vane.jpg (302 bytes)

Tuija Rajalan mielestä kansalaisten eriarvoisuus on kuntapalveluiden suurin ongelma. Monessa pienessä kunnassa tuotetaan vain minimipalvelut, jotka pahimmillaan ovat vaikeasti saavutettavissa kaukana kuntakeskuksessa.  Foto: JANNE RUOTSALAINENViisi väitettä ulkoistamisesta

   Väitteisiin vastaa hallintotieteiden tohtori Tuija Rajala Tampereen yliopistosta. Hän on tutkinut kuntapalveluiden kilpailuttamista ja ulkoistamista Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittamassa tutkimuksessa.

  1. Palveluiden ulkoistaminen ja kilpailuttaminen tuo aina säästöjä.
    – Kilpailuttamisessa suuri ongelma on, että todelliset kustannukset ja lopullinen hinta eivät tule kilpailuttamisen yhteydessä näkyviin. Usein ulkoistetut palvelut tulevat kunnalle arvioitua kalliimmiksi.
  2. Kilpailuttaminen parantaa palveluiden laatua.
    – Ei läheskään aina. Kunnissa ei usein ole riittävää osaamista siihen, miten pitää kilpailuttaa. Ei esimerkiksi osata määritellä riittävän tarkkaan palvelun laatukriteerejä. Tuijotetaan liikaa hintaa, vaikka halvinta tarjousta ei ole pakko hyväksyä. Ongelmana on myös kehittymättömät palvelumarkkinat, jolloin ei synny todellista kilpailua.
  3. Mikä tahansa kunnan tehtävä voidaan ulkoistaa.
    – Viranomaistehtävät on syytä säilyttää julkisella sektorilla. Myös tehtävät, joissa julkisella sektorilla on erityisosaamista, esimerkiksi lastensuojelu, on hyvä tuottaa kunnan omana työnä. Julkisen palvelun vahvuus on vakaus ja jatkuvuus.
  4. Työntekijöille ulkoistaminen on uhka
    – Ei välttämättä. On tärkeää turvata henkilöstölle mielekkäät työtehtävät ja mahdollisuus oman työn kehittämiseen. Tämä edellyttää, että hintoja ei kilpailutuksen yhteydessä paineta niin alas kuin mahdollista.
  5. Tulevaisuudessa kunnat ostavat yhä suuremman osan palveluistaan ulkoa.
    – Ulkoistaminen on tullut jäädäkseen, yhtenä syynä on kuntien paheneva henkilöstöpula. Uskon, että julkisen ja yksityisen palvelutuotannon raja hämärtyy tulevaisuudessa. Kuntalaisten kannalta on tärkeintä, että palvelut toimivat ja ovat joustavasti saatavilla.

Pirjo Pajunen

 

Palkkatyöläinen 1.10.2008 nro 8/08

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)