vane.jpg (302 bytes)

Pallo haltuun

David Seligson töissä ay-liikkeessä

   JHL:n työyhteisökehittäjä Pirjo Erätuli kysyy sinulta Kemianliiton kansainvälisistä asioista vastaava, tutkija David Seligson:

Miten Kemianliiton kansainvälisessä edunvalvonnassa painottuvat työelämän laatukysymykset?
– Työelämän laadulliset asiat ovat koko ajan esillä kansainvälisissä järjestöissä
Kemianliiton David Seligsonin mukaan ay-liikkeen tutkimuksen tulisi zoomata ilmastonmuutoksen vaikutuksiin työhön ja ihmisten arkeen. Foto. TUULIKKI HOLOPAINENesimerkiksi työsuhteiden laadussa. Pätkätyöt vaikuttavat työelämän laatuun, palkkaan ja siihen, miten ihmiset pystyvät hallitsemaan työtään ja elämäänsä.
   – Kemianliitolla on ollut hankkeita esimerkiksi Brasilian veljesjärjestön kanssa hyvästä työympäristöstä. Viime aikoina on ollut vireillä iso hanke Venäjällä yhdessä työnantajaliiton kanssa. Responsible Care -laatujärjestelmän avulla pyritään hallitsemaan kemikaalien käyttöä ja työolosuhteita.
   – Olemme mukana myös kansainvälisessä reilu peli –kampanjassa, jossa ovat mukana ITUC ja muita ay-järjestöjä. Olympialaiset on iso bisnes, jolla firmat tekevät voittoa. Kaikkien pitäisi toimia samoilla eettisillä säännöillä niin urheiluvälineiden tuotannossa kuten urheilussakin.

Onko kansainvälinen ay-liike pelkkää kokouksissa istumista?
– Onhan se paljon muutakin ja konkretisoituu erilaisiksi toimintamuodoiksi koko ajan. Euroopan unioni luo säädöksiä, euroalueella käytetään samaa rahaa. Tämä kaikki luo paineita yhteiselle edunvalvonnalle.
   – Vaikka tuotanto on globalisoitunut, kansainvälisen ay-liikkeen resurssit ovat heikot. Kun tulin yhdestä suurimmista ja varakkaimmista ay-järjestöistä Kansainvälisestä metalliliitosta töihin Kemianliittoon Helsingin Hakaniemeen, tulin selvästi isompaan työyhteisöön.

Onko rajat ylittävä lakko mahdollinen?
– On se varmaan mahdollista, mutta en pidä sitä kovin todennäköisenä. Yritysten on helpompi toimia yli kansallisten rajojen kuin ay-liikkeen, mutta eurooppalaiset ammattiliitot seuraavat kyllä tarkkaan toistensa työehtosopimuksia ja palkkoja. Valvonnan ydintä on, ettei Euroopan maissa harrastettaisi työsuhde-etujen alennusmyyntiä.

Miten kiinalaisia työläisiä voidaan tukea Suomesta päin?
– Suomalaisia yrityksiä on Kiinassa jonkin verran, mutta se on pisara meressä, kun tarkastellaan kaikkia ulkomaisia yrityksiä Kiinassa. Suomesta voidaan viedä täkäläisiä työelämän käytäntöjä Kiinaan.
   – Kiinassa ei ole vapaata ay-liikettä ja se omalta osaltaan vääristää asetelmia tilanteessa, jossa työvoiman tarjonta ja talous kasvaa valtavaa vauhtia.

SAK ja Kiinan virallinen ay-liike yhteyksissä?
– Kansainvälisessä ay-liikkeessä on keskusteltu paljon siitä, millaisia yhteyksiä Kiinan ay-liikkeeseen pidetään ja asiasta ollaan erimieltä.
   – Minä olen sitä mieltä, että kiinalaisten kanssa voi olla yhteyksissä, mutta ei pidä hetkeksikään laittaa omia periaatteita syrjään, vaan me kannatamme vapaata ay-liikettä ja sopimustoimintaa, myös Kiinassa. Ei ole olemassa mitään erityistä kiinalaista mallia, joka antaisi heille oikeuden estää vapaan järjestäytymisen ja kansainvälisen yhteistyön.

