vane.jpg (302 bytes)

Viestintäliitosta TEAMiksi
tai sitten ei…

Vanhin ammattiliitto
Painopiste alueille

   Teollisuusalojen Ammattiliitto TEAM jatkaa Viestintäliiton 115-vuotiaita perinteitä, kun liiton edeltäjä Suomen Kirjaltajaliitto perustettiin elokuussa 1897. Mutta jos liiton perinteet ovat vahvat, niin uusimman laajentumisen synnyttäminen ei käy kivuitta. Viimeksi Metalliliiton vasemmistoryhmä ilmoitti, ettei jäsenäänestys sidokaan kokousedustajia, vaikka äänestyksen jälkeen liiton molemmat ryhmät vakuuttivat äänestystuloksen moraalista sitovuutta. Liitto päättää asiasta tänään.

TEAM sai johdon. Varapuheenjohtajaksi valittiin Irene Hämäläinen ja puheenjohtajaksi Heikki Helkavuori. Foto. WILMA HURSKAINENViestintäalan ammattiliitto muutti sääntönsä Teollisuusalojen Ammattiliiton säännöiksi, mutta vielä ei voi varmasti sanoa, syntyykö 1.1.2011 TEAM vai ei.

TEAMin ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittu Heikki Helkavuori arvioi, että jos aiepöytäkirjan allekirjoittaneista liitoista vielä joku Sähköliiton lisäksi jää pois, niin tilanne muuttuu.

– Jos Metalliliitto jättäytyy pois liitosta, niin tilanne muuttuu sen verran paljon, että en usko TEAMin syntymiseen. Siinä oltaisiin jälleen hyvin erilaisessa tilanteessa.

– Jos TEAMia ei synny, niin mekin palataan Viestintäliitoksi. Nähdäkseni se onnistuu siten, ettemme laita uusia sääntöjä rekisteröitäväksi ennen kuin loputkin liitot ovat tehneet päätöksensä ensi viikon kokouksissa, Helkavuori arvioi.

Viestintäliitosta tuli tavallaan TEAMin viestintäsektori ja sillä nimellä se aikoo toimia tämän puolitoista vuotta ennen kuin muut liitot yhdistyvät siihen.

Eväitä jo vuoden 2015 liittokokoukselle

Viestintäliiton liittokokouksessa sääntömuutosten yhteydessä keskusteltiin jo uusista sääntömuutoksista ja evästettiin vuonna 2015 pidettävää liittokokousta harkitsemaan mm edustajakokousten välin lyhentämistä viidestä vuodesta neljään. Samoin nuorisolle toivottiin omaa edustajaa.

Kun säännöt oli hyväksytty, valittiin liiton entinen järjestösihteeri Heikki Helkavuori TEAMin ensimmäiseksi puheenjohtajaksi ja liittosihteeri Irene Hämäläisestä tuli uusien sääntöjen mukaan varapuheenjohtaja. Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Matti Eroaho Hämeenlinnasta, varapuheenjohtajiksi Kari Laaksonen Helsingistä ja Terhi Kuusoja Tampereelta.

Liiton johto, hallituksen ja valtuuston jäsenet ovat sitoutuneet luopumaan tehtävästään ennen 28.11.2010 pidettävää TEAMin edustajakokousta, jolloin TEAM täydentyy muilla liitoilla.

Historiallinen kokous

Heikki Helkavuori totesi kokouksen olevan historiallinen, myös hänelle itselleen. Hän korosti liittokokoukselle, että ay-liikkeessä asioita hoidetaan yhdessä. Tehtävän hoitaminen ei onnistu ilman teidän tukea. Tämä on jäsentensä liike.

– Uskon, että yhteistyön ja sopimisen politiikka jatkuu uuden liiton ja sen viestintäsektorin toiminnassa.

Helkavuori korostaa, että uuden liiton on pidettävä huolta ammattiosastoista, työpaikkojen aktiiveista ja jäsenistä. Tähän edellytykset hänen mielestään paranevatkin, koska TEAM-liiton alueverkosto vahvistaa paikallista läsnäoloa.

Viestintäalan tilanne on vakava ja Helkavuori toivoo, että tilanteesta selviämiseen löydetään keinoja – tässä tarvitaan työnantajapuoltakin.

