vane.jpg (302 bytes)

Tapaturmalainsäädännön
uudistamiseen aikalisä

   Tapaturmavakuutuslainsäädännön uudistamisessa on jouduttu ottamaan aikalisä, sillä lakiuudistusta pohtinut kolmikantainen työryhmä jäi työssään erimieliseksi. Kyse on tärkeästä uudistuksesta, sillä vuosittain sattuu yli 130 000 työtapaturmaa, joista suurin osa SAK:laisilla aloilla.

Nykyisen lainsäädännön keskeinen ongelma on liiallinen tulkinnanvaraisuus ja vakuutusyhtiöiden toisistaan poikkeavat korvauskäytännöt.

– Yksittäisen työntekijän on käytännössä mahdotonta tietää, minkä suuruisiin korvauksiin hän tapaturman sattuessa on oikeutettu, sanoo sosiaalipoliittinen asiantuntija Pirjo Väänänen SAK:sta.

Työntekijöiden näkökulmasta suuri parannus olisi selkeyttää, mistä ansioista maksettavat korvaukset lasketaan. Palkansaajapuolen mielestä päiväraha on laskettava tapaturman aikaisista ansioista.

Työnantajapuolen tavoitteena neuvotteluissa on ollut vakuutettujen etujen leikkaaminen. Tämä on Väänäsen mukaan hankaloittanut neuvotteluja.

– Työryhmän toimeksiannon mukaan uudistustyön lähtökohtana on työelämässä tapahtuneet muutokset ja tarve selkeyttää lainsäädäntöä, ei etujen leikkaaminen.

Väänänen sanoo, että neuvotteluja voidaan jatkaa, jos työnantajat luopuvat leikkausvaatimuksistaan. Työryhmän työ jäi niin erimieliseksi, että sen pohjalta uutta lakia ei voida kirjoittaa.

Palkansaajajärjestöt ovat työryhmässä esittäneet kuntoutuskorvauksen tason nostamista nykyisestä 85 prosentista ansioita sataan prosenttiin. Palkansaajapuolen mielestä yli 65-vuotiaiden tapaturmaeläkkeen tasoa olisi myös nostettava. Työnantajat puolestaan esittävät tapaturmaeläkkeen tason laskemista.

Työnantajien esityslistalla on myös henkilökohtaisen korvauskaton säätäminen ja työntekijöiden osallistuminen tapaturmavakuutuksen rahoittamiseen. Työnantajat haluaisivat työmatkalla tapahtuneet onnettomuudet pois korvausten piiristä.

Työryhmässä ei löytynyt yhteistä näkemystä homeen aiheuttamien eikä työstä johtuvien psyykkisten sairauksien korvaamisesta. Työnantajapuolen rivit hajosivat homekysymyksessä, sillä kuntatyönantaja olisi ollut valmis korvauksiin tilanteissa, joissa homealtistus edellyttää työpaikan vaihtamista.

Jotain on saatu sovittuakin. Työryhmä muun muassa esittää tapaturman ja työtapaturman käsitteille täsmällisempää määritelmää ja tapaturmakorvauksen maksamista traumaperäisestä stressireaktiosta.

Pirjo Pajunen

Palkkatyöläinen 12.11.2008 nro 9/08

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)