vane.jpg (302 bytes)

Työttömyysturva paremmaksi

   Suomen sosiaaliturvaa ollaan uudistamassa. Uudistus koskee monelta osaltaan jokaista suomalaista. Ainakin periaatteessa pöydällä on koko sosiaaliturva. Toinen asia on, miten suuria tai pieniä muutokset tulevat lopulta olemaan, koska intressejä, vastakkaisiakin, eri tahoilla on enemmän kuin runsaasti. Ja rahaakin taitaa olla niukasti jaossa – jos ollenkaan.

Palkansaajille yksi tärkeimmistä asioista on työttömyysturvan uudistaminen. Hyvän lähtökohdan SAK:n vaatimille uudistuksille työttömyysturvassa antaa järjestön tekemä mielipidekysely. Enemmistö suomalaisista tukee SAK:n keskeisiä uudistusvaatimuksia työttömyysturvassa.

Konkreettisin ja ehkä merkittävinkin vaatimus SAK:lla on työttömyysturvan tason nostaminen muiden Pohjoismaiden tasolle. Tällä hetkellä Suomessa keskimääräinen työttömyysturva on 810 euroa kuukaudessa, kun se on Ruotsissa 250 euroa ja Tanskassa 350 euroa enemmän.

Kaikista suomalaisista 62 prosenttia eli lähes kaksi kolmesta haluaisi nostaa työttömyysturvan tason Ruotsin ja Tanskan rinnalle. Ja kun asiaa tarkastellaan eri taustamuuttujien mukaan, Suomesta ei löydy yksittäistä ryhmää, jossa enemmistö vastustaisi turvan nostoa.

Kyselyn mukaan kriittisemmin turvan korottamiseen suhtautuvat opiskelijat (43 prosenttia) sekä alle 25-vuotiaat (47 prosenttia). Kuitenkin näissäkin ryhmissä tason nostoa vastustaa vähemmistö (27 ja 30 prosenttia). Huomion arvoista on sekin, että yrittäjistä 58 prosenttia on työttömyysturvan noston kannalla.

SAK:n ja suomalaisten vaatimukset työttömyysturvan uudistamisessa istuvat hyvin myös sosiaaliturvaa uudistavalle komitealle asetettuihin tavoitteisiin. Yksi päätavoite on nimittäin köyhyyden poistaminen. Jokainen ymmärtää, ettei Suomessa juurikaan voi tulla toimeen 800 euron bruttokuukausituloilla.

Kysymys onkin nyt paljon siitä, minkä kannan keskustan ja kokoomuksen johtama hallitus asiaan ottaa. Ainakin vaalien alla mainitut puolueet ovat vannoneet olevansa palkansaajien ja työttömien asialla. Nyt on konkreettisen tekemisen paikka. Ainakaan uudistuskomitealle asetetut tavoitteet eikä suomalaisten enemmistö ole asiaa vastaan. Kysymys on nyt hallituksen tahdosta, politiikan suunnasta.

Palkkatyöläinen 12.11.2008 nro 9/08

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)