Varapuheenjohtajaksi valittu Irene Hämäläinen kertoi heillä olleen Heikin kanssa joskus nuorisotoiminnassa hurjia unelmia. Vallankumousta ei saatu aikaan, mutta TEAMiä voisi pitää vallankumouksellisena, kunhan se saadaan maaliin.

Aino Pietarinen


Vanhin ammattiliitto

  • 18.–20. elokuuta 1894 perustettiin Suomen Kirjaltajaliitto, jonka rekisteröityminen vahvistettiin vasta vuoden 1897 alusta. Näin syntyi Suomen vanhin valtakunnallinen ammattiliitto.
  • 1910-luvulla kirjapainoalalle syntyi yhteinen liitto, Suomen Kirjatyöntekijäin Liitto.
  • Vuodesta 1997 liitto on ollut Viestintäalan ammattiliitto.
  • Liitto muuttui Teollisuusalojen ammattiliitto TEAMiksi 9. päivänä toukokuuta, mutta liiton toiminta käynnistyy täydessä laajuudessaan vasta vuoden 2011 alusta.
  • TEAMin edustajakokous pidetään marraskuun lopussa 2010.
  • Kirjapainoalalla alkoi ilmestyä jo vuonna 1893 Suomen ensimmäinen ay-lehti nimeltään Gutenberg
  • Liiton tavoin Kirjatyö-lehti muuttaa aikanaan nimensä, kun TEAM-liitolle perustetaan lehti, joka alkaa todennäköisesti ilmestyä jo ennen liiton syntyä.

jutun alkuun

Painopiste alueille

   Teollisuusalojen Ammattiliitosta TEAMista on suunniteltu liiton ensimmäisen puheenjohtajan Heikki Helkavuoren mukaan ensisijaisesti jäsenten liikettä ja vasta sitten asiantuntijaorganisaatiota. Järjestö- ja edunvalvontatyö tukevat liitossa tiiviisti toisiaan. Niinpä toiminnan painopistettä on tarkoitus siirtää paikalliselle tasolle enemmän kuin missään liitossa tällä hetkellä.

Uusi liitto toimii Helsingissä sijaitsevan keskustoimiston lisäksi kuudella toiminta-alueella, joilla on vahvan aluepalvelukeskuksen lisäksi yhdestä kolmeen maakuntatoimistoa.

TEAMin aluepalvelukeskukset toimivat Oulussa, Vaasassa, Kuopiossa, Tampereella, Turussa ja Vantaalla. Näihin toimistoihin on suunniteltu sijoitettavaksi vahva edustus erilaista ammatillista osaamista henkilökunnan määrän noustessa parhaimmillaan 18 + 10 henkeen.

Aluepalvelukeskusten tehtäviä ovat mm. alueellinen edunvalvonta, työvoima-, elinkeino- ja koulutuspolitiikka sekä yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Alueilla hoidetaan myös viestintäsuhteita, kehitetään järjestötyötä, nuoriso- ja opiskelijatoimintaa, paikallista ja alueellista koulutusta, jäsenäänestysten ja vaalien toimeenpanoa. Lisäksi toimintaa ja taloutta suunnitellaan toiminta-alueilla ja siellä on henkilöstöä myös työttömyysturva-asioiden hoitoon.

Kuuden aluepalvelukeskuksen lisäksi jäsenten palveluja hoitaa yhteensä 13 eri puolilla maata olevaa maakuntatoimistoa. Niiden keskeisiksi tehtäviksi on suunniteltu mm. työsuhde- ja sopimusneuvontaa sekä työsuhde-epäselvyyksien selvittelyä. Lisäksi maakuntatoimistot tukevat luottamushenkilöitä, ylläpitävät työpaikkojen edunvalvontaorganisaatiota sekä tukevat paikallisten sopimusten tekemistä. Järjestäytymisen edistäminen on luonteva paikallisesti hoidettava tehtävä sekä vaikuttaminen maakunnalliseen työvoima-, elinkeino- ja koulutuspolitiikkaan. Lisäksi maakuntatoimistot hoitavat jäsenyysasioihin liittyvää neuvontaa, jäsenpalveluja ja työttömyysturvaan hakuun liittyviä asioita.

 

Palkkatyöläinen 3.6.2009 nro 5/09

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)