vane.jpg (302 bytes)

Paljonko juot?

Me kerromme juovamme vähemmän kuin juomme
ja luulemme juovamme vähemmän kuin todellisuudessa kallistamme lasia. Työterveyshuollolle on tuttua juomisen vähättely.

Aina humalassa
Faktaa juomisesta

   – Asiakas kertoo ottavansa saunakaljat ja viikonloppupullon. Kun terveydenhoitaja jatkaa kyselyä, ilmenee että saunakaljat ovat sixpack ja vielä niitä isompia tölkkejä. Ja kun keskustelu jatkuu, niin ilmenee, että saunotaan kolmesti viikossa. Ja viikonloppupullo on pullo kirkasta perjantaina ja lauantaina.

– Saunakaljoista ja viikonloppupullosta kertyykin sitten jo sellainen alkoholimäärä, joka ylittää suurkulutuksen rajan, kertoo kouluttaja Leena Merilehto Elämäntapaliitosta tarinan, jonka on kuullut koulutustilaisuudessa.

Jokaisen pitäisi tietää, mitä todella juo ja mitkä ovat suurkulutuksen rajat, korostaa Merilehto Työelämän alkoholiohjelma HUUGOn tulevaisuusseminaarissa.

– Mikä on yksi annos, mitkä ovat suurkulutuksen rajat ja paljonko itse käyttää alkoholia. Jos tämän tietää, niin osaa ainakin suhteuttaa oman alkoholinkäyttönsä.

Työajalla vähemmän, vapaalla enemmän

Merilehdon kokemusten mukaan alkoholinkäyttö työaikana on vähentynyt, sillä työtahti on niin kova, ettei työstä selviydy humalassa. Tosin suuria eroja on eri alojen välillä ja alojen sisälläkin. Merilehto korostaa työpaikan kulttuurin merkitystä alkoholin käytössä, mikä on talon tapa.

Hän on havainnut, että monet työpaikoilla ilmi tulleet tapaukset liittyvät yövuoroihin. Esimies ei ole paikalla ja joissain paikoissa yövuorot kuulostavat hänen mukaansa ihan villin lännen touhulta.

Toinen ääripää on työpaikkojen omaksuma nollatoleranssi.

– Tämäkään ei ole aina hyväksi, sillä usein nollatoleranssi on työnantajan yksipuolinen määräys eikä siihen aina edes sisälly mitään alkoholivalistusta työpaikalla.

Se on usein kylmä linja. Jos ei ole puheeksiottoa, hoitoonohjausta tai mitään muutakaan alkoholiasioiden käsittelyä työpaikoilla, niin nollatoleranssi on liian tylyä.

Vapaa-ajalla alkoholin käyttö on lisääntynyt ja sen ongelmat lipuvat jo työpaikoillekin.

Puututaan liian myöhään

Kouluttaja Leena Merilehdon mielestä olisi tärkeää, että työpaikoilla olisi yhdessä tehty päihdeohjelma. Tällöin asiasta puhuminen olisi luonnollista ja menettelytavat olisivat kaikkien tiedossa.

Jos on yhteisesti sovitut ohjeet päihdetilanteiden käsittelyä varten, niin se jo alentaa kynnystä ottaa asia puheeksi ja myös hoitaa se.

Liian usein katsotaan sivuun, peitellään, pelastetaan kaveri. Merilehdon mukaan työpaikoilla saatetaan suojella juojaa seitsemän, jopa kymmenen vuotta.

– Ja tällöin on juomisen historia jo varsin pitkä. Ja mitä pidempään menoa on jatkunut, sitä vaikeampaa on hoito. Useimmat eivät koskaan enää palaa töihin, mutta mikä lohdullista, että kaikista vaiheista myös palataan takaisin.

Merilehto korostaa työpaikan päihdeohjelman merkitystä ja sitä, että alkoholinkäyttöön pitää oikeasti puuttua.

– Vielä ei ole tullut tietoon, että olisi puututtu liian varhain, enkä ole kuullut, että asia olisi otettu puheeksi turhan takia, Merilehto muistuttaa.

