vane.jpg (302 bytes)

JHL rakentaa tulevaisuutta

   JHL päivitti ympäristöohjelmansa keväällä. Edellinen oli laadittu KTV:lle vuonna 2000. Kiinnostus asioihin lähti jo 1996 Norjassa pidetyn ympäristökonferenssin myötä.

Uudesta ohjelmasta esiin nousevat muun muassa vesihuolto ja liikenne. Kuntien on syytä tarkistaa varavesilähteensä ja tutkia vesistöjä uhkaavat tekijät. Puhdas vesi ei ole niin itsestään selvä asia kuin Suomessa on totuttu pitämään.

Yksityisautoilua tulee vähentää ja käyttää joukkoliikennettä. Työmatkalippua, polkupyöräilyä ja kimppakyytejä tulisi suosia.

– Kyse on tulevaisuuden rakentamisesta. Kun jokainen yksilönä parantaa toimintaansa, syntyy suurempi muutosten virta, JHL:n sopimustoimitsija Yrjö Nuutinen patistaa.

Nuutinen sai uudistetun ympäristöohjelman valmiiksi juuri ennen eläkkeelle jäämistään. Hänelle ympäristönsuojelu on aina ollut lähellä sydäntä.

JHL logo
– Kyse on tulevaisuuden rakentamisesta. Kun jokainen yksilönä parantaa toimintaansa, syntyy suurempi muutosten virta, JHL:n sopimustoimitsija Yrjö Nuutinen patistaa. Foto: PATRIK LINDSTRÖM

– Liitot voisivat laittaa edes oman pihansa kuntoon, ja liittojen joka osastolla pohtia konkreettisesti, mitä tehdään.

Ammattiliittojen tulee Nuutisen mukaan olla näin vakavan asian vetureina. JHL on muun muassa kouluttanut ympäristönsuojeluasioita Raasepori-opistolla, josta työstä Karjaan kaupunki palkitsi sen. Työsuojeluvaltuutettujen mielestä jokaisen pitäisi käydä koulutus.

Nuoret ovat tyytyväisiä, että liitolla on ympäristöohjelma. Kaivattu kiinnostus ay-toimintaan lisääntyisi, jos nämä asiat olisivat enemmän esillä.

Kunnissa on herätty ilmastotalkoisiin, sillä niillä on suuri merkitys koko Suomen tavoitteissa. Pääkaupunkiseutu on julkistanut ilmastostrategian vuoteen 2030, ja Tampereen kaupunki sai toukokuun alussa Kuntaliiton tunnustuksen määrätietoisesta työstä ilmastoasioiden hyväksi.

Ilmastonmuutos on nopea. Vahinkoja on jo tapahtunut, mutta vielä voi tehdä paljon sen eteen, jotta tulevat vuosikymmenet olisivat edes siedettäviä elää.

– Vieläkö tarvitaan luonnonkatastrofeja, jotta ihmiset heräisivät? Luonto kestää, mutta ihminen ei kestä luonnon reaktiota, Nuutinen muistuttaa.

Päivi Sumsa

Palkkatyöläinen 28.5.2008 nro 5/08

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)