V
aikeaa ei siis olekaan kilpailuttaminen, vaan arviointiperusteiden
täsmentäminen. Ennen kaikkea on määriteltävä mitä laadun käsitteeseen
sisällytetään, että laatu on tunnistettavissa, määriteltävissä ja mitattavissa.
Epämääräisyyttä pitää välttää. Sopimukseen ei esimerkiksi pidä kirjoittaa,
että jonkin verran likaa sallitaan, sanoo kunnanjohtaja Michael Djupsjöbacka.
Hänen mielestään sopimuksessa pitää olla arviointi- ja seurantajärjestelmä,
johon liittyy sen painoa lisääviä sanktioita.
Muuten voi taas käydä niin, että päädytään lisälaskutukseen, jolloin
hinta on toinen kuin sovittiin. Laatuun kuuluu myös se, että raaka-aineelle asetetaan
vaatimuksia. Jos laatu heikkenee liikaa, ruokaa menee valtavasti hukkaan. Pois heitetty
annos on kallein annos.
Tarjouskierros on vuorossa keväällä ja päätökset tehdään hyvissä ajoin ennen
kuin ISS:n sopimus umpeutuu heinäkuun lopussa 2009.
Kunnanhallitus on arvioinut, että kiinteistö- ja ateriapalvelujen palauttaminen
kunnan omaksi tehtäväksi on epärealistinen ajatus.
Mutta takaovi on auki. Vaikka palveluntuottajia on nykyään useita, on silti
teoreettisesti mahdollista, ettei meille tule ainuttakaan tarjousta. Siivota kuitenkin
pitää ja ruokaa valmistaa, Michael Djupsjöbacka sanoo.
Valituksia paljon
Päätöstä, jonka mukaan ISS:n kanssa solmittua sopimusta ei jatketa automaattisesti,
edelsi selvitys palvelun laadusta ja siihen kuntalaisten kohdistamasta kritiikistä.
Ruoan laadusta ja likaisista nurkista on valitettu.
Arvostelu on vaimentunut, mutta johtuuko se alistumisesta vai siitä, että ruoka tai
siivous olisi parantunnut, sitä en ryhdy arvioimaan, sanoo kunnanhallituksen jäsen ja
selvitystyötyhmän puheenjohtaja Stefan Storvall.
Selvityksestä jäi käteen se, että enemmistö kunnan hallintoyksiköistä haluaa
sopimukseen muutoksia.
Virheitä olemme tehneet itsekin. Sopimuksen seurannan olisi pitänyt olla
parempaa, sitä olisi pitänyt arvioida, sanoo Storvall ja kertoo, että työryhmän
ehdotus arvioinnista yhteistuumin ISS:n kanssa toi heti tuloksia: kouluruoka on uuden
lukukauden alkamisesta lähtien ollut selvästi parempaa.
Keskuskoulun rehtorina Storvall on joutunut ottamaan vastaan kritiikkiä sekä
vanhemmilta että oppilailta. Vaikka ruoka ei hänen omasta mielestään ole ollut niin
huonoa kuin on väitetty, hänkin myöntää että puutteita on ollut.
Osa ruokalajeista ei ole ollut kouluun sopivia.
Työhön perehdytettävä
Koulunjohtaja Leif Jakobsson on samoilla linjoilla Stefan Storvallin kanssa.
Ateriapalvelussa kustannuksia on onnistuttu supistamaan ja hinta on nyt sama pienissä ja
isoissa kouluissa.
Epäonnistumiset ovat usein liittyneet tilapäisen henkilöstön
ammattiosaamisen puutteisiin. Epätietoiset siivoojat ovat kyselleet rehtoreilta, mitä
heidän pitäisi koulussa siivota! Vaikka pätevästä siivoushenkilöstöstä olisi
pulaa, ISS:n ja muidenkin pitää huolehtia työntekijöiden perehdyttämisestä työhön.
Tätä pitää seuraavalla neuvottelukierroksella vaatia, tähdentää Leif Jakobsson.
Hän haluaa enemmän helppotulkintaisia arviointiperusteita siivoukselle.
Siivous voisi hyvin sisältyä teknisen viraston kunnan sisällä perimään
vuokraan. Nyt meillä on könttäsumma opetukseen, opettajien palkkoihin, sisäisiin
vuokriin, koulukyyteihin, ruokaan ja siivoukseen. Jos joku näistä nousee, rahaa pitää
vähentää vastaavasti muualta. Ongelma on, myöntääkö valtuusto lisärahaa
siivoukseen ja ruokaan.
Kunnallispolitiikassa mukana oleva Stefan Storvall (rkp) korostaa, että sopimuksella
ei osteta siivousaikaa vaan puhtaita ja siistejä tiloja ja hyvää ruokaa.
Asukkaiden on saatava hyvää palvelua riippumatta siitä tuotammeko sen itse
vai tuottavatko sen muut. Ensisijainen asia on palvelu, ei se että talous näyttää
plussaa. Hyvä kuntatalous ei saa olla itseisarvo. Ruoan ja siivouksen ympärille pitää
luoda hyvä ilmapiiri. Nämä asiat ovat saaneet viime vuosina huonon kaiun.
INGEGERD EKSTRAND
Kuvat: Esa Melametsä
Kruunupyyn neljässä valmistuskeittiössä on neljän vuoden aikana valmistettu 2,2
miljoonaa ateriaa. Yksi näistä valmistuskeittiöistä on Ådalenin koulussa, missä
emäntä Lilian Bäck pitää kiirettä kattiloiden välissä
Me valmistamme 720 annosta ruokaa, 120 annosta enemmän
kuin silloin kun teimme töitä kunnalle. Ennen meitä oli neljä, nyt minä ja kaksi
keittiöapulaista. Työtunteja on vähemmän, työt pitää tehdä tehokkaammin. Mutta nyt
töitä tehdäänkin maksimiteholla, yhtään enempää ei kukaan jaksaisi, Lilian Bäck
sanoo.
Uudella työnantajalla vuonna 2004 jatkaneet saivat pitää palkkansa ja etunsa.
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n aluepäällikkö Rune Takamaa kävi
kovan taistelun yhdessä paikallisten luottamusmiesten kanssa. Vaaravyöhykkeessä oli
kahdeksantoista työpaikkaa, mutta yt-neuvotteluissa lukua saatiin pienemmäksi.
Seitsemän joutui silti lähtemään. Tapahtumista kerrottiin Palkkatyöläisessä
(9/2004).
Pääluottamusmies Hans-Erik Löfroth kertoo nyt, että sopeutuminen oli monille
vaikeaa. Uuden työnantajan myötä tulivat uudet rutiinit ja uusi ammattiliitto.
Tätä nykyä useimmat kuuluvat Palvelualojen ammattiliittoon PAMiin.
Moni on sanoutunut irti siivous- ja keittiöaloilta, vaihtanut työpaikkaa tai
alaa, ja osa on lähtenyt sairaseläkkeelle, kertoo Löfroth.