Voiko globalisaatio hallita?
– Kyllä voi, mutta se edellyttää maiden rajat ylittävää lainsäädäntöä, jota ei ole vielä olemassa.

Onko yritysten yhteiskuntavastuu ja sosiaalinen omatunto hukassa?
– Usein se on hukassa, mutta ei yritystoimintaa voi jättää pelkän sosiaalisen omatunnon varaan, vaan pitää olla kontrollia ja sanktioita. Tarvitaan sekä kansallisia että kansainvälisiä sääntöjä myös kansainvälisiin yrityksiin, muutoin niiden toimintaa ei pysty kukaan valvomaan.

Miten maahanmuuttajat sitoutetaan suomalaiseen ay-liikkeeseen?
– Kuten kaikki muutkin eli annetaan kaikille samat oikeudet toimia.
– Maahanmuuttaja-sana särähtää korvaani, parempi olisi puhua muualla syntyneistä Suomessa asuvista. Monikulttuurisuus särähtää vielä enemmän. Suomi on kuitenkin edelleen kovin homogeeninen maa.

Mikä asia on työpöydälläsi juuri nyt?
– Kemianliitossa on valmisteilla ensimmäinen valtuuston kokous, johon tulee ulkomaisia vieraita. Järjestelen vieraiden ohjelmaa ja tulkkausta. Toisekseen Euroopan kemiantyöntekijöillä on oma kongressi tulossa ja valmistelen sitä.

Mihin Ay-liikkeen tutkimuksen pitäisi keskittyä?
– Suurin edessä oleviin muutoksiin kuten ilmastonmuutokseen. Miten se vaikuttaa ihmisten työhön, miten siihen valmistautuminen vaikuttaa ihmisten elämään, tuotannon muuttumiseen, liikenteen sekä tuotannon rakenteisiin ja miten kaikki heijastuu suomalaisten työntekijöiden asemaan.
   – Nyt on ongelmana se, että kaikki liitot tuijottavat vähän liikaa omaan napaansa. Tutkimuksen tuntosarvet pitäisi herkistää tulevaisuuteen.

Töissä ay-liikkeessä, miltä maistuu?
– Saan tehdä työtä, minkä koen eettisesti järkeväksi. Nuoruudessani minuun on pistänyt maailmanparantajan kärpänen. Jos tällä työllä voi elättää itsensä ja perheen, mikäpä sen parempaa.

Mieluisin ulkomaa?
– Olen matkustanut vähän yli 60 maassa. Eniten on kolahtanut Intia, jossa vanhat kulttuurit ja perinteet kohtaavat uuden luomisen.

Ovatko suomalaiset rasisteja?
– Verrattuina keihin? Kiinalaisten mielestä valkoiset ovat isoneniä.
– Mielestäni suomalaiset ovat suvainneet eri kulttuureista tänne muuttaneita. Itse olen viidennen polven maahanmuuttaja, jos sitä ajattelua halutaan vaalia.

Viiniä vai vettä ruoan kanssa?
– Vettä, jossa on sitruunaa, mutta viinikin maistuu.

Mitä haluat kysyä Rakennusliiton Uudenmaan aluetoimitsija Kari Koivunurmelta?
– Miten Rakennusliiton jäsenet kokevat syytökset rakentamisen heikosta laadusta ja urakoiden viivästymisistä ja miten liitto voisi vaikuttaa näihin asioihin.

Leena Seretin
kuva Tuulikki Holopainen

David Seligson

  • Ikä: 53
  • Tehtävä: Kansainväliset asiat ja yritystoiminnan tutkimuksen koordinointi
  • Perhe: Vaimo, yksi isompi ja kaksi pienempää lasta
  • Vapaa-aika: kuuntelen musiikkia

 

Palkkatyöläinen 28.5.2008 nro 5/08

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)