vane.jpg (302 bytes)

Ihalainen vaati:
Pätkätyöt turvallisiksi


Kuuden kohdan pätkätyöohjelma
Työsuojelupiirien alasajo lopetettava
SAK:n valtuusto vaatii

Valtuutetut Jorma Pimperi, Tuija Linna-Pirinen ja Eija Selander olivat ilahtuneita pätkätyöläisohjelmasta. Linna-Pirinen toivoi, että myös kunnallisvaaleissa eri puolueet huomioisivat asian ja myös toteuttaisivat lupauksensa. Foto: TUULIKKI HOLOPAINEN   SAK:n valtuuston kevätkokouksessa korostui pätkätyöläisten tilanne. Puheenjohtaja Lauri Ihalainen esitteli laatimansa kuuden kohdan ohjelman, jolla parannettaisiin osa-, vuokra- ja määräaikaisten työntekijöiden asemaa yhteiskunnassa.

Ohjelman mukaan muun muassa työttömyysturvan työssäoloehtoa pitää lyhentää ja muutosturvaa parantaa. Osa-aikaisen koulutuksen ja työn yhteensovittamista pitää helpottaa sekä parantaa määräaikaisten mahdollisuuksia osallistua koulutukseen siinä missä vakituistenkin. Osa-aikaisille pitää tarjota enemmän lisätyötä ja vuokratyöntekijöille vakituista työtä. Nuorten äitien työssä käymistä on tuettava mm nostamalla osittaista hoitoraha 100 euroon kuukaudessa.

Ihalainen patisti erityisesti kuntia vähentämään pätkätyötä ja korosti myös veropolitiikan merkitystä. Hallitusohjelman mukaan ansiotuloverotusta kevennetään vaalikaudella 1,1 miljardilla eurolla. Tähän asti on palkansaajille tarjottu lähinnä välillisten verojen korotuksia kevennetty rikkaiden verotusta.

– Ensi vuonna on sopiva aika toteuttaa myös kunnallisverotuksen perusvähennyksen nostaminen 2000 euroon. Tämä parantaisi kaikkein pienituloisimpien pätkätyöntekijöiden asemaa, Ihalainen sanoi.

Valtuutetut ottivat konkreettiset ehdotukset tyytyväisyydellä vastaan. Jorma Pimperi Tradekasta totesi, että tilastot näytetään usein siinä valossa kuin osa-aikaisuus olisi vapaaehtoinen valinta.

– Vaikka osa on opiskelijoita, suurin osa päätoimisista osa-aikaisista ei ole osaansa itse valinnut.

Kaupan alalla epätyypillinen työsuhde on kokoaikainen vakituinen. Kassamyyjistä osa-aikaisia on 90 prosenttia.

– PAMissa lisätyön tarjoaminen on erittäin lähellä sydäntä. Luottamusmiehet puhuvat siitä väsyksiin asti. Alueluottamusmiehenä kuulen jatkuvasti toiveita lisä- ja kokoaikaisesta työstä, Pimperi kertoi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä HUS:ssa määräaikaisuuksiin ja ketjutuksiin on järjestelmällisesti puututtu. Määräaikaisia on vakinaistettu ja sen lisäksi on luotu vakinainen varahenkilöstö, joka osaa tehdä töitä eri osastoilla. HUS:ssa, kuten monilla muillakin työpaikoilla määräaikainen ei välttämättä saa samoja etuja eikä hänen asemansa ole yhtenäinen vakituisiin verrattuna.

– Työelämän oikeudet, kuten vuosilomien ajankohta, vapaiden järjestyminen ja joustavat työajat, saattavat toteutua huonommin kuin vakinaisilla, valtuutettu Tuija Linna-Pirinen HUS:sta sanoi.

Työelämän oikeudet voivat toteutua vielä huonommin vuokraväelle.

– Keväällä meillä oli vääntöä vuokratyövoiman käytöstä: puolalaisista lihanleikkaajista. Meillä ei ollut mitään puolalaisia vastaan, mutta vastustimme työnantajan suunnitelmia, koska heille ei tarjottu työtä samoilla ehdoilla kuin meillä on, valtuutettu Eija Selander Ruoka-Saarioiselta kertoi.

