaammin Pohjoismaisen ammatillisen yhteisjärjestön PAY:n asialistalle voisi olla hyötyä, Gerd Kristiansen toteaa päättäväisesti.

Tiivistä yhteistyötä

Gerd Kristiansen korostaa, että LO ja sen 21 jäsenliittoa toimivat kaikissa asioissa tiiviissä yhteistyössä. Aloite on liitoilla, jotka pitkälti hoitavat tehtävänsä itsenäisesti.

– LO ei ota tehtäviä itselleen omasta aloitteesta, mutta me tulemme apuun kun pyydetään. Liittojen koon kasvu yhdistymisten myötä ei ole muuttanut niiden suhdetta LO:hon.

Liitot asettavat sopimusneuvottelujen alla tavoitteet yhdessä. LO:n valtuusto päättää sitten tulopoliittisesta ohjelmasta.

– Koordinointi on tärkeää. Liitot ovat mukana sopimusvaltuuskunnassa, esimerkiksi siinä yhteydessä, kun neuvoteltiin uudesta yksityisen sektorin eläkelaista.

Työnantajat haluavat Norjassakin innokkaasti siirtää neuvotteluja paikalliselle tasolle. LO suosii kansallisen tason neuvotteluja, jotta sosiaalinen puoli ei jäisi sivuun.

LO houkuttelevaksi

Järjestäytymisaste on Norjassa 52 prosenttia, paljon naapurimaita alhaisempi. Liitot ja LO keskustelevat yhdessä jäsenhankinnasta ja siitä, miten on toimittava jäsenkadon ehkäisemiseksi. LO toteuttaa myös erilaisia projekteja liittojen tueksi.

Gerd Kristiansen toteaa, että sopimusneuvottelut ovat jäsenhankinnassa oikea kultakaivos. Kevään aiesopimus työnantajajärjestön kanssa antaa jäsenhankinnalle tuulta purjeisiin henkilöstönvuokrausyrityksissä työskentelevien parissa.

LO:n jäsenliitoissa on yhteensä 866 000 jäsentä.

– Olemme onnistuneet pitämään jäsenhankinnan ja erityisesti nuorten jäsenten hankinnan keskeisenä painopistealueena kymmenen viime vuoden ajan. Tarkoitus on, että politiikkamme houkuttelee jäseniä. Vakuutusjärjestelmä ja jäsenedut ovat siinä lisänä, Kristiansen sanoo.

Punaiset sohvat kouluissa

Näkyminen oppilaitoksissa peruskouluista yliopistoon on LO:lle tärkeää ja LO:n opiskelijapalvelu onkin vakiinnuttanut hyvin asemansa.

– Ideologiat ovat tärkeitä nuorille ja erinomaiset nuorisojärjestömme ovat luovia. Ne tekevät asioita eri tavalla kuin me vanhukset, ne ovat idealistisia, Kristiansen sanoo.

Näkyvyyttä lisää punaiset sohvat kouluissa. Sohvalla opiskelijat pääsevät tapaamaan LO-perheen luottamushenkilöitä, jotka luotsaavat uudet jäsenet liittoihin. LO näkyy myös festareilla ympäri maata.

Liikkuvia työperäisiä maahanmuuttajia on kuitenkin vaikea saavuttaa.

– Olemme onnistuneet värväämään jonkin verran ei-etnisiä norjalaisia jäseniksi, mutta emme ole vielä onnistuneet saamaan heitä asemiin organisaation sisällä.

LO vuonna 2025?

Varapuheenjohtaja Gerd Kristiansen on vakuuttunut siitä, että LO on vuonna 2025 nykyistä vahvempi. Tavoitteen saavuttamiseksi pohjoismaisesta mallista ja nykyisen kaltaisesta kolmikantayhteistyöstä on pidettävä kiinni.

– Se puolestaan edellyttää, että pystymme pitämään vallassa sellaiset poliitikot, jotka tekevät työtä meidän kanssamme, eivät meitä vastaan. Aiomme olla hyvin aktiivisia kunnallisvaaleissa 2011. Monet jäsenemme jäivät lojumaan sohvalle eduskuntavaaleissa 2009, mutta nyt heidät on saatava liikkeelle.

Vuoden 2009 vaaleissa oikeistopopulistinen edistyspuolue vei 22,9 prosenttia äänistä. Työväenpuolue paransi asemiaan parilla prosentilla ja kannatus nousi 35,5 prosenttiin.

– Meidän pitää hankkia näkyvyyttä punavihreän hallituksen kanssa harjoittamallemme politiikalle ja myös kertoa, mikä on vaihtoehto, Gerd Kristiansen tähdentää.

Vuonna 2025 hän uskoo ja toivoo sosiaalisen polkumyynnin olevan historiaa ja työntekijöiden turvan parantuneen: Niin ikään hän uskoo ja toivoo, että Norjassa vallitsee lopultakin tasa-arvo.

– Naisen kruunu on tänä päivänä 65 äyriä. Vuonna 2025 sen on oltava 100.

Ingegerd Ekstrand
Kuva Martin Guttormsen 

 

   Gerd Kristiansen

  • 54-vuotias
  • Työskennellyt apuhoitajana Tromssassa
  • Ay-luottamustehtäviä vuodesta 1982
  • Norjan Terveys- ja sosiaaliliiton ja Fagförbundetin varapuheenjohtaja 2002–2009
  • LO:n varapuheenjohtaja vuodesta 2009.
  • LO:n puheenjohtaja on Roar Flåthen

 

 

Palkkatyöläinen 6.10.2010 nro 8/10

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)