Aino Pietarinen

jutun alkuun

Aina humalassa

   Kolmesti viikossa juotu sixpack (6x0,5 litraa) keskiolutta ja puolen litran pullot väkevää perjantaina ja lauantaina tuottavat 53 annosta viikossa. Jos olut on A-olutta, annosmäärä on 62.

Jokaisen sixpackin jälkeen alkoholin kulumisaika on 13 tunnista 17 tuntiin, riippuen kumpaa olutta juo. Viinapullon korkkauksen jälkeen alkoholi vaatii 19 tuntia kuluakseen.

Pienellä yhteenlaskulla selviää, että kolmesti viikossa nautitut keskioluet palavat 39 tuntia ja A-oluet 51 tuntia. Kun tähän lisätään vielä kahdesti korkatut viinapullot, joiden alkoholin kuluminen vie aikaa yhteensä 38 tuntia, niin yksi työviikko menee oluthöyryissä ja toinen mokoma kuluu siihen, että viinapullollisten alkoholi on haihtunut.

Tällaisen yhtälön mukaan suurkuluttaja on väkisin töissä alkoholin vaikutuksen alaisena.

www.paihdelinkki.fi

 

Yksi annos

  • Pullo (33 cl) keskiolutta tai siideriä
  • Lasi (12 cl) mietoa viiniä
  • Pieni lasi (8 cl) väkevää viiniä
  • Ravintola-annos (4 cl) väkeviä
  • 0,5 l tuoppi keskiolutta tai siideriä 1,5 annosta
  • 0,5 l tuoppi A-olutta tai vahvaa siideriä 2 annosta
  • 0,75 l pullo (12 %) mietoa viiniä 6 annosta
  • 0,5 l pullo väkeviä 13 annosta

jutun alkuun

 

Suurkulutuksen rajat
VIIKKOKULUTUS
miehillä 24 annosta
24 pulloa keskiolutta, 3 1/2 pulloa viiniä, 1 3/4 pulloa viinaa viikossa
naisilla 16 annosta
16 pulloa keskiolutta, 2 1/3 pulloa viiniä tai 1 1/5 pulloa viinaa viikossa
KERTAKULUTUS
miehillä 7 annosta
7 pulloa keskiolutta, pullo viiniä tai puoli pulloa viinaa kerralla
naisilla 5 annosta
5 pulloa keskiolutta, 2/3 pulloa viiniä tai 1/3 pulloa viinaa kerralla

 

Tarkista tilanteesi
Alle 15 annosta viikossa
Tilanteesi on kohtuullisen hyvä, jos juot määrän useammalle kerralle jakaen. Pysyttele näissä rajoissa.
15–24 annosta
Miettimisen paikka: jo tällä tasolla voi ilmaantua ongelmia terveydessä ja ihmissuhteissa. Myös tapaturmien vaara kasvaa.
Yli 24 annosta
Ilmeisesti vahingoitat itseäsi. Terveyshaittoja voi syntyä, vaikka et havaitsisi oireita. Siirry turvallisemmalle käyttötasolle

 

Alkoholin käyttö

  • Suomessa työikäisen väestön yleisin kuolinsyy on alkoholi.
  • Arvioiden mukaan alkoholin liikakäytön takia menetetään suoraan ja välillisesti jopa kaksi miljoonaa työpäivää vuodessa.
  • Suomessa on noin 500 000–700 000 suurkuluttajaa, joista suurin osa on mukana työelämässä.
  • Alkoholissa on lähes yhtä paljon kaloreita kuin rasvassa. Kun nautit yhden annoksen viiniä, voisit yhtä hyvin nielaista alas sulatetun voinapin.
  • Työssäkäyvistä miehistä 53 prosenttia ja naisista 19 prosenttia on alkoholin riskikuluttajia. Riskikulutuksella tarkoitetaan sellaista alkoholinkäyttöä, joka aiheuttaa terveydellisiä riskejä.

 

Lähteet:
www.huugo.fi
www.ttl.fi
www.paihdelinkki.fi
www.taitolaji.fi

 

Palkkatyöläinen 3.6.2009 nro 5/09

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)