vane.jpg (302 bytes)

Ideologiaa säästöjen varjolla

Työn laatu heikko
Yksityinen kalliimpaa

   Ostopalveluihin käytetty rahasumma on kunnissa kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa. Väestön ikääntymisestä johtuva palvelutarpeen Joukkoliikenne on tyypillinen kilpailuttamisen kohde. Tampereella joukkoliikenne on järjestetty sisäiseksi liikennelaitokseksi, joka kilpailuttaa linjoja. Foto: JANNE RUOTSALAINENkasvu, säästöpaineet ja henkilöstöpula ovat yleisimpiä perusteluja sille, että kunta turvautuu ulkoa ostettuihin palveluihin.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitossa JHL:ssä kehitystä ei katsota hyvällä. Runsas ostopalvelujen käyttö on liiton mielestä ongelma niin työntekijöiden kuin palveluiden käyttäjien, kuntalaisten näkökulmasta.

Toimialajohtaja Teija Asara-Laaksosen mielestä palveluiden ulkoistamisen taustalla on usein ideologinen näkemys, vaikka perusteluina käytetään säästöjä tai parempaa palvelua.

– Markkinamekanismien kopiointi suoraan julkiseen palvelutuotantoon synnyttää väistämättä ristiriitoja. Kunta ei voi toimia kuten yritys.

Asara-Laaksonen toivoo, että kunnissa keskityttäisiin palvelujenTeija Asara-Laaksonen toivoo kuntien panostavan imagoonsa työnantajina. Foto: TUULIKKI HOLOPAINEN ulkoistamisen sijasta oman toiminnan kehittämiseen tavoitteena kilpailukykyiset palvelut ja hyvä imago työnantajana.

Ammattiliitossa ollaan erityisen huolissaan siitä, että työnantajan vaihtuminen yksityiseen yritykseen merkitsee usein työntekijöiden työehtojen heikkenemistä.

– Yksityinen yritys ei tuota palveluja koskaan tappiolla vaan se tavoittelee voittoa. Valitettavan usein voitto otetaan työntekijöiden selkänahasta.

Teija Asara-Laaksonen korostaa, että kysymys on tasa-arvosta.

– Työehtojen heikennykset koskevat tyypillisesti jo valmiiksi pienipalkkaisia naisia. Esimerkiksi siivouksen ja ruokapalvelujen ulkoistamisen yhteydessä palkat ovat laskeneet jopa 20-25 prosenttia. Me emme ammattiliittona voi tällaista hyväksyä.

Täysin JHL:ssä ei ostopalveluja tyrmätä. Ne ovat perusteltuja silloin, kun ulkoa ostetulla palvelulla täydennetään peruspalveluja, tasataan ruuhkahuippuja tai hankitaan erikoisosaamista, johon kunnassa ei ole jatkuvaa tarvetta.

Pirjo Pajunen

 

jutun alkuunTyön laatu heikko

Ylistaron kunta ja SOL Palvelut sopivat kaksi vuotta sitten, että kunnan koulukeskuksen siivous siirtyy SOL:lle. Syyskuun alussa sopimus kuitenkin irtisanottiin ja kolmen koulurakennuksen kiinteistön siivous palasi kunnan omaksi työksi. Työtä tekemään palkattiin kolme siivoojaa.

Irtisanomisen syynä oli työn laatu, joka ei vastannut sitä, mitä ostohetkellä sovittiin. Valituksia epäsiisteydestä tuli niin koulun henkilökunnalta, oppilailta kuin vanhemmilta.

Alun perin yksityiseen siivoukseen päädyttiin koska se oli hivenen edullisempaa kuin oma työ. Loppujen lopuksi ulkoistaminen tuli kunnalle etukäteen arvioitua kalliimmaksi.

Yksityinen kalliimpaa

Hausjärven kunta Kanta-Hämeessä keskeytti alkusyksystä ruokahuollon ja siivouksen kilpailuttamisen, sillä kunnan omana tuotantona palvelut osoittautuivat hieman edullisemmiksi kuin yksityisten palveluntarjoajien.

Ruoka- ja siivouspalveluista jätettiin kaksi tarjousta, toinen ISS Palveluilta ja toinen Service Partnersilta.

Työntekijöille kilpailutusprosessi oli raskas. Työntekijät uupuivat ja kokivat ettei heidän työtään arvostettu, kertoo pääluottamusmies Marja-Liisa Koskela JHL:n Motiivi-lehdessä.

Palkkatyöläinen 1.10.2008 nro 8/08

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)