Määräaikainen työntekijä joutuu jatkuvasti miettimään tulevaisuuttaan, joka häiritsee hänen keskittymistään nykyiseen tehtäväänsä.

– Meillä määräaikaiset ovat vakituisten kanssa samoilla ehdoilla, mutta onhan se totta, että jos on töissä vain kolme–neljä kuukautta, on vaikea sitoutua työpaikan kehittämiseen, Selander sanoi.

Päivi Sumsa
kuvat Tuulikki Holopainen

 

:n kuuden kohdan ohjelma pätkätyöläisten aseman parantamiseksi

  1. Työttömyysturvaa ja muutosturvaa parannettava
  2. Osa-aikaisen koulutuksen ja osa-aikatyön yhteensovittamista helpotettava
  3. Lisätyötä tarjottava osa-aikaisille ja vuokratyöntekijöille
  4. Työelämään ja yhteiskuntaan lapsiystävällisyyttä parannettava
  5. Kuntien vähennettävä pätkätöitä
  6. Pätkätyöntekijöiden verotukseen saatava oikeudenmukaisuutta

 

Työsuojelupiirien alasajo lopetettavajutun alkuun

   Suunnitellut työsuojelupiirien resurssien vähennykset huolestuttivat SAK:n valtuutettuja. Työsuojelupiirien tehtävät ovat viime vuosina kasvaneet, mutta silti henkilöstöä ollaan kaavamaisesti vähentämässä.

JHL:n Ilppo Alatalo syytti, ettei valtio katso kokonaisuutta tuottavuusohjelman toteuttamisessa. Hälyttävänä Alatalo piti sitä, että työsuojelupiirien resurssien vähennykset veisivät jopa 10 000 työpaikkakäyntiä vuodessa.

Työsuojelupiirien tarkastuskäynneillä on SEL:n Hannele Vuorion mukaan suuri tuki työpaikkojen työsuojeluvaltuutetuille. Tukiverkoston merkitystä korosti myös JHL:n Anneli Kunnari, jonka mukaan tarvetta olisi paremminkin tarkastusten lisäämiseen. Kunnari arvioikin valvonnan alasajon heikentävän työoloja.SAK:n valtuuston puheenvuoroissa oltiin huolissaan työsuojelupiirien alasajosta. Kuvassa keskellä Ritva Rissanen Puuliitosta ja Eila Hannula Kemianliitosta. Foto: TUULIKKI HOLOPAINEN

Sähköliiton Osmo Rantanen oli erityisen huolissaan resurssien vähentämisestä aikana, jolloin työsuhteiden vähimmäisehtoja rikotaan törkeästi ja ulkomaalaisen työvoiman käyttö lisää työsuojeluriskejä työpaikoilla.

Anne Heikkinen JHL:stä muistutti työsuojelupiirien tuen merkityksestä pienten työpaikkojen työntekijöille.

– Kun luottamusmiehiä ei ole kattavasti, niin työsuojelupiirien tuki työpaikkojen edunvalvonnalle on tärkeää. Myös väkivalta ja uhkailu lisääntyy työpaikoilla. Minusta työsuojelutarkastuksia tarvitaan jatkossakin, muistutti Heikkinen.

Kemianliittolainen Pasi Kallio kiinnitti huomion tyky-toimintaan, jolla hänen mukaansa enemmän kiillotetaan yrityksen kilpeä kuin paneudutaan todellisten ongelmien ratkaisemiseen työpaikoilla. Kallio ehdottikin, että SAK tekisi oman ikäohjelman.

Aino Pietarinen

:n valtuusto vaatii

  • Yhteistyötä tiivistettävä seuraavalla sopimuskierroksella
  • Kolmikantaista valmistelua jatkettava ja syvennettävä
  • Ohjelma pätkätyöläisten aseman parantamiseksi
  • Työttömyys- ja muutosturvan puutteet korjattava
  • Verovähennykset kohdennettava pienituloisille
  • Työsuojelupiirien henkilöstöä ei saa vähentää
  • Kuntavaaleissa kyse keskeisistä palveluista, siis äänestä

 

Palkkatyöläinen 28.5.2008 nro 5/08

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)