Saunakaljoista ja viikonloppupullosta kertyykin sitten jo
sellainen alkoholimäärä, joka ylittää suurkulutuksen rajan, kertoo kouluttaja Leena
Merilehto Elämäntapaliitosta tarinan, jonka on kuullut koulutustilaisuudessa.
Jokaisen pitäisi tietää, mitä todella juo ja mitkä ovat suurkulutuksen rajat,
korostaa Merilehto Työelämän alkoholiohjelma HUUGOn tulevaisuusseminaarissa.
Mikä on yksi annos, mitkä ovat suurkulutuksen rajat ja paljonko itse
käyttää alkoholia. Jos tämän tietää, niin osaa ainakin suhteuttaa oman
alkoholinkäyttönsä.
Työajalla vähemmän, vapaalla enemmän
Merilehdon kokemusten mukaan alkoholinkäyttö työaikana on vähentynyt, sillä
työtahti on niin kova, ettei työstä selviydy humalassa. Tosin suuria eroja on eri
alojen välillä ja alojen sisälläkin. Merilehto korostaa työpaikan kulttuurin
merkitystä alkoholin käytössä, mikä on talon tapa.
Hän on havainnut, että monet työpaikoilla ilmi tulleet tapaukset liittyvät
yövuoroihin. Esimies ei ole paikalla ja joissain paikoissa yövuorot kuulostavat hänen
mukaansa ihan villin lännen touhulta.
Toinen ääripää on työpaikkojen omaksuma nollatoleranssi.
Tämäkään ei ole aina hyväksi, sillä usein nollatoleranssi on työnantajan
yksipuolinen määräys eikä siihen aina edes sisälly mitään alkoholivalistusta
työpaikalla.
Se on usein kylmä linja. Jos ei ole puheeksiottoa, hoitoonohjausta tai mitään
muutakaan alkoholiasioiden käsittelyä työpaikoilla, niin nollatoleranssi on liian
tylyä.
Vapaa-ajalla alkoholin käyttö on lisääntynyt ja sen ongelmat lipuvat jo
työpaikoillekin.
Puututaan liian myöhään
Kouluttaja Leena Merilehdon mielestä olisi tärkeää, että työpaikoilla olisi
yhdessä tehty päihdeohjelma. Tällöin asiasta puhuminen olisi luonnollista ja
menettelytavat olisivat kaikkien tiedossa.
Jos on yhteisesti sovitut ohjeet päihdetilanteiden käsittelyä varten, niin se jo
alentaa kynnystä ottaa asia puheeksi ja myös hoitaa se.
Liian usein katsotaan sivuun, peitellään, pelastetaan kaveri. Merilehdon mukaan
työpaikoilla saatetaan suojella juojaa seitsemän, jopa kymmenen vuotta.
Ja tällöin on juomisen historia jo varsin pitkä. Ja mitä pidempään menoa
on jatkunut, sitä vaikeampaa on hoito. Useimmat eivät koskaan enää palaa töihin,
mutta mikä lohdullista, että kaikista vaiheista myös palataan takaisin.
Merilehto korostaa työpaikan päihdeohjelman merkitystä ja sitä, että
alkoholinkäyttöön pitää oikeasti puuttua.
Vielä ei ole tullut tietoon, että olisi puututtu liian varhain, enkä ole
kuullut, että asia olisi otettu puheeksi turhan takia, Merilehto muistuttaa.
Aino Pietarinen