vane.jpg (302 bytes)

Elinvoimaa Suvi-Anne Siimes
  Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja

Suvi-Anne Siimes, Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja  Taloudesta puhutaan usein varsin vaikeilla sanankäänteillä.

Vaikeat termit rajaavat keskustelun osallistujia. Siksi virkamiehet ja asiantuntijat saavat määritellä pääosin keskenään sen, mikä talouden tauti on milloinkin liikkeellä ja miten siitä voidaan parhaiten toipua.

Sen seurauksena talouspolitiikassa nähdään vain harvoin ruohonjuuritason vaikuttamista. Kyse on vahvasti ylhäältä alaspäin ohjatusta päätöksenteosta.

Piirre vain korostuu laman ja kriisien aikana. Siksi 1990-luvun alun lamaakaan ei muisteta suomalaisen demokratian kultakautena. Mieleen ovat jääneet pikemminkin muistot ylhäältä sanelluista leikkauslistoista ja julkisen sektorin kurinpalautuksesta.

Muistot kahlitsevat ajatuksiamme siitä, miten nyt käsillä olevasta lamasta ja sen seurauksista voitaisiin selvitä. Siksi on hienoa, että Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran uusi "Suomen elinvoiman lähteet" -kehittämisohjelma koettaa avata talouspoliittiseen keskusteluun myös toisenlaisia uria.

* * *

Elinvoiman lähteiden esiin nostaminen on jo sinällään hienoa, sillä talouden lähestyminen uudenlaisilla sanoilla laajentaa lähtökohtaisesti keskustelijoiden piiriä. Piirin laajentuminen on ensimmäinen askel kohti tasavertaisempaa vuoropuhelua. Jo pelkkä pyrkimys siihen suuntaan on demokratian kannalta hyvä asia.

Sitran ohjelma käynnistyi silti perinteiseen tapaan kutsuvierasseminaarilla. Kutsuttujen joukko oli laaja ja paikalla oli myös monia SAK-laisen ammattiyhdistysliikkeen edustajia.

Seminaarissa kuultiin asiantuntevia puheenvuoroja. Uutta oli se, että suljetussa seminaarissa pidettyjen puheiden tiivistelmät julkaistiin seminaarin jälkeen myös ohjelman nettisivuilla.

Sivut löytyvät osoitteesta www.elinvoimanlahteet.fi. Niille kootaan syksyn ja talven aikana ohjelman vetäjien blogikirjoituksia ja sivulta löytyy jo nyt myös paljon kommentteja ja muuta materiaalia. Sivuihin kannattaa tutustua!

* * *

Sitra ei tee yksin vallankumousta Suomessa. Elinvoiman lähteiden etsiminen kertoo kuitenkin siitä, että jokainen voi lisätä vuoropuhelun mahdollisuuksia omalla esimerkillänsä. Toiset voivat vastata kutsuun kommentoimalla asioita ja nostamalla esiin vaihtoehtoisia näkökulmia.

Siksi toivon, että ammattiyhdistysliikeaktiivit ja eri puolueiden ajatuspajoja pyörittävät tahotkin tempautuisivat mukaan elinvoiman lähteiden etsintään. Se muuttaisi jo paljon talouspolitiikan tekoon liittyvää kulttuuria Suomessa. Sen myötä myös monet edellisen laman ajatukselliset varjot alkaisivat ehkä hiljalleen hävitä.

Luulen, että vain harvalle tulisi niitä varjoja ikävä.

Palkkatyöläinen 7.10.2009 nro 8/09

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)