vane.jpg (302 bytes)

Konsensuksella kysyntää

  Kansainvälisen työjärjestön ILOn juhliessa 90-vuotista toimintaansa Suomen ILO-neuvottelukunnan juhlan puhujat korostivat toinen toisensa jälkeen kolmikantaisen työskentelyn merkitystä.

ILOn varapääjohtaja Kari Tapiola totesi, että Suomi voisi omien kokemustensa pohjalta tehostaa työelämän osapuolten tukemista ILOn kautta. Neuvottelemisen ja kompromissien tekemisen taidosta on kysyntää maailmalla.

Kolmikantayhteistyö on ILOn tapa toimia ja etsiä ongelmiin ratkaisuja. Tapiola korostikin, että kun kerran OECD-maissa tutkitaan innolla Suomen koulutusjärjestelmän menestystekijöitä, niin yhtä hyvin voitaisiin oppia etsiä myös maamme neuvottelu- ja konsensuskulttuurista.

Työministeri Anni Sinnemäki totesi ILOlla olevan oma tehtävä taloudeltaan keskenään riippuvaisessa maailmassa.

– Työelämää ei voi eristää omaksi saarekkeekseen. Maailman talous ja rahoituskysymykset, kansainvälinen kauppa, väestöongelmat, koulutus ja kehitysyhteistyö sekä nykyisin erityisesti myös ympäristökysymykset muodostavat kokonaisuuden.

– Järjestön toiminnassa normien anto oli pitkään sen päätehtävä. Se on edelleenkin keskeinen keino saavuttaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa. Reilu työ on ihmisoikeus, Sinnemäki arvioi.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen totesi tervehdyksessään, että ILOn toiminta on perustunut alusta lähtien modernille ajatukselle hallitusten sekä työntekijöiden ja työnantajien yhteistyöstä sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Yhdistyneiden kansa-kuntien reformin vaatiessa yhä lisää aikaa kannattaisi tutkia kannatuspohjan laajentamiseksi myös ILOn osallistumismallista saatujen kokemusten käyttökelpoisuutta.

– Kansainvälinen työjärjestö on muuttanut vuosikymmenien kuluessa maailmaa hyvin myönteisesti. Haasteita on vielä paljon jäljellä. Itse uskon, että kestävien ratkaisujen aikaansaaminen nykymaailmassa edellyttää jatkossakin kolmikantaperiaatteen mukaista toimintaa, presidentti korosti.

– ILOn suositukset ovat nykytilanteessa erityisen ajankohtaisia. Tapahtunut holtiton meno ja suoranaiset väärinkäytökset eivät saa enää toistua ja suistaa maailmantaloutta ja työllisyyttä kriisiin. Globalisaatio ei ole mikään luonnonvoima, vaan se on meidän ihmisten muutettavissa.

– Miljoonien ihmisten unelma ympäri maailmaa on tavallinen säällinen työ, jolla voisi elättää itsensä ja perheensä. Viime kesäkuussa ILO:n huippukokouksessa hyväksytyllä Global Jobs Pact -sopimuksella pyritään vastaamaan työntekijöiden, perheiden ja yritysten välittömiin tarpeisiin. Sen suosituksia kannattaa todella ottaa huomioon myös Suomessa, Halonen kannusti.

Aino Pietarinen

 

Palkkatyöläinen 7.10.2009 nro 8/09

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)